Αεροδυναμικές διαφορές. Μπορείτε να τις καταλάβετε;

Author: 1 σχόλιο Share:
aerobike (1)

Τα θέματα αεροδυναμικής είναι η τελευταία μόδα όσον αφορά την ποδηλασία δρόμου. Οι εταιρίες κάνουν μετρήσεις σε αεροδυναμικές σήραγγες και ισχυρίζονται με νούμερα πως εξοικονομείτε Χ watt, κερδίζετε Υ δευτερόλεπτα στο χιλιόμετρο, ενώ έχετε Ζ χιλιόμετρα αυξημένη μέση ταχύτητα. Σημαίνουν όμως κάτι αυτά τα νούμερα στον καθημερινό ποδηλάτη;

Σε αυτόν που κάνει την βόλτα του, ή την προπόνησή του για να κρατηθεί σε μια Α φυσική κατάσταση; Ίσως κάποιος που ασχολείται πιο πολύ, πιο έντονα και ψάχνει την παραμικρή λεπτομέρεια να μπορεί να καταλάβει τις αεροδυναμικές διαφορές, ή τα νούμερα που δίνουν οι εταιρίες. Για τους υπόλοιπους όμως, είναι η αίσθηση και από ότι φαίνεται, υπάρχει διαφορά που γίνεται αισθητή.

Είναι λογικό, οι αεροδυναμικές βελτιώσεις να κάνουν κάποιον πιο γρήγορο. Εκτός από τις πολύ δύσκολες ανηφόρες, η πλειοψηφία των χιλιομέτρων που γράφονται στον δρόμο έχουν να υπερνικήσουν την αντίσταση του αέρα. Αν και τα νούμερα που βγαίνουν από τις εταιρίες, τις περισσότερες φορές είναι υπόθεση του μάρκετινγκ και ο μέσος αναβάτης δεν μπορεί να καταλάβει κάποια διαφορά.

aerobike (3)

Η κατανόηση της αεροδυναμικής αντίστασης ίσως δύσκολη για αρκετούς από εσάς, οπότε με ένα απλό παράδειγμα ίσως καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Φανταστείτε, να κρατάτε έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου σας ένα μπαλάκι τένις, ενώ πηγαίνετε με 100χλμ/ώρα. Τώρα αλλάξτε την μπάλα σε ένα μπαλάκι πινγκ-πονγκ. Νομίζω έτσι, μπορείτε να καταλάβετε κάποια διαφορά.

Η δοκιμή έγινε σε ιδιωτική αεροδυναμική σήραγγα. Με δύο διαφορετικές διαμορφώσεις το ποδήλατο και ο αναβάτης όπου στην πρώτη ήταν ένα ποδήλατο δρόμου, με στρόγγυλους σωλήνες -μη αεροδυναμικούς-, τροχούς με χαμηλό προφίλ, ενώ τα ρούχα του αναβάτη ήταν ημι-εφαρμοστά και το κράνος δεν ήταν αεροδυναμικό. Η δεύτερη διαμόρφωση, περιλάμβανε ένα αεροδυναμικό ποδήλατο, τροχούς με 60mm προφίλ, εφαρμοστά ρούχα και αεροδυναμικό κράνος. Κατά την διάρκεια των πειραμάτων ο αναβάτης προσπάθησε να έχει την ίδια θέση επάνω στο ποδήλατο.

aerobike (4)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά ήταν μεγαλύτερη -υπέρ του αεροδυναμικού στιλ- των τριών λεπτών σε μια διαδρομή 40 χιλιομέτρων, με μέση ταχύτητα 40χλμ/ώρα. Αρκετή διαφορά, με λίγα λόγια, ώστε να σταματήσετε, να φάτε το σνακ σας, να πάρετε τις ανάσες σας και να τερματίσετε νωρίτερα, σε σχέση με την μη προσεγμένη αεροδυναμική.

Πως όμως αυτό σχετίζεται με το παράδειγμα που δώσαμε παραπάνω;

Σύμφωνα με τους μελετητές, η διαφορά της μπάλας τένις με της μπάλας πινγκ-πονγκ δεν είναι αρκετή. Η διαφορά μεταξύ των διαφορετικών διαμορφώσεων -αεροδυναμικής και μη- για ταχύτητες μεγαλύτερες των 40χλμ/ώρα είναι περίπου ίδια με την διαφορά που υπάρχει όταν έχετε την παλάμη σας έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου στα 100χλμ/ώρα, κάθετη στον αέρα, σε σχέση με όταν κάνετε γροθιά.

Με άλλα λόγια, την επόμενη φορά που θα είστε συνοδηγός σε ένα αυτοκίνητο, βγάλτε το χέρι σας από το παράθυρο και κρατήστε την παλάμη κάθετα προς το έδαφος, ενώ στην συνέχεια κλείστε την σε γροθιά. Η διαφορά στην αντίσταση που νιώθετε είναι περίπου ίδια με την διαφορά στην αεροδυναμική αντίσταση που έχουν οι δύο περιπτώσεις των παραπάνω ποδηλάτων, στα 40χλμ/ώρα.

aerobike (5)

Ήδη σκέφτεστε από μέσα σας: «Μα εγώ δεν πηγαίνω με 40χλμ/ώρα μέση ταχύτητα!». Επειδή η αεροδυναμική αντίσταση αυξάνεται εκθετικά με την ταχύτητα, είναι αλήθεια, ότι οι διαφορές μεταξύ αεροδυναμικού στυλ και ΜΗ αεροδυναμικού δεν είναι τόσο δραματικές όσο παρουσιάζονται σε ταχύτητες κάτω των 40χλμ/ώρα. Η χρονική διαφορά όμως, εφόσον αρχίσετε να κινείστε πιο γρήγορα, θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει, πως οι πιο αργοί αναβάτες θα έχουν περισσότερα οφέλη από την βελτιωμένη αεροδυναμική, σε αντίθεση με κάποιον πιο δυνατό/γρήγορο.

Φυσικά δεν προσπαθούμε να σας πείσουμε να γίνετε πιο αεροδυναμικοί, καθώς καθένας μας/σας έχει και διαφορετικές προτεραιότητες στο ποδήλατο. Εφόσον διασκεδάζετε κάθε σας βόλτα/προπόνηση με το ποδήλατο, δεν χρειάζεται να μπείτε στο τρυπάκι της αεροδυναμικής βελτίωσης. Όμως, αν κυνηγάτε τα δευτερόλεπτα και η 1η θέση στο βάθρο σας έχει γίνει εμμονή, τότε πέρα από περισσότερη προπόνηση, μερικές αεροδυναμικές βελτιώσεις θα σας κερδίσουν πολύτιμο χρόνο!

Previous Article

Preview του εντυπωσιακότατου αγώνα Redbull: Sky Gate. (video)

Next Article

Hidrate Me: Ένα έξυπνο παγούρι που σας ειδοποιεί για την σωστή σας ενυδάτωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια