Διατροφή και προπονητήριο. Τι να προσέχετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
indoor training  (2)

Προπόνηση εντός του σπιτιού, προπόνηση εκτός του σπιτιού! Προπόνηση να είναι, θα πει κανείς…Για μισό! Ας δούμε κάποιες διαφορές!

Η μεγαλύτερη διαφορά ας πούμε είναι πως όταν προπονείστε έξω, προσέχετε την διατροφή και την ενυδάτωση σας, ώστε να μην έχετε διακυμάνσεις στην απόδοσή σας. Επιπλέον, υπάρχουν και διαστήματα που «κλέβετε» όταν βρίσκεστε στον δρόμο, όπως είναι οι κατηφόρες ή όταν περιμένετε για την υπόλοιπη παρέα. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν ισχύει στο προπονητήριο. Είσαστε αναγκασμένοι να γυρνάτε τα πόδια συνεχώς.

Ο στόχος, όταν είστε στο προπονητήριο, είναι να κρατάτε υψηλή ένταση για σχετικά λίγο χρόνο ώστε να διατηρήσετε την μέγιστη ισχύ σας. Η διατροφή για τέτοιου είδους προπόνηση δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από όταν προπονείστε έξω, αλλά θα υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξετε.

Τι θα πρέπει να τρώτε; Αυτό εξαρτάται καθαρά από το πόση ώρα περνάτε πάνω στο προπονητήριο. Θα πρέπει να προγραμματίσετε τα γεύματά σας σύμφωνα με το πρόγραμμα της προπόνησης, καθώς αν έχετε κάποια μεγαλύτερη προπόνηση θα πρέπει να λάβετε περισσότερους υδατάνθρακες. Οι μικρότερες προπονήσεις απαιτούν και λιγότερους υδατάνθρακες. Θα πρέπει όμως να αναπληρώνετε τα επίπεδα γλυκογόνου για να διατηρήσετε σταθερή ένταση κατά την διάρκεια της προπόνησης.indoor training (1)

Τα υγρά, είναι εξίσου σημαντικά και όταν βρίσκεστε στο προπονητήριο. Δεν σημαίνει πως επειδή δεν βρίσκεστε έξω στον δρόμο πως δεν θα χάνετε υγρά κατά την διάρκεια της προπόνησης. Ωστόσο, δεν χρειάζονται τόσα πολλά υγρά όπως αν κάνατε την ίδια προπόνηση μια ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα. Το να πίνετε μερικές γουλιές νερού ή ισοτονικού όταν νιώθετε διψασμένοι είναι αρκετό. Βέβαια, θα πρέπει να παραμένετε ενυδατωμένοι κατά την διάρκεια της ημέρας καθώς η αφυδάτωση είναι «ύπουλη» και μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια ή δυο ημέρες. Αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα υγρών στο σώμα, οι μύες δεν μπορούν να αποδώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την προπόνηση μέσα στο σπίτι, είναι η υπερθέρμανση του σώματος. Όταν βρίσκεστε έξω στον δρόμο, υπάρχει ο αέρας που εξατμίζει τον ιδρώτα από το σώμα σας και σας ψύχει. Όπως είναι γνωστό, όταν ασκούμαστε ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος και όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο, ο εγκέφαλος στέλνει σήμα στους μύες να χαλαρώσουν την προσπάθεια. Σαν αποτέλεσμα, εμφανίζεται περισσότερος πόνος και οι μύες δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Αυτό φυσικά είναι κάτι που δεν το θέλετε. Αντιθέτως, θα πρέπει να παραμένετε δροσεροί κατά την διάρκεια της προπόνησης με την χρήση κάποιου ανεμιστήρα αλλά και το άνοιγμα παραθύρων.

Χρησιμοποιείτε τακτικά το προπονητήριο; Προσέχετε την διατροφή σας και την ενυδάτωση σας, όπως όταν προπονείστε έξω, ή οχι;

Previous Article

Champions’ blog- Ζαφείρης Βολικάκης- Αγωνιστικό έτος 2016.

Next Article

Σκέψεις που περνάνε από το μυαλό κάθε «μαουντενά» όταν είναι στην δουλειά…!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια