Βοηθάνε τα ρούχα συμπίεσης (compression clothes) στην γρηγορότερη αποθεραπεία;

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τα βασικά συστατικά ενός πετυχημένου αθλητή, είναι  ‘Προπόνηση, ξεκούραση, προπόνηση’. Πολλές φορές θα έχουμε παρατηρήσει τους επαγγελματίες αθλητές να φοράνε κάτι περίεργα ρούχα, σαν κολάν, τα οποία λένε compression clothes. Αξίζει όμως να επενδύσει κάποιος μη επαγγελματίας σε τέτοιο ρουχισμό; Θα βοηθήσουν τα ρούχα συμπίεσης στην γρηγορότερη αποθεραπεία μετά από μια σκληρή προπόνηση;

Σε τελική ανάλυση, σχεδόν κανείς μας δεν έχει συνεχόμενες αγωνιστικές ημέρες για 3 εβδομάδες, όπου η αποθεραπεία θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Πέρα από αυτό όμως, ίσως ένα ζευγάρι κάλτσες υποστήριξης να είναι μια καλή επένδυση ώστε η αποθεραπεία να γίνει λίγο πιο εύκολα και γρήγορα.

Το σκεπτικό πίσω από τα ρούχα συμπίεσης.

Οι γιατροί επιβάλλουν ρούχα συμπίεσης σε κατάκοιτους ασθενείς, ή σε άτομα με λεμφικά προβλήματα, καθώς αυξάνουν την πίεση και επιταχύνουν την ροή του αίματος προς την καρδιά, αυξάνοντας το φλεβικό σύστημα και μετατοπίζοντας τις τοξίνες από τα πόδια προς τις λεμφαδένες ταχύτερα, όπου και απορροφούνται από τον compression socks (1)οργανισμό. Τα αποτελέσματα, είναι παρόμοια με του μασάζ. Πως όμως βοηθάνε τα ρούχα συμπίεσης έναν ποδηλάτη; Αν θεωρητικά αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, τότε θεωρητικά πάλι, επιταχύνεται η διαδικασία αποθεραπείας των μυών. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Σίγουρα τα ρούχα συμπίεσης βοηθάνε στις κράμπες μετά την προπόνηση, αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες επιστημονικές αποδείξεις, παρά του γεγονότος ότι επιταχύνουν την αποθεραπεία.

Τα ρούχα συμπίεσης, βοηθάνε σε πιο δυναμικά αθλήματα όπως για παράδειγμα το τρέξιμο, αλλά τα πλεονεκτήματά τους πάνω στο ποδήλατο είναι πραγματικά λίγα. Τα ρούχα συμπίεσης, περιορίζουν τις ταλαντώσεις των μυών, περιορίζοντας τους τραυματισμούς, ενώ στο ποδήλατο ο κύριος στόχος τους είναι στην ταχύτερη αποθεραπεία. Βέβαια, σύμφωνα με την UCI, υπάρχουν πλεονεκτήματα και γι’αυτόν τον λόγο απαγόρευσε την χρήση καλτσών συμπίεσης το 2012, ενώ το ύψος των καλτσών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το μέσο της απόστασης αστραγάλου-γάμπας. Δεν έγινε όμως ποτέ ξεκάθαρο, αν έγινε για λόγους της καλύτερης συμπίεσης, ή για αεροδυναμικούς λόγους. Σύμφωνα με εταιρίες του χώρου, τα ρούχα συμπίεσης βοηθάνε στην γρηγορότερη αποθεραπεία.

Μήπως όμως είναι όλα στο μυαλό μας;

Χωρίς επιστημονικές αποδείξεις, ίσως δεν είναι άδικο να πούμε πως τα αποτελέσματα της χρήσης ρούχων συμπίεσης έχουν περισσότερο ψυχολογικό παρά σωματικό αντίκτυπο. Όπως και αν έχει όμως, αν κάποιος που φοράει κάλτσες συμπίεσης έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ή κάνει περισσότερα χιλιόμετρα με το ποδήλατο, που είναι το κακό; Είτε είναι εικονικά τα κέρδη, είτε όχι τα όποια κέρδη υπάρχουν και κάνουν κάποιον να περνάει περισσότερες ώρες πάνω στο ποδήλατο και πιο συχνά είναι πολύ θετικό αποτέλεσμα!

Previous Article

Alchemy Arktos, ακόμη ένα MTB από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Next Article

Ένα βίντεο από την Κρακοβία που θα σας κάνει να θέλετε να βγείτε για ποδηλατο! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια