Μπορεί η βελτίωση των ποδηλατικών υποδομών να οδηγήσει σε αύξηση των γυναικών χρηστών ποδηλάτου;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
e bike blur city bike commute

Η ποδηλατική μετακίνηση είναι ένα θέμα το οποίο ποτέ δεν θα σταματήσει να μας απασχολεί. Η δημοτικότητα του ποδηλάτου ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια καθιστώντας το ως την πρώτη επιλογή εναλλακτικής μετακίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως. Εάν εξαιρέσουμε την Ολλανδία που έχει την πρωτιά στις ποδηλατικές μετακινήσεις, τότε θα δούμε πως λιγότερο από το 1/4 των γυναικών χρησιμοποιούν το ποδήλατο για την καθημερινή τους μετακίνηση.

Η Δανία και η Ολλανδία μπορούν να «καυχιούνται» με το 55% των γυναικών που χρησιμοποιούν ποδήλατο για να μετακινούνται από και προς την εργασία του καθημερινά, αλλά παράλληλα σχεδόν όλοι γνωρίζουμε την ποδηλατική κουλτούρα αυτών των χωρών όπως επίσης και τις ποδηλατικές υποδομές που υπάρχουν. Μήπως τελικά η λύση για την αύξηση των ποδηλατικών μετακινήσεων είναι η βελτίωση των ποδηλατικών υποδομών;

Θεωρητικά αν υπήρχε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας -ναι ακόμη και οι παππούδες/γιαγιάδες μας- θα αισθάνονταν ασφαλείς πάνω στο ποδήλατο τότε είναι που θα βλέπαμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Η βελτίωση των ποδηλατικών υποδομών θα βελτιώσει και θα αυξήσει τις μετακινήσεις με ποδήλατο ανεξαρτήτως της ηλικίας και του φύλου, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μια γενικότερη βελτίωση της υγείας των κατοίκων, λιγότερο μποτιλιάρισμα και φυσικά καθαρότερος αέρας στις πόλεις.

Ας δούμε μια πραγματικά μεγάλη πόλη της Ευρώπης, όπως το Λονδίνο. Οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 26% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το ποδήλατο καθημερινά, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των ποδηλατικών μετακινήσεων έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Η επικεφαλής σχεδιασμού μετακινήσεων του Λονδίνου, Lilli Matson, αναφέρει πως για κάθε δισεκατομμύριο χιλιόμετρα που διανύονται με ποδήλατο, 710 άντρες και 580 γυναίκες είτε σκοτώνονται είτε τραυματίζονται σοβαρά και αυτό κυρίως από την απροσεξία των οδηγών βαρέων οχημάτων. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι γυναίκες αποφεύγουν την χρήση ποδηλάτου και ένας από τους σημαντικότερους είναι ο φόβος για την προσωπική τους ασφάλεια. Έπειτα ακολουθούν η αυξημένη κίνηση των οχημάτων και οι παρενοχλήσεις.

commute-lorry-truck-safety-2

Το παραπάνω δεν είναι πρόβλημα μόνο της Βρετανικής πρωτεύουσας. Οι γυναίκες στην Μ. Βρετανία αποτελούν μόλις το 27% των ποδηλατικών μετακινήσεων, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 25% ενώ στον Καναδά το 30%. Αντιθέτως στην Γερμανία οι γυναίκες αποτελούν το 49% των ποδηλατικών μετακινήσεων, ενώ στην Δανία και την Ολλανδία ξεπερνούν τους άντρες με ποσοστό 55%! Στην Ευρώπη συνηθίζεται σε πολλές πόλεις η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου αναψυχής για όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ στην Βρετανία το ποδήλατο χρησιμοποιείται κυρίως από νεαρούς και αθλητικούς άντρες.

Η αιτία πίσω από αυτά τα νούμερα χρηστών ποδηλάτου είναι κυρίως το χαώδες κυκλοφοριακό σύστημα που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις, προσφέροντας μηδαμινή ασφάλεια στους χρήστες ποδηλάτων και γι’αυτό παρατηρούμε μεγαλύτερα ποσοστά ανδρών όσον αφορά την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου. Η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικότερο ζήτημα για τις γυναίκες ποδηλάτισσες από ότι για τους άντρες και αυτός είναι ο λόγος που στους ποδηλατόδρομους γύρω από τον ποταμό Hudson υπάρχουν περισσότερες γυναίκες (περισσότερες από το 50%).

Η ποδηλατική ασφάλεια δεν ανησυχεί μόνο τις γυναίκες ποδηλάτισσες, αλλά έχει προτεραιότητα. Οι ποδηλατικές υποδομές θα πρέπει να ανασχεδιαστούν -ή σε χώρες όπως η Ελλάδα που υπάρχουν ελάχιστες ποδηλατικές υποδομές να σχεδιαστούν από την αρχή παίρνοντας ως παράδειγμα μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένη κουλτούρα ποδηλατικών μετακινήσεων- λαμβάνοντας υπ’ όψιν όχι μόνο τους ενήλικες αλλά όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η αύξηση των ποδηλατικών υποδομών και εν συνεχεία η αύξηση των χρηστών ποδηλάτου στο κέντρο κυρίως των πόλεων θα οδηγήσει με σιγουριά στην μείωση των δημόσιων συγκοινωνιών, της χρήσης του αυτοκινήτου/μοτοσυκλέτας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Previous Article

Αν πιστεύετε πως τα 29″ δεν στρίβουν… καλύτερα να δείτε αυτό! (video)

Next Article

Shred the day! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια