Είναι αυτός ο ηλεκτρικός τροχός το μέλλον των ποδηλάτων; (+video)

Author: Χωρίς σχόλια Share:
geoorbital-wheel ebike wheel

Υπάρχουν αρκετές επιλογές στο εμπόριο όσον αφορά την μετατροπή του κλασικού σας ποδηλάτου σε ηλεκτρικό, αλλά καμιά από αυτές δεν έχει τον φουτουριστικό σχεδιασμό του τροχού από την GeoOrbital, ο οποίος στην πρώτη ματιά, φωνάζει πως έχει βγει από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ο σχεδιαστής του συγκεκριμένου τροχού, εμπνεύστηκε από τους τροχούς που είχαν οι μηχανές στην ταινία Tron και πρόκειται για έναν τροχό χωρίς κέντρο! Ναι καλά διαβάσατε. Δεν έχει κέντρο με ρουλεμάν όπως το ξέρετε ο συγκεκριμένος τροχός.


Copenhagen Wheel -μαζεύει ενέργεια από το ποδήλατο


Αντιθέτως στο κέντρο του τροχού βρίσκεται μια μη περιστρεφόμενη μονάδα η οποία περιέχει το μοτέρ των 500watt, την αποσπόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου της Panasonic και όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά. Τρεις βραχίονες εξέχουν από την μονάδα προς το στεφάνι του τροχού και ο κάθε βραχίονας έχει έναν κύλινδρο από καουτσούκ στην άκρη του. Ο κύλινδρος που βρίσκεται στην κάτω μεριά τροφοδοτείται από το μοτέρ και με την σειρά του περιστρέφει την στεφάνη του τροχού.

Προς το παρόν το σύστημα παρέχει μόνο σταθερή υποβοήθηση με την μορφή «γκαζιού» αλλά στο μέλλον δεν αποκλείεται να προστεθεί λειτουργία υποβοήθησης κατά το πεταλάρισμα. Ο έλεγχος της ταχύτητας γίνεται μέσω ενός χειριστηρίου στο τιμόνι και επιτρέπει ταχύτητες μέχρι 32 χλμ/ώρα. Όταν δεν χρησιμοποιείται το μοτέρ ένα αναγεννητικό σύστημα το οποίο βασίζεται στην περιστροφή του τροχού λόγω της βαρύτητας φροντίζει για την ανατροφοδότηση της μπαταρίας.

Στα σχέδια είναι να φτιαχτούν τροχοί 26″ και 700c οι οποίοι με μια πλήρη φόρτιση 4ωρών μέσω USB θα έχουν αυτονομία μέχρι και 32 χιλιόμετρα χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να κάνει πετάλι, ενώ η αυτονομία με την βοήθεια του πεταλαρίσματος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 80 χιλιόμετρα. Το βάρος βέβαια είναι στα 9 κιλά για τον «μεγάλο» τροχό, ενώ στα 8 για τον τροχό των 26″. Το ελαστικό είναι συμπαγές με αφρό οπότε έχει εξαλειφθεί και ο κίνδυνος σκασίματος.


5 καινοτομίες για eBike που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ποδηλασία.


Πέρα όμως από την φουτουριστική εμφάνιση, μήπως υπάρχει κάποιος ουσιαστικότερος λόγος που δεν υπάρχει κέντρο στον συγκεκριμένο τροχό; Σύμφωνα με την εταιρία, η απουσία κέντρου -άρα και η ΜΗ περιστροφή στο εσωτερικό του τροχού- δίνει την δυνατότητα προσαρμογής σχεδόν απεριόριστων στοιχείων εσωτερικά του τροχού. Λόγω αυτή της ιδιότητας του συγκεκριμένου τροχού κατέστη δυνατή η τοποθέτηση του μοτέρ και της μπαταρίας εσωτερικά, αλλά και φώτων, θυρών φόρτισης μέχρι και αποθηκευτικό χώρος υπάρχει, κάτι που όπως είναι λογικό δεν είναι δυνατό σε έναν κλασικό τροχό ποδηλάτου.

Προς το παρόν τρέχει καμπάνια στο Kickstarter η οποία έχει ακόμη 40 ημέρες για να ολοκληρωθεί αλλά έχει υπερκαλυφθεί κατά 400% από τους αρχικούς στόχους. Αν θέλετε να είστε και εσείς από αυτούς που θα αποκτήσετε τον GeoOrbital θα πρέπει να «αδειάσει» το πορτοφόλι σας κατά 699$, όχι ιδιαίτερα μεγάλο ποσό καθώς ο τροχός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε ποδήλατο με ίδια διάσταση τροχούς!

Previous Article

Βελτιώστε την εκρηκτική δύναμη στην ποδηλασία αντοχής.

Next Article

Πηγές πρωτεΐνης. ΤΙ θα πρέπει να βάλετε στο διαιτολόγιο σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια