10 ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στο εαυτό σας για να δείτε αν το παρακάνετε με τις προπονήσεις.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
exhausted tired cyclist road bike

Ως ποδηλάτες αγνοούμε τον πόνο. Είτε πρόκειται για πόνο από την σκληρή προσπάθεια, είτε για πόνο από κάποια λάθος ρύθμιση. Πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο δυνατοί που θα τα ξεπεράσουμε όλα. Τις περισσότερες φορές όμως, οι πόνοι αυτοί δημιουργούν προβλήματα όπως αρρώστιες ή τραυματισμούς με συνέπεια να «χάνουμε» την επαφή με το αγαπημένο μας χόμπι-άθλημα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.


Δείτε επίσης: Υπεπροπόνηση, μήπως τελικά το παρακάνουμε;


Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι στο να ξεχωρίσει κάποιος αν ο πόνος οφείλεται στην δυνατή προπόνηση ή στην καταπόνηση του οργανισμού από τις σκληρές προπονήσεις -υπερπροπόνηση. Παρακάτω έχουμε 10 ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας κάθε φορά που θα νιώθετε καταβεβλημένοι από τις προπονήσεις, ώστε να αποφασίσετε αν η κούραση αυτή οφείλεται σε μια δυο σκληρές προπονήσεις, ή αν ο οργανισμός σας έχει «χτυπήσει κόκκινα» από τις συνεχόμενες σκληρές προπονήσεις.

Αν οι απαντήσεις που δίνετε στις παρακάτω ερωτήσεις, αποκαλύπτουν πως συνεχώς νιώθετε κουρασμένοι και «βαρείς» και πως μετά από κάθε προπόνηση νιώθετε ολοένα και πιο κουρασμένοι, τότε ίσως θα πρέπει να απομακρυνθείτε από το αγαπημένο σας άθλημα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Απαντήστε με ειλικρίνεια τις παρακάτω ερωτήσεις, ώστε να μπορέστε να ξεχωρίσετε αν το παρακάνετε με τις προπονήσεις, ή αν η κούραση που νιώθετε είναι καθαρά θέμα «ημέρας».

  1. Μήπως μου λείπει το κίνητρο για να προπονηθώ;exhausted tired cyclist (4)
  2. Έχω γίνει οξύθυμος;Έχω περισσότερα νεύρα;
  3. Αργεί να ανέβει ο καρδιακός παλμός μου κατά την προπόνηση και γενικά βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι συνήθως κατά την προπόνηση;
  4. Είναι οι μύες μου περισσότερο μουδιασμένοι από ότι συνήθως;
  5. Έχω προβλήματα ύπνου;
  6. Συνεχώς αρρωσταίνω τελευταία και δεν φεύγει το συνάχι;
  7. Αργούν περισσότερο από παλαιότερα να επανέλθουν οι δυνάμεις μου μετά από μια σκληρή προπόνηση;
  8. Μήπως έχει μειωθεί η όρεξη μου;
  9. Νιώθω ατονίες τελευταία και πως μου λείπει η ενέργεια;
  10. Νιώθω περισσότερο άγχος για την καθημερινότητα από ότι συνήθως;

Δείτε επίσης: Κοιμηθείτε καλά για να προπονηθείτε καλύτερα!


Αν έχετε απαντήσει «ναι» σε περισσότερες από 3-4 ερωτήσεις, τότε σίγουρα έχει έρθει η ώρα να αφήσετε το ποδήλατο στην άκρη για λίγες ημέρες και να κάνετε ένα διάλειμμα. Το πόσες ημέρες θα αφήσετε το ποδήλατο στην άκρη, εξαρτάται καθαρά από τον βαθμό της κούρασης που έχετε. Ξεκινήστε με 3-4 ημέρες και παρακολουθείστε τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και την διάθεση σας. Ακόμη και αν χρειαστεί να μείνετε μακριά από το ποδήλατο για 15 ημέρες, η πτώση των επιδόσεων σας δεν θα είναι τίποτα μπροστά στο «κάψιμο» του σώματος και της αποχής από το ποδήλατο για ολόκληρους μήνες μέχρι να ανακάμψετε.

Previous Article

Μια μίνι-σύνοψη του Tirreno Adriatico 2016!

Next Article

Τύποι ποδηλάτων βουνού και πως να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια