4 σημεία τεχνικής που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους στο βουνό!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mtb skills wheelie

Για να αυξήσετε την ταχύτητά σας στα μονοπάτια με το ποδήλατο βουνού, θα πρέπει πρώτα να αναπτύξετε τις τεχνικές σας ικανότητες. Είτε πρόκειται για ανηφόρα, είτε για κατηφόρα, η καλύτερη ισορροπία και η ακρίβεια στον έλεγχο θα σας κάνουν πιο αποτελεσματικούς άρα και πιο γρήγορους. Ποιες είναι αυτές οι τεχνικές;

Iσορροπία. Όσο εξασκείτε τις ικανότητες της ισορροπίας σας πάνω στο ποδήλατο, τόσο πιο εύκολα θα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τεχνικές ανηφόρες, αλλά και κατηφόρες. Αυτό οφείλεται στην ενίσχυση του ελέγχου και του χειρισμού του ποδηλάτου. Το καλό με την εξάσκηση της ισορροπίας είναι πως μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μέρος και όχι απαραίτητα σε κάποιο μονοπάτι. Εξασκηθείτε στην αυλή σας ή σε ένα πάρκο. Ξεκινήστε με πετάλια πλατφόρμες -ίσια- καθώς μπορεί να βρείτε δυσκολίες στην αρχή. Εξασκήστε το track-stand για να βελτιωθείτε.

mtb skills trackstand

Wheelies και manuals. Στις τεχνικές αναβάσεις συνήθως υπάρχουν φυσικά εμπόδια που μοιάζουν σε σκαλοπάτια και θα πρέπει να σηκώσετε την μπροστά ρόδα για να τα ξεπεράσετε. Τέτοια εμπόδια είναι οι ρίζες, οι πέτρες και άλλα. Αντί λοιπόν, να πηγαίνετε γύρω από τα εμπόδια αυτά, ή ακόμη χειρότερα να παίρνετε το ποδήλατο στα χέρια για να τα περάσετε, μια μικρή σούζα συνήθως αρκεί. Ξεκινήστε με το δυνατό σας πόδι στο πετάλι, ενώ παράλληλα μετακινείτε απότομα τους γοφούς προς τα πίσω. Το χέρι βρίσκεται στο πίσω φρένο σε περίπτωση που πάει το ποδήλατο να σηκωθεί πιο πολύ για να μην έρθετε καπάκι. Αυτό το εφαρμόζετε λίγο πριν το εμπόδιο που θέλετε να περάσετε. Διατηρήστε την ροή σας όταν ο μπροστά τροχός ξεπεράσει το εμπόδιο ώστε να βοηθήσετε και τον πίσω τροχό. Την ίδια τεχνική -χωρίς το πετάλι- μπορείτε να εφαρμόζετε και στα κατηφορικά τεχνικά κομμάτια. Μετακινήστε τους γοφούς προς τα πίσω ώστε να σηκωθεί ο μπροστά τροχός για να ξεπεράσετε εμπόδια. Αν καταφέρετε και κρατήσετε την ισορροπία σας και ξεπεράσει ο μπροστά τροχός το εμπόδιο, τότε οι πιθανότητες να φύγετε πάνω από το τιμόνι είναι ελάχιστες.

mtb skills manual

RockGardens – Βραχόκηποι. Οι βραχόκηποι είναι κάτι που είναι διαφορετικό κάθε φορά και θέλει διαφορετική αντιμετώπιση κάθε φορά. Η τεχνική όμως είναι ίδια και δεν αλλάζει. Αφού διαλέξετε μια γραμμή στην οποία θα νιώθετε άνετα θα πρέπει το σώμα να βρίσκεται στην θέση επίθεσης (attack position). Χαμηλώστε το κέντρο βάρους σας και μεταφέρετε ελαφρώς τους γλουτούς προς τα πίσω. Κρατήστε με ασφάλεια το τιμόνι -ούτε πολύ σφιχτά ούτε τέρμα χαλαρά-, οι αγκώνες ανοικτοί και το σώμα χαλαρό ώστε να επιτρέπετε στο ποδήλατο να κινείτε από κάτω σας. Ξεκινήστε με χαμηλές ταχύτητες και όσο νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μαθαίνετε πως να συμπεριφέρεστε εσείς αλλά και το πως συμπεριφέρεται το ποδήλατο, αυξήστε την ταχύτητα.

mtb skills rockgarden

Endo – nose wheelie. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι και από τις πιο δύσκολες και απαιτεί αρκετές ώρες προπόνησης μέχρι να νιώθετε την σιγουριά ώστε να την εφαρμόσετε μέσα στο μονοπάτι. Ξεκινήστε με χαμηλή ταχύτητα, με το βάρος του σώματος πάνω από τον πίσω τροχό και μεταφέρετε απότομα το βάρος προς τον μπροστά τροχό. Με αυτόν τον τρόπο θα σηκώσετε τον πίσω τροχό από το έδαφος. Αν χρησιμοποιήσετε και με προσοχή το μπροστά φρένο θα καταφέρετε να σηκώσετε ακόμη πιο ψηλά τον πίσω τροχό. Κρατήστε τους αγκώνες ελαφρώς λυγισμένους. Όταν εξoικειωθείτε με την τεχνική αυτή θα μπορείτε να μετακινείτε τον πίσω τροχό σε πολύ κλειστές κατηφορικές στροφές ώστε να στρίβετε πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

mtb skills nose wheelie

Ποιες από αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιείτε στο βουνό;

Previous Article

Ξέρουμε ότι σας αρέσουν τα fails… Προσοχή, θα πονέσετε! (video)

Next Article

Με cyclocross σε downhill μονοπάτια… μερικοί είναι χεράδες! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια