1ος Δρόμος Δάφνης – Τour of Daphne.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
tour of daphne

Η «Cycling Hellas» σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο ΠΗΝΕΙΟ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τεμπών, το Δήμο Δελφών, το Δήμο Λαμιέων, διοργανώνουν το Σάββατο 15 Ιουλίου την ποδηλατική εκδήλωση με την επωνυμία «1ος Δρόμος της Δάφνης», υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στόςχος της διοργάωνσης είναι η ανάπτυξη και προώθιηση του αθλητικού, ψυχαγωγικού και πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα μας. Παράλληλα, στοχεύουν στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού όπως επίσης και στην ανάπτυξη της ποδηλασίας.

Ο 1ος Δρόμος Δάφνης απευθύνεται στους φίλους της ποδηλασίας δρόμου, όπου θα καλύψουν 230 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από την κοιλάδα των Τεμπών και θα ποδηλατήσουν μέχρι το Μαντείο των Δελφών κουβαλώντας έναν μύθο και μια ιστορία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Ημερομηνία: Σάββατο 15 Ιουλίου 2017
Αφετηρία: Κοιλάδα Τεμπών στο πάρκιγκ της Αγίας Παρασκευής Λάρισας
Ώρα εκκίνησης: 7.30 πμ.
Τερματισμός: Μαντείο των Δελφών. Κατάθεση δάφνινων κλάδων.
Διαδρομή: 230 χιλιόμετρα. Αγία Παρασκευή Τεμπών, Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Λάρισα, Φάρσαλα, Δομοκός, Λαμία, Γραβιά, Άμφισσα, μαντείο Δελφών.

Η ιστορία:

Σύμφωνα με τον μύθο ο θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Πηνειού Δάφνη. Την ερωτεύτηκε σφοδρά και άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα με το οποίο στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός μετέφερε δηλ. τις δάφνες στους Δελφούς από την κοιλάδα των Τεμπών. Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.

POSTER TOUR OF DAPHNE ENG

Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης.

Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης.

Στα ίδια χνάρια του θεού Απόλλωνα θα ξεκινήσουν οι ποδηλάτες από την πηγή της Δάφνης και όπως τους παλιούς προσκυνητές θα κατευθύνονται προς τους Δελφούς κουβαλώντας δάφνες από την κοιλάδα των Τεμπών που θα τις καταθέσουν στο Μαντείο. Εκεί οι ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της περιοχής, την επόμενη μέρα να ξεναγηθούν στο Μαντείο των Δελφών και αργότερα όλοι μαζί να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή Λαϊκού αγώνα τρεξίματος (ως μικρή αναβίωση των Πύθιων).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε εδώ: Facebook CyclingHellas, 1st Tour of Daphne, Cycling-Hellas

Previous Article

Tour de France. 12ο ετάπ και ο Froome χάνει το yellow jersey! (video)

Next Article

Όταν βγαίνεις για ride με τους κολλητούς σου… (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια