10 συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με το ποδήλατο

Author: 2 Σχόλια Share:
b-cycle-005

Να πηγαίνουμε στην δουλειά ή για δουλειές με το ποδήλατό μας είναι ασφαλές, πρακτικό και διασκεδαστικό αν το κάνουμε σωστά! Πέρα όμως από την ισορροπία και το πώς θα στρίβουμε υπάρχουν πολλά περισσότερα που συμπεριλαμβάνει η «ασφαλής οδήγηση» ενός ποδηλάτου στην πόλη.

Πολλά από τα πράγματα που μάθαμε μικροί σαν «σωστά» όταν κυκλοφορούσαμε με το ποδήλατο είναι λάθος και μερικά από αυτά και επικίνδυνα.

Η πιο κοινή παρανόηση σχετικά με την μετακίνηση με ποδήλατο είναι, το από πού προέρχεται ο κίνδυνος και πόσο μεγάλος είναι. Ο μεγαλύτερος φόβος των περισσοτέρων είναι μην τους χτυπήσει από πίσω κάποιο διερχόμενο όχημα. Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό γιατί τα αυτοκίνητα έρχονται γρήγορα και με αρκετή φασαρία και δεν μπορούμε να τα δούμε. Αυτό δεν ισχύει όμως. Αυτού του είδους τα ατυχήματα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των ατυχημάτων που συμβαίνουν με το φως της ημέρας ανάμεσα σε ποδηλάτες και αυτοκίνητα. Σε αγροτικές περιοχές, ποδηλάτες χωρίς προειδοποιητικά φώτα και μεθυσμένοι οδηγοί το βράδυ αυξάνουν ελαφρώς το ποσοστό, αυτού του είδους ατυχημάτων.

Περίπου το 90% των συγκρούσεων ποδηλάτων – οχημάτων, οφείλεται είτε σε στροφές είτε σε διασταυρώσεις. Οι υπόλοιπες προκαλούνται από ποδηλάτες που πηγαίνουν αντίθετα της κίνησης, ή αλλάζουν απότομα και απροειδοποίητα πορεία. Ακριβώς όπως συμβαίνουν και πολλές συγκρούσεις αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι κίνδυνοι βρίσκονται στην πορεία σας, όπου μπορείτε να τους δείτε και να τους αποφύγετε, αν γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.

Σας δίνουμε 10 συμβουλές ώστε να κάνετε τις αστικές σας μετακινήσεις με το ποδήλατο πιο ασφαλείς, πιο αποδοτικές και κυρίως, πιο διασκεδαστικές!

  1. Αποφεύγετε να ποδηλατείτε στα πεζοδρόμια. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πεζοδρόμιο είναι ένα ασφαλές μέρος για ποδηλασία. Αντιθέτως, οι μελέτες ατυχημάτων δείχνουν ότι όσοι ποδηλατούν στο πεζοδρόμιο έχουν 2 έως 9 φορές το ρίσκο και τον κίνδυνο σε σχέση με την σωστή ποδηλασία στον δρόμο, ειδικότερα αν πηγαίνουν γρήγορα. Οι ποδηλάτες του πεζοδρομίου αντιμετωπίζουν κινδύνους σε κάθε διασταύρωση και κεντρικούς δρόμους, γιατί οι οδηγοί των οχημάτων δεν περιμένουν στο πεζοδρόμιο να κινούνται γρήγορα οχήματα. Το να μπερδεύονται ποδηλάτες και πεζοί είναι επικίνδυνο και για τις δύο πλευρές. Είστε πολύ πιο ασφαλείς στον δρόμο, ακολουθώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τις πινακίδες. Το δικαίωμά σας να χρησιμοποιείται τον δρόμο δεν εξαρτάται από την ύπαρξη κινητήρα ή όχι.
  2. Να ποδηλατείτε μαζί με την κίνηση στα δεξιά του δρόμου. Αρκετοί από εμάς ακούγαμε όταν ήμασταν μικροί ότι πρέπει να κινούμαστε με το ποδήλατο στην αντίθετη μεριά του δρόμου ώστε να μας βλέπουν τα οχήματα. Αυτό είναι εκτός από παράνομο και επικίνδυνο. Οι πεζοί περπατάνε αντίθετα της κίνησης για να βλέπουν μπροστά και να μπορούν να βγούν εκτός δρόμου σε περίπτωση ανάγκης. Με το ποδήλατο δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Το ποσοστό ατυχήματος για ποδηλάτες που κινούνται αντίθετα από την κίνηση είναι 4 φορές πιο υψηλό από αυτούς που κινούνται μαζί με την κίνηση. Οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου προσέχουν τα διερχόμενα οχήματα από την συνηθισμένη κατεύθυνση. Δεν περιμένουν να δουν κάποιο όχημα να κινείται αντίθετα.
  3. Να είστε ορατοί. Οι υπόλοιποι οδηγοί δεν θα σας χτυπήσουν αν μπορούν να σας δούνε. Τα φωτεινά ρούχα διευκολύνουν τους οδηγούς να σας προσέχουν την ημέρα, αλλά το βράδυ αν ποδηλατείτε χωρίς φώτα στο σκοτάδι είναι πολύ επικίνδυνο. Περίπου 30% των ατυχημάτων με ποδήλατο συμβαίνουν νύχτα παρόλο που μόνο το 4% της συνολικής ποδηλατικής κίνησης συμβαίνει την νύχτα. Οι ανακλαστήρες που έρχονται μαζί με το ποδήλατο είναι ανεπαρκείς για την νυχτερινή σας ασφάλεια. Πάντοτε να χρησιμοποιείτε φώτα και στο μπροστά μέρος και στο πίσω μέρος του ποδηλάτου όποτε κυκλοφορείτε στο σκοτάδι. Αν σας πιάσει η νύχτα και δεν έχετε τα φώτα, καλύτερα να γυρίσετε περπατώντας στο σπίτι ή να καλέσετε να έρθουν να σας πάρουν.
  4. Να ακολουθείτε τον Κ.Ο.Κ. Όταν όλοι ακολουθάμε τους ίδιους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς, τότε όλοι μετακινούμαστε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Όσοι ποδηλάτες σκαρφίζονται «δικούς τους» κανόνες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.
  5. Μάθετε που πρέπει να βρίσκεστε στην λωρίδα κυκλοφορίας. Οι πιο νέοι συνήθως πηγαίνουν τέρμα άκρη, στο πεζοδρόμιο κοντά και αναρωτιούνται γιατί τα αυτοκίνητα περνάνε τόσο κοντά από αυτούς. Οι πιο «έμπειροι» αφήνουν τα οχήματα να περάσουν όπου είναι ασφαλές γι’ αυτούς, αλλά χρησιμοποιούν ολόκληρη την λωρίδα κυκλοφορίας όταν χρειάζεται. Αν τα οχήματα περνάνε πολύ κοντά σας, πηγαίνετε λίγο προς τα αριστερά για να δείξετε ότι πρέπει να αλλάξου λωρίδα ώστε να σας προσπεράσουνε. Αν όμως μαζευτούν αρκετά οχήματα πίσω σας, τότε βρείτε έναν ασφαλές τρόπο ώστε να τα αφήσετε να σας προσπεράσουν. Θέλει εξάσκηση μέχρι να βρείτε τον πιο αποδοτικό τρόπο να κινήστε στην κίνηση. Σε πιο στενούς δρόμους, ή σε δρόμους διπλής κυκλοφορίας, το σημάδι από τα δεξιά λάστιχα των οχημάτων είναι ένα καλό μέρος για να ποδηλατείτε, όσο αφορά τις αποστάσεις.
  6. Να είστε προβλέψιμοι. Να ποδηλατείτε σε ευθεία γραμμή, να κάνετε σινιάλο με τα χέρια όταν πρόκειται να αλλάξετε πορεία και γενικά να δείχνετε ότι ξέρετε τι κάνετε και που βρίσκεστε. Πως περιμένετε οι άλλοι να σας αποφύγουν αν δεν τους δείξετε που θέλετε να πάτε;
  7. Να είστε ευγενικοί. Να μοιράζεστε τον δρόμο με τους υπόλοιπους χρήστες. Αν κάποιος είναι αγενής, κρατήστε την ψυχραιμία σας.
  8. Προστατέψτε τον εαυτό σας. Ένα ποδηλατικό κράνος, δεν θα αποτρέψει ένα ατύχημα αλλά είναι καλό και τις περισσότερες φορές αρκετό ώστε να γυρίσετε με τα πόδια στο σπίτι σας. Βεβαιωθείτε ότι το κράνος ταιριάζει στο σχήμα και μέγεθος του κεφαλιού σας και ότι το έχετε σωστά φορεμένο. Επίσης, τα ποδηλατικά γάντια εμποδίζουν το μούδιασμα από το τιμόνι και θα προστατεύσουν τα χέρια σας σε κάποια πτώση.
  9. Να συντηρείτε σωστά το ποδήλατό σας. Να το τσεκάρετε πριν από κάθε σας μετακίνηση.
  10. Να μάθετε από πιο έμπειρους. Μέχρι να αποκτήσετε εμπειρία είναι πολύ χρονοβόρο και μερικές φορές και σκληρό / δύσκολο. Χρειάζεστε περίπου 2500-3000χλμ σε συνθήκες κίνησης, ώστε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση αν αρχίσετε να κυκλοφορείτε μόνοι σας. Γιατί να κάνετε πολλά λάθη σαν αρχάριος όταν μπορείτε να μάθετε από κάποιον πιο έμπειρο; Ακολουθήστε κάποιο ποδηλατικό γκρουπ, ή σύλλογο μέχρι να νιώθετε ασφάλεια και αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να κυκλοφορήσετε μόνοι σας.

Αυτό που θα πρέπει να σας μείνει είναι ότι οι ποδηλάτες πηγαίνουν καλύτερα στον δρόμο όταν δρουν και αντιμετωπίζονται σαν οδηγοί οχημάτων.

Έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη; Παραλείψαμε κάτι; Έχετε διαφορετικές εμπειρίες σχετικά με την αστική μετακίνηση με το ποδήλατο;

 

 

Previous Article

Ford MoDe: Pro ένα ποδήλατο από το μέλλον

Next Article

Γεωμετρία πλαισίων για ποδήλατα δρόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια