Η Ποδηλατική Ομοσπονδία της Ιρλανδίας, αναγνωρίζει -και επίσημα- το Enduro.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
enduro days kissavos mtb (7)

Το Enduro ως αγωνιστική μορφή δεν έχει πολλά χρόνια που εμφανίστηκε. Ξεκίνησε από την Γαλλία με τους αγώνες τύπου Mega Avalance με μαζική εκκίνηση και από εκεί εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε οι περισσότεροι σήμερα.

Τι είναι το enduro;

Είναι η πιο απλή μορφή της ποδηλασίας βουνού που κάνει κάποιος ο οποίος δεν ασχολείται αγωνιστικά. Είναι -κατά την γνώμη μας- η πιο διασκεδαστική και χορταστική μορφή της ποδηλασίας βουνού. Με το ίδιο ποδήλατο ξεκινάς να ανέβεις στο βουνό -κάνοντας πετάλι, ναι- και με το ίδιο ποδήλατο κατεβαίνεις από μονοπάτια αντιμετωπίζοντας τεχνικές δυσκολίες, φυσικά εμπόδια, άλματα, ρίζες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει.

Η διαφορά του από την ποδηλασία cross-country/XC και downhill είναι στην διαφορετικότητα των ποδηλάτων, καθώς είναι πιο all-around ποδήλατα. Είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορεί κάποιος να πεταλάρει για αρκετές ώρες, αλλά όχι σε ανταγωνιστικούς ρυθμούς στην ανηφόρα, αλλά παράλληλα επιτρέπουν τον αναβάτη αναπτύξει αρκετά μεγάλες ταχύτητες- με ασφάλεια- στην κατηφόρα ώστε να μπορέσει να το διασκεδάσει.

Τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο άρχισαν να γίνονται ολοένα και περισσότεροι αγώνες enduro υπό τους οργανισμούς EMBA, BEMBA, EWS.

enduro world series mtb  (3)

Το «αγωνιστικό» enduro σημαίνει πως η ημέρα του αγώνα περιέχει τόσο ανηφόρες όσο και κατηφόρες. Ο χρόνος κάθε αθλητή είναι ο χρόνος που κάνει μέσα στις ειδικές διαδρομές που έχουν καθοριστεί από τον διοργανωτή. Θα πρέπει όμως να πάει ποδηλατώντας στην επόμενη ειδική διαδρομή σε κάποιον προκαθορισμένο χρόνο ώστε να μην λάβει κάποια ποινή.

Η αναγνώριση του Enduro από την επίσημη ποδηλατική ομοσπονδία μιας χώρας σημαίνει πως πλέον θα μπορεί να διοργανωθεί εθνικό πρωτάθλημα, γεγονός που θα αυξήσει την δημοτικότητα αλλά και την αξιοπιστία του αθλήματος.


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την Ιστορία του Enduro στην χώρα μας.


Το 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Ιρλανδία μια δοκιμαστική εκδήλωση Εθνικού Πρωταθλήματος, ενώ το 2018 θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημα Enduro της Ιρλανδίας.

Μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα προς την αναγνώριση του enduro ως αγωνιστική μορφή αλλά πιστεύουμε πως θα είναι η αρχή ώστε να αναγνωριστεί από όλες τις Εθνικές Ομοσπονδίες και γιατί όχι και από την UCI κάποια στιγμή. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως η εμπλοκή των εθνικών φορέων στον χώρο του Enduro θα δημιουργήσει προβλήματα, αλλά στην Ιρλανδία -τουλάχιστον- δεν θα τους απαγορευτεί η διοργάνωση αγώνων εκτός της ομοσπονδίας.

Οι βασικοί κανόνες που έχουν αποφασιστεί από την Ποδηλατική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους διοργανωτές των αγώνων και είναι οι:

  • Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανονισμός όσον αφορά την προπόνηση -κάθε διοργανωτής θα το κρίνει μόνος του.
  • Δεν είναι υποχρεωτικά τα κράνη κλειστού τύπου -full face- αλλά και αυτό εξαρτάται από τον διοργανωτή.
  • Δεν υπάρχει ελάχιστο ή μέγιστο μήκος μιας ειδικής διαδρομής.
  • Η εκκίνηση κάθε αθλητή θα πρέπει να γίνεται από στάση, αλλιώς θα υπάρχει ποινή ενός λεπτού.

Παρακάτω ακολουθεί η πλήρη λίστα με τους κανονισμούς όπως αυτή θα επικυρωθεί επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο Ποδηλασίας της Ιρλανδίας.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους τεχνικούς κανόνες του Enduro από την Ποδηλατική Ομοσπονδία της Ιρλανδίας.

Previous Article

MTB VS Rally Car. Τα ποδήλατα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα! (video)

Next Article

Μπαταρίες ηλεκτρικών ποδηλάτων. Ό,τι θα πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια