Αλλαγή ταχυτήτων χωρίς να χρειάζεται να γυρνάνε τα πόδια. Το επαναστατικό HxR ήρθε. (+ video)

Author: 1 σχόλιο Share:
hxr freewheel crank (1)

Αυτή είναι και η ιδέα πίσω από τον δισκοβραχίονα HxR. Αν και δεν είναι μια καινούρια ιδέα καθώς χρησιμοποιείται στον χώρο των trials για αρκετά χρόνια, η HxR πήγε ένα βήμα παραπέρα και εφάρμοσε αυτή την τεχνική σε ποδήλατα με πίσω ταχύτητες και μάλιστα σε ποδήλατο εξοπλισμένο με σειρά 1Χ11. Σχεδιασμένο ώστε να αντέχει στις κακουχίες ενός all-mountain/enduro ποδηλάτου, το HxR Easy Shift -όπως είναι το κανονικό του όνομα- είναι ένας δισκοβραχίονας από την Γαλλική HxR με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

hxr freewheel crank (4)

Το μυστικό στο σύστημα είναι ένα πίσω κέντρο χωρίς ελεύθερο. Με αυτόν τον τρόπο η αλυσίδα συνεχίζει να περιστρέφεται όταν δεν γυρνάνε τα πόδια και σε συνδυασμό με το ελεύθερο το οποίο έχει ενσωματωθεί στον δισκοβραχίονα και με αυτόν τον τρόπο μπορεί το ποδήλατο να συνεχίζει να τσουλάει χωρίς να γυρνάνε τα πόδια. Από την στιγμή όμως που η αλυσίδα γυρνάει συνεχώς, άρα περιστρέφεται και η κασέτα, μπορεί ο αναβάτης να αλλάζει πίσω γρανάζι όποια στιγμή θέλει. Ακόμη ισχύει βέβαια πως δεν θα πρέπει να αλλάζετε ταχύτητες με μεγάλο φορτίο, αλλά το πλεονέκτημα εδώ είναι πως μπορεί να επιλέξετε όποια ταχύτητα θέλετε πριν από τεχνικά σημεία που δεν ήταν εύκολο το να κάνετε πετάλι.

Το σύστημα μπορεί να δουλέψει και με κλασικό κέντρο με ελεύθερο, αλλά αυτόματα εξαλείφονται τα πλεονεκτήματά του. Αυτή την στιγμή στην αγορά δεν υπάρχουν κέντρα χωρίς ελεύθερο για ποδήλατα βουνού με άξονες 135, 142Χ12 και συμβατά με 11 ταχύτητες Shimano/Sram οπότε θα πρέπει αναγκαστικά να αγοράσει κάποιος το κέντρο της HxR. Η εταιρία έχει τρία πακέτα, με το πρώτο να είναι μόνο ο δισκοβραχίονας και η μεσαία τριβή με τιμή 449€, στο δεύτερο πακέτο υπάρχει ο δισκοβραχίονας, η μεσαία τριβή και ένα narrow wide γρανάζι με τις βίδες του, ενώ στην τρίτη επιλογή έρχεται πλήρες πακέτο με δισκοβραχίονα, μεσαία τριβή, narrow wide γρανάζι, chain guide και κέντρα για τον εμπρός και πίσω τροχό για 995€.

hxr chainguide bashguard  hxr narrow wide chainring (2)

Τέλος, σύμφωνα με την εταιρία το σύστημα είναι συμβατό μόνο με μονό γρανάζι μπροστά και πως είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου chain guide το οποίο έχει και bashguard ώστε να προστατεύεται το σύστημα από τα χτυπήματα. Ο δισκοβραχίονας έχει BCD 94mm και είναι συμβατός με όλα τα γρανάζια της αγοράς που φέρουν το ίδιο BCD και ξεκινάνε από 28 δόντια. Σε περίπτωση που συνδυαστεί με ένα υπάρχον πίσω κέντρο, τότε ακυρώνεται η λειτουργία του καθώς η αλυσίδα δεν θα γυρνάει όταν δεν κάνετε πετάλι και δεν θα μπορείτε να αλλάξετε ταχύτητα. Επίσης, το chain guide είναι απαραίτητο καθώς η συνεχόμενη κίνηση της αλυσίδας την κάνει πιο επιρεπή στο να «βγει» από το γρανάζι.

Συμβατή με μεσαίες τριβές τύπου BSA, PF30 και PF92, βάρος 773 γραμμάρια χωρίς την μεσαία τριβή ή γρανάζι. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε εδώ: ΗxR-components.com

Previous Article

6 γρήγορες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα του ποδηλάτου!

Next Article

Kilian Bron, ναυαγώντας με το ΜΤΒ στην Χαβάη…. (2 video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια