Θες το 2017 να γίνεις καλύτερος; Δες πως θα πρέπει να αλλάξεις!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
shimofusa_goal

Νέα χρονιά και η αισιοδοξία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας φαίνεται να είναι αυξημένη. Δεν μπορούμε να πούμε πως ισχύει το ίδιο και στα «ποδηλατικά» για αρκετούς από εμάς! Πήραμε μερικά κιλά κατά την διάρκεια των γιορτών, το ωράριο είναι πιεστικό στην δουλειά και δεν μας αφήνει όσο χρόνο θα θέλαμε για να κάνουμε το αγαπημένο μας χόμπι/άθλημα.

Δεν πειράζει όμως, θέτοντας μερικούς στόχους, κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, η αλλαγή και η βελτίωση στα «ποδηλατικά» είναι μόλις λίγους μήνες μακριά!

tour de france 2016 beer road bike

Για να το πετύχουμε αυτό όμως, θα πρέπει να συγκεντρωθούμε, να κάνουμε μερικές παραχωρήσεις, αρκετή υπομονή και φυσικά να θέσουμε στόχους.

Το να θέσουμε στόχους είναι το μόνο εύκολο και γίνεται όσο τρώμε το πρωινό μας. Το δύσκολο κομμάτι όμως είναι να τους ακολουθήσουμε, να βρούμε ένα κίνητρο ώστε να «κολλήσουμε» στους στόχους μας. Να τους βάλουμε στην καθημερινότητα μας. Πριν θέσουμε όμως τους στόχους μας θα πρέπει να δούμε μερικούς παράγοντες που κάνουν τους στόχους εφικτούς. Οι παράγοντες αυτοί περιγράφονται με την λέξη S.M.A.R.T.

  • Specific– Οι στόχοι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι. Περιγράψτε ακριβώς τι και πως θέλετε να πετύχετε.
  • Measurable– Θα πρέπει να ορίσετε μερικά μετρήσιμα κριτήρια, ώστε να βλέπετε την πρόοδο.
  • Attainable– Να είναι εφικτοί. Άλλο το να πει κάποιος: «φέτος θα πηγαίνω με το ποδήλατο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στην δουλειά» και άλλο να πει: «φέτος, θα κερδίσω το Tour of Flanders».
  • Rewarding– Να σας «ανταμείβουν». Η ανταμοιβή δεν χρειάζεται να είναι υλική ή μετρήσιμη. Μπορεί να είναι όμορφα συναισθήματα ή απλά ψυχική ηρεμία. Αν και πάντα ένα ζευγάρι νέοι τροχοί είναι θεμιτοί!
  • Timely– Να θέσετε χρονικό περιορισμό, καθώς αν δεν θέσετε κάποιον χρονικό περιορισμό τότε θα το αναβάλλετε συνεχώς για αύριο και στο τέλος δεν θα εκπληρώσετε τον στόχο σας.

Παρακάτω θα σας προτείνουμε μερικούς στόχους που θα σας βοηθήσουν στην ποδηλατική μεριά της ζωής σας, χωρίς όμως να χρειαστεί να το «παρακάνετε».

Αλλάξτε συνήθειες διατροφής.

Καλά τα σουβλάκια και οι τούρτες, αλλά δεν βοηθούν ιδιαίτερα κάποιον που θέλει να βελτιωθεί σε κάποιο αντοχής, όπως η ποδηλασία. Βάλτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στην διατροφή σας, μειώστε τα γλυκά και αποφύγετε τα πολύ λιπαρά φαγητά. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα δείτε άνοδο των επιδόσεων σας, αλλά παράλληλα θα δείτε να πέφτει και η «κοιλίτσα».

Τέλος στα ξενύχτια.

sleeproblesm (2)

Σίγουρα δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Άλλοι ξεκουράζονται με μόλις 5 ώρες ύπνο και άλλοι χρειάζονται 10. Ο ύπνος είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες όσον αφορά τις αθλητικές επιδόσεις. Προσαρμόστε το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να έχετε να δυνατότητα να έχετε τουλάχιστον 7 ώρες αδιάκοπου ύπνου κάθε βράδυ. Εξαιρούνται όσοι έχουν μωρά στο σπίτι, καθώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο!

Βάλτε το commute στην καθημερινότητα σας.

Η μετακίνηση με το ποδήλατο όχι μόνο θα σας εξοικονομήσει μερικά € από τα καύσιμα, αλλά παράλληλα θα σας κάνει να νιώθετε πιο δραστήριοι και πιο χαρούμενοι κατά την διάρκεια της ημέρας. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο καθημερινώς, αλλά γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Αυτό που είναι εφικτό όμως είναι να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είτε για να πάτε προς την εργασία σας είτε για να βγείτε για τις μικροδουλειές και τα καθημερινά ψώνια. 

Γυμνάστε τον κορμό σας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν αρκετές ημέρες -ακόμη και στην χώρα μας- όπου η προπόνηση με το ποδήλατο έξω, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Αυτές τις ημέρες αντί λοιπόν να απογοητεύεστε, ξεκινήστε μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης για τον κορμό -και όχι μόνο! Δεν θα πιστεύετε την διαφορά που θα νιώσετε όταν ξανά ανεβείτε στο ποδήλατο.  Καθίσματα, κάμψεις, κοιλιακοί, ραχιαίοι, σανίδα, υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι χωρίς να χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό.

Έχετε θέσει κάποιους ποδηλατικούς στόχους για το 2017;

 

Previous Article

Λίγο πριν έρθουν τα χιόνια στα μαγευτικά βουνά της Σλοβενίας! (video)

Next Article

Στο Champery δεν έπεσε ακόμη χιόνι… μόνο στην Ελλάδα χιόνισε; (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια