Το πρώτο 3D printed Carbon ποδήλατο είναι γεγονός!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
3D printed Carbon ποδήλατο

Τα καινούρια carbon ποδήλατα έχουν τρομερή αντοχή και είναι συνήθως πανάλαφρα! Έχουν όμως 2 σημαντικά μειονεκτήματα. Η παραγωγή τους είναι δαπανηρή και ο έλεγχος της ποιότητας τους αποτελεί έναν εφιάλτη.

Όμως, μια εταιρία τεχνολογίας έχει ως στόχο να αλλάξει όλα αυτά με την καινοτομία της 3D εκτύπωσης.

Η Arevo, μία start-up της Silicon Valley, παρουσίασε το πρώτο παγκοσμίως 3D printed carbon ποδήλατο. Αν και το ποδήλατο αποτελεί απλά ένα πρωτότυπο, η Arevo θέλει να προχωρήσει στην μαζική παραγωγή σε συνεργασία με τις ήδη υπάρχουσες ποδηλατικές εταιρίες. Η παραγωγή μέσω ρομπότ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κατασκευαστικού σφάλματος. Επιπλέον η εταιρία αναφέρει πως η τεχνολογία της καθιστά την κατασκευή carbon ποδηλάτων πιο προσιτή έτσι ώστε οι κατασκευαστές ποδηλάτων να κατασκευάζουν ανταγωνιστικά ως προς την τιμή τους πλαίσια.

3D printed Carbon ποδήλατο

Η παραδοσιακή παραγωγή carbon ποδηλάτων απαιτεί έντονη εργασία και εξαιρετική ακρίβεια από ανθρώπινα χέρια. Ορισμένα high-end frames μπορεί να έχουν έως και 500 μεμονωμένα κομμάτια ινών άνθρακα. Η διαδικασία της Arevo διαφέρει τόσο στην τεχνική κατασκευής όσο και στα υλικά. Αντί να τοποθετεί στρώματα από άνθρακα σε ένα καλούπι, μια κεφαλή εκτυπωτή τοποθετημένη σε ρομποτικό βραχίονα τοποθετεί νήματα από ίνες άνθρακα, με περιστροφική κίνηση, προκειμένου να σχηματιστεί το πλαίσιο του ποδηλάτου.

3D printed Carbon ποδήλατο

Η ρητίνη είναι επίσης διαφορετική. Αντί για μια θερμοσκληρυνόμενη κατασκευή όπως η συμβατική ίνα άνθρακα, το συνθετικό υλικό της Arevo περιλαμβάνει ένα θερμοπλαστικό που ονομάζεται ΡΕΕΚ (πολυαιθερο αιθερική κετόνη).

Σύμφωνα με τον Jim Miller, CEO της Arevo, η κατασκευή του ποδηλάτου είναι μόνο η μισή ιστορία. Αυτό που καθιστά δυνατή τη διαδικασία είναι το λογισμικό της Arevo για το σχεδιασμό και την ανάλυση δομικών μερών του ποδηλάτου.

3D printed Carbon ποδήλατο

Όμως ο δρόμος από την παραγωγή ενός πρωτοτύπου στην παραγωγή ενός ποδηλάτου που θα βγει στην αγορά, είναι πολύ μεγάλος. Η ποδηλατική βιομηχανία έχει δοκιμάσει και στο παρελθόν την χρήση θερμοπλαστικών, αλλά ορισμένα μειονεκτήματα εμπόδισαν την ευρεία χρήση τους, ειδικά στην κατασκευή πλαισίων. Το βάρος είναι ένα από αυτά! Τα ποδήλατα που είναι κατασκευασμένα από θερμοπλαστικά υλικά είναι πιο βαριά από τα μεταλλικά ποδήλατα.

Το πιο ενδιαφέρον πλεονέκτημα είναι η ικανότητα παραγωγής ενός custom ποδηλάτου. Φανταστείτε να μπαίνετε σε ένα ποδηλατάδικο και να παραγγέλνετε το ποδήλατο σας, όπως ακριβώς το θέλετε. Και το καλύτερο; Να το έχετε πολύ σύντομα στα χέρια σας καθώς η παραγωγή του θα γίνεται τοπικά με την χρήση ενός 3D printer.

Ποια είναι η γνώμη σας; Θα χρησιμοποιούσατε ποτέ ένα «εκτυπωμένο» ποδήλατο;

Previous Article

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών & Γυναικών ELITE!

Next Article

Super και το 5ο Molyvos Urban MTB 2018!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια