Πως το αλκοόλ επηρεάζει την ποδηλασία!

Author: 2 Σχόλια Share:
alkool kai podhlato diafora (4)

Στις αρχές του, το Tour de France ήταν διάσημο και για τους αναβάτες που βουτούσαν τις μπαγκέτες τους στο κρασί και την μπύρα. Μπορεί αυτό πλέον να μην ανήκει στο σύγχρονο πελοτόν, αλλά το κρασί, η μπύρα και γενικά τα αλκοολούχα ποτά είναι πολύ διαδεδομένα στον χώρο της ποδηλασίας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να καβαλάμε το ποδήλατο μεθυσμένοι. Τι γίνεται όμως όταν καταναλώσουμε ένα ή δύο ποτήρια; Πως το αλκοόλ, επηρεάζει την ποδηλασία;

alkool kai podhlato diafora (6)

Σίγουρα όχι θετικά, σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Victoria, BC. Μπορεί η μπύρα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες -ισχύει ακόμη ότι είναι ένα καλό post ride ποτό;- και αν και καταναλώνουμε υδατάνθρακες πάνω στο ποδήλατο, τα αλκοολούχα ποτά δεν είναι η κατάλληλη πηγή για αυτούς. Καθημερινώς παράγονται πολύ μικρές ποσότητες αλκοόλ, από την ζύμωση των τροφών στο έντερο και γι’ αυτό μπορούμε ως ανθρώπινοι οργανισμοί να μεταβολίσουμε την αιθανόλη. Όμως, υπάρχει κάποιο κόστος.

Το κόστος, φυσικά, εξαρτάται από τα πόσα «ποτηράκια» θα πιείτε. Η κατανάλωση, έστω και η προσεκτική, αλκοολούχων ποτών μπορεί να επηρεάσει την προπόνησή σας. Ας δούμε τι παθαίνει ο οργανισμός μόλις καταναλώσουμε αλκοόλ.

Ερεθισμός του στομαχιού. Το αλκοόλ δρα ως γαστρεντερικό ερεθιστικό, προκαλώντας φλεγμονή και περίσσεια παραγωγή οξέων στο στομάχι. Αυτή είναι η πηγή των προβλημάτων, καθώς αν το πεπτικό σύστημα είναι «σβηστό» και οι επιδόσεις «σβήνουν».

Θολούρα στο κεφάλι. Καθώς ο μεταβολισμός είναι αυξημένος από την άσκηση, το αλκοόλ που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, φτάνει πιο γρήγορα στο κεφάλι και σαν αποτέλεσμα να ζαλίζεστε πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

alkool kai podhlato diafora (3)

Επιβραδύνεται η καύση του λίπους. Δεν ονομάζεται «μπυροκοίλι» από το πουθενά. Είναι αποδεδειγμένο, ότι το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα καύσης λίπους του σώματος. Σε μια μελέτη με υγιείς μη-πότες άντρες, του δόθηκαν 24 γραμμάρια αλκοόλης -μικρότερη ποσότητα από 2 ποτήρια μπύρας- και η ικανότητα τους για καύση λίπους μειώθηκε κατά 73%.

Μείωση της ενέργειας. Καθώς το αλκοόλ αυξάνει τον μεταβολισμό, επηρεάζει την ικανότητα των μυών να αποκτήσουν πρόσβαση στην γλυκόζη και τα αμινοξέα. Θα κάψετε κάποιο μέρος της αλκοόλης για καύσιμο, αλλά είναι πολύ λιγότερη αποδοτική ως πηγή ενέργειας από τις συνήθεις πηγές  του σώματος.

alkool kai podhlato diafora (1)

Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Όποιος έχει πιει ένα σφηνάκι κονιάκ στο κρύο για να τον κρατήσει ζεστό το γνωρίζει αυτό. Ειδικότερα όσοι υπηρέτησαν στον Έβρο. Αυτό συμβαίνει διότι διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία. Θα το παρομοιάζαμε σαν να αρχίσετε να κάνετε γυμναστική μέσα σε μια σάουνα. Το αγγειακό σύστημα είναι «ανοικτό» και δεν μπορεί να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος πολύ καλά. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά την διάρκεια της άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο για θερμοπληξία τις ζεστές ημέρες.

Ο οργανισμός αφυδατώνεται. Καθώς το αλκοόλ είναι διουρητικό, χάνονται πολύτιμα υγρά και ηλεκτρολύτες γρηγορότερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για θερμοπληξίες.

alkool kai podhlato diafora (5)Εξάντληση του μυαλού. Το αλκοόλ μπλοκάρει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο, οι οποίοι έχουν καθοριστική σημασία στην σκέψη ενώ παράλληλα καταπιέζεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως παίρνετε λάθος αποφάσεις και η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών καθυστερεί. Μειώνονται οι ικανότητες ισορροπίας και ελέγχου του ποδηλάτου, ενώ και τα αντανακλαστικά σας είναι πιο βραδέα. Η βόλτα με το ποδήλατο γίνεται πιο επικίνδυνη.

Επιβραδύνεται η αποθεραπεία. Οι bodybuilders αποφεύγουν το αλκοόλ, καθώς μειώνει την πρωτεϊνική σύνθεση, την δυνατότητα επισκευής και ανάπτυξης των μυών 15-20% σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Μπορεί οι ποδηλάτες να μην ενδιαφέρονται για τον όγκο των τετρακέφαλων, αλλά η μειωμένη σύνθεση πρωτεϊνών, επιβραδύνει την αποθεραπεία μετά από σκληρές προσπάθειες.

Δεν πιστεύουμε ότι περιμένατε κάτι διαφορετικό. Εξάλλου, η αλκοόλη είναι τοξική σε ορισμένες δόσεις. Αν θέλετε να μοιάσετε τους επαγγελματίες αθλητές, δεν θα πρέπει να πίνετε, όχι τουλάχιστον τόσο πολύ. Βέβαια, πολλοί από εμάς που πίνουμε μια και δυο μπύρες μετά την βόλτα μας ή κατά την διάρκεια αυτής, δεν κυνηγάμε τα βάθρα, αλλά απλά διασκεδάζουμε με το ποδήλατο και την καλή παρέα.

Previous Article

Δείτε πως το κάνουν οι Γάλλοι-το MTB φυσικά! (video)

Next Article

Οι ουλές της Rachel Atherton από τραυματισμούς! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια