Γυναικείο ποδήλατο. Είναι απαραίτητο;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
ccs-2-0-20472900-1397458727

Τα περισσότερα ποδήλατα είναι σχεδιασμένα γύρω από τον μέσο άνθρωπο και κυρίως γύρω από τον μέσο άντρα. Με τι γυναίκες τι γίνεται όμως;

Γιατί το γυναικείο ποδήλατο, να είναι διαφορετικό; Οι απαντήσεις που ψάχνετε υπάρχουν παρακάτω!

Από την φύση τους, οι γυναίκες είναι διαφορετικές, με μικρότερο κορμό, στενότερους ώμους και κοντύτερα πόδια από έναν άντρα ίδιου ύψους. Τα πιο κοντά χέρια και πόδια, αλλά και η φαρδύτερη λεκάνη, επηρεάζουν την αίσθηση που έχεις ανεβαίνοντας σε ένα ποδήλατο.

Ο αναβάτης/τρια έρχεται σε επαφή σε τρία σημεία στο ποδήλατο. Στο τιμόνι με τα χέρια, στα πετάλια με τα πόδια και στην sela (sic) με τους γοφούς. Αυτά είναι και τα τρία σημεία που διαφέρει, κυρίως, το γυναικείο σώμα από το αντρικό. Αρκετές εταιρίες τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στον σχεδιασμό ποδηλάτων αποκλειστικά για γυναίκες.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που έχει ένα ποδήλατο σχεδιασμένο για γυναίκες;

Αναλόγως τον κατασκευαστή υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στον σχεδιασμό γυναικείων ποδηλάτων. Άλλοι απλά αλλάζουν τα περιφερειακά, με κοντύτερους λαιμούς, πιο στενά τιμόνια και πιο μικρούς δισκοβραχίονες, ενώ άλλοι ακολουθούν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Σχεδιάζουν πλαίσια ειδικά για γυναίκες, με μικρότερο οριζόντιο σωλήνα και γωνίες head angle και Seat tube angle τροποποιημένες έτσι ώστε το ποδήλατο να ταιριάζει περισσότερο στην ανατομία των γυναικών.

Με την μείωση του μήκους του οριζόντιου σωλήνα, λύνεται το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν μικρότερο κορμό, καθώς έτσι μειώνεται η απόσταση ανάμεσα από την σέλα και το τιμόνι. Η μείωση αυτού του μήκους, όμως, μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως αστάθεια. Έτσι έρχονται οι τροποποιήσεις στις γωνίες head angle και seat tube angle ώστε να φέρουν την αναβάτρια ελάχιστα πιο μπροστά ανακτώντας την σταθερότητα και την λειτουργικότητα του ποδηλάτου.

Αυτά ισχύουν γενικά για ποδήλατα δρόμου, ή ποδήλατα βουνού, όπου οι αναβάτριες είναι και κατάλληλα ντυμένες. Στα ποδήλατα πόλης, υπάρχουν μεγαλύτερες σχεδιαστικές διαφορές μεταξύ αντρικών και γυναικείων γιατί οι κυρίες μπορεί να θέλουν να κυκλοφορήσουν με κάποιο φουστάνι, οπότε δεν μπορούν να καβαλήσουν άνετα ένα αντρικά σχεδιασμένο ποδήλατο.

Previous Article

Pivot Phoenix Carbon 2015

Next Article

Το πιο περίεργο ποδήλατο που θα δείτε σήμερα! Boneshakered Bigwheel! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια