Γιατί η ομάδα πίστας της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν φορούσε κάλτσες;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bg pista road kaltses (2)

Το Βρετανικό κουαρτέτο πίστας με τους Bradley Wiggins, Andy Tennant, Jon Dibben και Owain Doull διένυσαν περίπου 4 χιλιόμετρα στην πίστα (16 στροφές των 250 μέτρων) με χρόνο 3-55.243 και νίκησαν την Ελβετική ομάδα, αλλά έκαναν και μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση εν όψη Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν ήταν όμως μόνο μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση αλλά και μια πολύ διαφορετική εμφάνιση ενδυματολογικά. Κέρδισαν ενώ δεν φορούσαν κάλτσες!

Η πρώτη εμφάνιση χωρίς κάλτσες για την ομάδα πίστας της Βρετανίας έγινε το 2014 στην Γλασκόβη και αμέσως γεννήθηκε το ερώτημα γιατί; Ήταν για λόγους εμφάνισης; Κάποια μόδα; Μήπως υπάρχουν αεροδυναμικά οφέλη; Μήπως απλά για να «προβληματίσουν» τους αντιπάλους τους;

bg pista road kaltses (1)

Οι κανόνες της UCI σχετικά με το αγώνισμα της πίστας.

Τέλη του 2012 η UCI απαγόρευσε την χρήση overshoes στα αγωνίσματα της πίστας, καθώς δεν υπήρχε θέμα ασφάλειας και η χρήση τους γινόταν καθαρά για αεροδυναμικούς σκοπούς. Ομοίως, υπάρχει μέγιστο ύψος για τις κάλτσες το οποίο είναι μέχρι το μέσο της γάμπας.

Η μόνη ομάδα που εμφανίστηκε χωρίς κάλτσες ήταν η Βρετανική, ενώ όλες οι υπόλοιπες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα φορούσαν κλασικές κάλτσες. Από άποψη αεροδυναμικής δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στο να μην φοράει κάλτσες κάποιος αθλητής, ενώ αντιθέτως υπάρχουν ειδικές κάλτσες (ίδιο υλικό με τα skinsuits) οι οποίες έχουν μετρήσιμα αεροδυναμικά οφέλη.

Τα πόδια χωρίς κάλτσες είναι πιο αεροδυναμικά από αυτά που φοράνε κάλτσες, αλλά και τα δύο είναι χειρότερα από τις «ειδικές» κάλτσες που φορούσε ο Wiggins στο Hour Record. Οι βαμβακερές κάλτσες λόγω του υλικού τους και των πόρων δημιουργούν πρόσθετη αεροδυναμική αντίσταση. Οι ιδανικές κάλτσες είναι αυτές που είναι φτιαγμένες από το ίδιο υλικό με τα skinsuits», λέει ο ειδικός στα θέματα αεροδυναμικής Xavier Disley.

Μήπως ήταν τελικά ένας τρόπος για να «προβληματίσουν» τους αντιπάλους τους εν όψη Ολυμπιακών Αγώνων;

Στην περίοδο που διανύουμε, λίγο πριν δηλαδή των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλά μέρη υψηλής τεχνολογίας κρύβονται επίτηδες από τους αθλητές, μέχρι τους αγώνες. Από την στιγμή που οι αγώνες κρίνονται στα κλάσματα δευτερολέπτων, οποιοδήποτε τεχνολογικό πλεονέκτημα είναι υψίστης σημασίας. Έχουν υπάρξει αναφορές, πως μετά την νίκη της Βρετανικής ομάδας πίστας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008,τα skinsuits που φορούσαν καταστράφηκαν για να μην πέσουν σε αντίπαλα χέρια.

Καθώς δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη η ομάδα της Βρετανίας, θα μπορούσαν οι αεροδυναμικές κάλτσες να είναι ένα μυστικό που θα φανερώσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016;

Previous Article

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 6ο Sfendami Night Trail.

Next Article

O Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ λέει πως το ντόπινγκ δεν θα πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια