Η προστασία των ποδηλατικών κρανών δεν χάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
helmetageing (3)

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αλλάξετε το κράνος σας, αλλά ο χρόνος και η παλαιότητα δεν είναι, πλέον, ένας από αυτούς.

Εκτεταμένες δοκιμές από χρησιμοποιημένα -αλλά όχι χτυπημένα- ποδηλατικά κράνη έδειξε πως οι επενδύσεις του αφρού διατηρούν την απόδοσή τους για πολλά χρόνια. Η MEA Forensic ανακοίνωσε τον Μάιο στην τεχνική σύσκεψη ASTM F08.53 τα αποτελέσματα δοκιμών σε 675 ποδηλατικά κράνη, μερικά από τα οποία άγγιζαν τα 26 χρόνια ζωής. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τα δύο έως δέκα έτη προτεινόμενης αντικατάστασης των ποδηλατικών κρανών βασισμένη στις επιδόσεις των δοκιμών συγκρούσεων», δήλωσε η Alyssa DeMarco.

Η ΜΕΑ και ο συνεργάτης τους Collision Analysis συγκέντρωσαν 1500 χρησιμοποιημένα κράνη από καταναλωτές, ενώ ξεχώρισαν τα χτυπημένα και όσα δεν είχανε αυτοκόλλητο με την ημερομηνία κατασκευής. Τα κράνη τα οποία μελετήθηκαν είχαν ημερομηνίες κατασκευής από το 1987 έως και το 2013. Υπεβλήθηκαν σε δοκιμή συντριβής με ταχύτητες 3m/s και 6,2m/s σε επίπεδο αμόνι με ξηρό περιβάλλον.

Μόνο τέσσερα από τα κράνη ξεπέρασαν το όριο των 300g. Τρία παλαιότερα μοντέλα που κάλυπταν μόνο το παλιό πρότυπο ANSI και ένα νεότερο μοντέλο, το οποίο όμως είχε ανακληθεί. Έτσι λοιπόν, 671 κράνη πέρασαν το τρέχον πρότυπο ασφαλείας CPSC.

helmetageing (1)

Η ανάλυση της ΜΕΑ έδειξε πως δεν υπήρχε σημαντική αλλαγή στην απόδοση των ποδηλατικών κρανών που να βασίζεται στην ηλικία τους. Δεδομένα από τα 675 κράνη έδειξαν μια μικρή αύξηση περί του 0,7g για κάθε χρόνο παλαιότητας στην δοκιμή με την μέγιστη ταχύτητα. Κατά μέσο όρο, τα ποδηλατικά κράνη για δρόμο έδειξαν 40g λιγότερες δυνάμεις σε σχέση με τα κράνη τύπου skate, ενώ τα πολύ μικρά κράνη έδειξαν 21g χαμηλότερα νούμερα σε σχέση με τα μεγαλύτερα μεγέθη.

Μετά το πέρας των δοκιμών στην τυπική διάταξη δοκιμής, η ΜΕΑ μάζεψε 63 δείγματα από μια περιοχή των κρανών η οποία δεν είχε συγκρουστεί και δοκίμασε μόνο τον προστατευτικό αφρό σε δοκιμές με ταχύτητα 6,2m/s. Από αυτά τα δεδομένα έβγαλαν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την αποδοτικότητα μόνο του προστατευτικού αφρού. Σε έναν πίνακα συγκέντρωσαν το στρεσάρισμα του αφρού και την έντασή του σχέση με την ηλικία του. Επίσης, τα ευρήματα έδειξαν πως ο αφρός δεν χάνει τις ιδιότητές του λόγο παλαιότητας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει εφαρμόσει αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για να εκτιμήσει τις επιδράσεις του χρόνου στον προστατευτικό αφρό των ποδηλατικών κρανών. Είναι ένα ευπρόσδεκτο «αντίδοτο» προς το επιθετικό μάρκετινγκ των εταιριών που ισχυρίζονται ότι ο αφρός γερνάει και χάνει τις ιδιότητές του με το πέρασμα των χρόνων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αντικαταστήσετε ένα κράνος, όπως μια πτώση, φθορά των ιμαντών, για ανανέωση στο στυλ σας, αλλά η γήρανση του προστατευτικού αφρού δεν είναι ένας από αυτούς τους λόγους, άρα και η προστασία των ποδηλατικών κρανών δεν χάνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Previous Article

Champions blog- Ζαφείρης Βολικάκης-Στον απόηχο του Πανελληνίου!

Next Article

Taygetos MTB Marathon 2015

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια