Test Merida Scultura 4000- Και φρένο και γκάζι!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
23-01

Όταν παραλάβαμε το Merida Scultura 4000, δεν ξέραμε τι να περιμένουμε! Οι προσδοκίες λόγω του ονόματος ήταν υψηλές. Όταν στη γκάμα σου το όνομα Scultura περιλαμβάνει και το ελαφρύτερο πλαίσιο που υπάρχει με βάρος μόλις στα 680 γρ. (Scultura 9000) καταλαβαίνετε το γιατί! Όμως, λίγο η αίσθηση του δισκόφρενου που μας είναι κάπως πρωτόγνωρη στην κούρσα, λίγο που δεν ξαναείχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στο παρελθόν road bike της εταιρίας, μας έκανε να έχουμε μια ειλικρινή απορία για το τι πρόκειται να δούμε και κυρίως να νιώσουμε στον  δρόμο.

24-01

Ύστερα από 2 εβδομάδες, όμως, πάνω στο ποδήλατο, όλες οι απορίες λύθηκαν! Η Merida, τα MTB της οποίας δοκιμάσαμε μέσα στο καλοκαίρι στην Αυστρία, φτιάχνει και απολαυστικά ποδήλατα δρόμου, confirmed! Με βάρος 8,2 κιλών, αλλά αίσθηση ίσως ακόμα ελαφρύτερου ποδήλατου και με την Shimano 105 να είναι η γνωστή σίγουρη λύση στη μετάδοση, το Merida ανταποκρίθηκε άμεσα στις προσδοκίες μας για γρήγορα αλλά και ταυτόχρονα χιλιόμετρα. Το Scultura 4000 διαθέτει το CF2 πλαίσιο. Η τεχνολογία NANO Matrix carbon χρησιμοποιεί νανοσωματίδια για να ενισχύσει την δομή του ανθρακονήματος ώστε να έχει 40% περισσότερη ακαμψία σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους κατασκευής. Επίσης λόγω του tapered head tube νιώθεις και αυτή την επιπλέον αίσθηση ασφάλειας στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου (που φαίνεται στα ‘πολλά’). Στο πίσω κομμάτι η τεχνολογία Flex Stay αφήνει στο κάρμπον περιθώρια για κάθετη κίνηση, κάτι που απορροφά καλύτερα τις ανωμαλίες και τους κραδασμούς  και εξηγεί και το άνετο ride (βλ. παρακάτω). Μαζί σε όλα αυτά ας προσθέσουμε και την εσωτερική καλωδίωση που εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα έχει και το αυτονόητο όφελος που αφορά στην μακροζωία των καλωδίων και έτσι φτάνουμε σε ένα εξαιρετικό πακέτο. Πως ήταν όμως σε πραγματικές συνθήκες;

21-01Πρώτη βόλτα

Αν και οδηγώ νούμερο 57 στην προσωπική μου κούρσα, το Merida που μας ήρθε σε νούμερο 54 με τις ανάλογες ρυθμίσεις μου έκατσε κουτί! Ανέβηκα, λοιπόν, πάνω και έφυγα για μια πρώτη αναγνωριστική βόλτα, πιεσμένη λόγω προγράμματος! Με τον κίνδυνο να με πιάσει νύχτα στον δρόμο, αναγκαστικά ‘πάτησα’ με αποτέλεσμα να δω κάποιους πολύ καλούς χρόνους στο Strava μου, πάντα σύμφωνα με τα δικά μου δεδομένα.

Παράλληλα, την μία και μόνη στιγμή που κινδύνευσα να έρθω σε μια πολύ κοντινή επαφή με προπορευόμενο όχημα που έστριβε, τα δισκόφρενα με έβγαλαν ασπροπρόσωπο με τρόπο που κανένα v-brake  νομίζω δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

25-01Δεύτερη βόλτα

Κυριακή πρωί 09.00, παρεάκι με αφετηρία από το ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης για Γύρο Επανομής. Μπορεί το μάτι πρωί πρωί να μην έχει ανοίξει αλλά τα μάτια των φίλων μου είδαν αμέσως την ομορφιά και την ξεχωριστή ποιότητα κατασκευής του Scultura! Όπως ήταν φυσικό ξεκίνησαν και οι ανάλογες ερωτήσεις, με την μερίδα του λέοντος στις απορίες να τις έχουν τα δισκόφρενα! Η διαδρομή ήταν για μένα 62 χλμ και ο ρυθμός ήταν αξιοπρεπής. Στην ευθεία και στις κατηφόρες το ποδήλατο πήγαινε τρένο, όμως αυτό δεν με ξέφνιασε. Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν ο βαθμός άνεσης του κάρμπον πλαισίου. Βλέπετε υπάρχουν ανθρακονημάτινα πλαίσια και….ανθρακονημάτινα πλαίσια! Εκείνα που μπορείς να τα καβαλήσεις αν είσαι και ο Sunday rider και εκείνα που μπορείς να τα καβαλήσεις μόνο αν είσαι ο Nibali (o οποίος του χρόνου θα τρέχει με Merida παρεμπιπτόντως)! Όσο για τις ανηφόρες…με 86 κιλά δεν είμαι μάλλον ελαφρύς. Κι όμως, αυτή την φορά δεν πέρασα άσχημα…Κρατήθηκα με τον Κιου όσο μπορούσα -ο ίδιος λέει πως με περίμενε- και το κυριότερο στο τέλος της βόλτας είχα κουράγιο να κάνω άνετα άλλα 30 χλμ!

22-01

Εμφανισιακά

Αν και στις φωτογραφίες το Merida Scultura 4000 μάλλον αδικείται, αφού η γκρι πέρλα δεν μπορεί να φανεί όσο εντυπωσιακή είναι και στην πραγματικότητα, η αλήθεια είναι πως θα ήθελα λίγο περισσότερο από το πράσινο στο σχέδιο. Οι υπόλοιποι με τους οποίους το συζήτησα το ήθελαν ακριβώς όσο…σοβαρό είναι, αλλά είπαμε περί χρωμάτων και ορέξεως κολοκυθόπιτα! Όταν πάντως ήρθε η ώρα της φωτογράφισης ζήτησα φυσικά την γνώμη και ενός φίλου και συναθλητή με απείρως περισσότερα χιλιόμετρα στην πλάτη του, του Περικλή Καραμυτιλιού του Π.Ο Βέλους να μου πει κι αυτός τη γνώμη του, αφού φυσικά το οδήγησε:

‘Με ξάφνιασε η αίσθησή του, ενώ ειλικρινά μου άρεσε πολύ και εμφανισιακά. Νομίζω πως πολύ εύκολα θα το σκεφτόμουν να το αγοράσω, ειδικά τώρα που πείστηκα πως τα δισκόφρενα μπορεί να κάνουν τόση διαφορά στον δρόμο’ .

Συμπερασματικά

Με βάρος 1050 γρ. και ιδιαίτερη άνεση, το κάρμπον πλαίσιο της Merida αξίζει όχι μόνο ως πακέτο αλλά και ως βάση για αναβάθμιση!

Συμπεριφορά πλαισίου

Εμφάνιση που εντυπωσιάζει από κοντά

Δισκόφρενα με δύναμη και αίσθηση

Οι τροχοί σηκώνουν αναβάθμιση.

Scultura Disc 4000 – 2.469€

ΖΕΥΣ Εισαγωγική-Εξαγωγική Α.Ε.

Βούλγαρη 4 , 10437 Αθήνα
Τηλέφωνο : 210.52.38.555
Φαξ : 210.52.38.552

email: info@zeussa.gr

screenshot-2016-10-14-16-27-01

Previous Article

3+1 λόγοι για να αγοράσει κάποιος ποδήλατο της TREK!

Next Article

Αυλαία για το Sfendami Night Trail για 7η συνεχόμενη χρονιά!  

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια