Ακούτε μουσική στο ποδήλατο; Δείτε τι πρέπει να προσέχετε!

Author: 1 σχόλιο Share:
akoystika podhlato (1)

Αν ακούτε μουσική κατά την διάρκεια της βόλτας ή της προπόνησης σας, καλά κάνετε! Εξάλλου, έρευνες έδειξαν πως όταν βάλετε την αγαπημένη σας μουσική όταν ποδηλατείτε, η βόλτα/προπόνηση σας, γίνεται πιο ευχάριστη, πιο δύσκολη και πιο γρήγορη! Επίσης, η μουσική, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει σημαντικά την αντίληψη για την δυσκολία της άσκησης, ενισχύει τα επίπεδα της ενέργειάς και αυξάνει και την αντοχή, έως και 15%.

Ένας Έλληνας, ο Κώστας Καραγιώργης, PhD στο Πανεπιστήμιο Αθλητισμού και Παιδείας του Λονδίνου, ένας από τους πιο δημιουργικούς ερευνητές του κόσμου πάνω στην μουσική λέει: «Η μουσική, είναι σαν ένα νόμιμο φάρμακο για να βελτιώσουν οι αθλητές την απόδοσή τους«.

Από την άλλη όμως, αν το παρακάνετε με την ένταση της μουσικής και δεν μπορείτε να ακούσετε τα διερχόμενα οχήματα, ή κάποιον άλλον αναβάτη που προσπαθεί να σας προσπεράσει, ή ένα σκυλί που γαβγίζει, τότε το πιο πιθανό είναι να καταστρέψετε όχι μόνο την δική σας βόλτα αλλά πιθανόν και κάποιου ακόμη.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές, για να ακούτε μουσική στο ποδήλατο, ενώ παραμένετε ασφαλής προς εσάς και τους γύρω σας.akoystika podhlato (3)

Μην φοράτε τα ακουστικά, όταν θα βγείτε μια χαλαρή βόλτα με την παρέα σας. Η χαλαρή βόλτα με την παρέα, περιλαμβάνει πειράγματα, αστεία, συζήτηση και 1002 άλλα πράγματα. Μην είστε ο «μούχλας» που ακούει μουσική και αγνοεί την υπόλοιπη παρέα.

Ακολουθήστε τους κανόνες. Σε αρκετές οργανωμένες βόλτες, ή προπονήσεις η αγώνες, υπάρχουν κανόνες σχετικά με την απαγόρευση της μουσικής κατά την διάρκεια. Οπότε μην γίνετε ο ένας ο «περίεργος» που θα θέσει σε κίνδυνο την βόλτα/προπόνηση των υπολοίπων και κρατήστε τα ακουστικά στην τσέπη σας.

Τοποθετήστε ηχεία στο τιμόνι σας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές με ασύρματα, επαναφορτιζόμενα ηχεία που τοποθετούνται στο τιμόνι του ποδηλάτου και μπορείτε να τα συνδέσετε μέσω bluetooth με το smartphone σας, ώστε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική. Η ένταση που αναπαράγουν είναι αρκετά δυνατή, αλλά όχι τόσο ώστε να ενοχλείτε τους τριγύρω σας, ή να σας αποσπούν την προσοχή από τον δρόμο. Όταν βρίσκεστε, όμως κάπου με αρκετό κόσμο, χαμηλώστε αρκετά την ένταση, ή κλείστε τα κιόλας για να μην είστε ενοχλητικός προς τους γύρω σας.

Χρησιμοποιείτε μόνο το ένα ακουστικό. Εκτός και αν βρίσκεστε στο προπονητήριο σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σας. Βγάλτε το αριστερό ακουστικό (από την μεριά που κινούνται τα οχήματα στον δρόμο), ώστε να μπορείτε να έχετε μια πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει τριγύρω σας. Δεν θα θέλατε στην κορύφωση της διαλειμματικής σας προπόνησης να βρεθείτε προ εκπλήξεως από κάποιο ζώο ή από κάποιο διερχόμενο όχημα.

Ακολουθήστε τον κανόνα 60/60. Όταν φοράτε ακουστικά και την ένταση την έχετε «τέρμα» -ακόμη και μόνο στο ένα αυτί- εκτός του ότι σας αποσπάει την προσοχή από τον δρόμο, κάνει κακό και στην ακοή σας. Αν οι περαστικοί μπορούν να ακούσουν την μουσική που ακούτε, τότε σίγουρα η ένταση είναι πάρα πολύ ψηλά. Τα περισσότερα ακουστικά έχουν μέγιστη ένταση τα 105 db, ενώ η συνομιλία μεταξύ δύο ανθρώπων, είναι μεταξύ 40-60 db. Οι ειδικοί σε θέματα της υγείας των αυτιών, συνιστούν η ένταση να μην ξεπερνάει το 60% της μέγιστης -το επίπεδο έντασης, όπως όταν κάποιος μιλάει δυνατά- και να περιορίσετε τον χρόνο χρήσης σε 60 λεπτά την ημέρα. Αν η προπόνηση ή βόλτα σας, είναι μεγαλύτερης διάρκειας, τότε χαμηλώστε ένα κλικ την ένταση.

Ποιο είναι το αγαπημένο είδος μουσικής ανάλογα με τον τύπο ποδηλασίας που κάνετε;

Previous Article

Ο καλός σας, κάνει ποδηλασία δρόμου; Είστε τυχερή και δεν το ξέρετε!

Next Article

H FOX αποκτάει ποσοστά στη Marzocchi!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια