Μπορεί η ποδηλασία να σώσει τον πλανήτη μας;

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μπορεί τα ποδήλατα να μην είναι η γιατρειά σε όλες τις παθήσεις του πλανήτη, αλλά μια νέα δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Ομοσπονδία και την Παγκόσμια Ποδηλατική Συμμαχία (European Cyclists Federation & World Cycling Alliance) δείχνει πως η ποδηλασία βρίσκεται αρκετά κοντά στην σωτηρία του πλανήτη μας.

Στο “Cycling Delivers on the Global Goals“, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, γίνεται μια επίδειξη πως η στροφή προς το ποδήλατο θα μπορούσε να διαδραματίσει -και σε πολλές περιπτώσεις ήδη διαδραματίζει- έναν τεράστιο ρόλο στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων (Global Goals).

Οι Παγκόσμιοι Στόχοι, αποτελούνται από ένα σύνολο 17 στόχων, οι οποίοι έχουν επικυρωθεί από τους αρχηγούς 193 κρατών, κατά την σύσκεψη κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη (Sustainable Development Summit) τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Νέα Υόρκη. Ήδη εργάζονται προς την επίτευξη τριών στόχων: της ακραίας φτώχειας, την καταπολέμηση της ανισότητας και επιδιόρθωση της κλιματικής αλλαγής.can cycling save the world (1)

Η ECF & WCA (European Cyclists Federation & World Cycling Alliance) υποδεικνύει πως η παγκόσμια ποδηλασία ήδη υλοποιεί 11 από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους: όχι στην φτώχεια, μηδενική πείνα, καλή υγεία και ευημερία, ισότητα των φύλων, προσιτή και καθαρή ενέργεια, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, βιομηχανία, καινοτομίες και υποδομές, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράση για το κλίμα και συνεργασία ως προς την επίτευξη των στόχων. Δεν είναι και άσχημα για ένα τόσο απλό μηχάνημα, όπως το ποδήλατο, έτσι;

Αν και υπάρχει μια εύκολη σύνδεση του ποδηλάτου με μερικούς από τους στόχους -Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, καλή υγεία και ευημερία και ειδικότερα οι δράσεις για το κλίμα- ο ρόλος του ποδηλάτου στην επίτευξη μερικών από τους υπόλοιπους στόχους δεν είναι τόσο εμφανής. Πως μπορεί το ποδήλατο να καταπολεμήσει την φτώχεια και την πείνα; Πως μπορεί να καταπολεμήσει την ανισότητα των φύλων;

Για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, θα χρειαστεί να σκεφτούμε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα μεταφοράς στην ζωή μας. Τα μέσα μεταφοράς δεν είναι απλά για να μεταφέρουν τον άνθρωπο από το ένα σημείο στο άλλο. Έχουν σημαντικότατο ρόλο στην πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στην αγορά, σε κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές ευκαιρίες, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές κοινωνίες. Το ποδήλατο είναι το φτηνότερο μέσο μεταφοράς -εκτός του περπατήματος- που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες ενός νοικοκυριού που χρησιμοποιεί καθημερινά το αυτοκίνητο ή τα ΜΜΜ, ή να μειώσει σημαντικά τον χρόνο που ξοδεύουν όσοι έχουν επιλέξει να μετακινούνται με τα πόδια. Με την μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση, η ποδηλασία επιτρέπει σε ιδιώτες και κοινότητες να ξεφύγουν από την φτώχεια, να πετύχουν την ασφάλεια του φαγητού και να εργαστούν προς πιο βιώσιμα μέσα στήριξης των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους.

Το ποδήλατο, ως ένα ανεξάρτητο μέσο μεταφοράς, προσφέρει στα κορίτσια και τις γυναίκες, που στερούνται πρόσβαση στους ίδιους πόρους με τους άντρες, την δυνατότητα να μεταβούν στα ίδια μέρη βασιζόμενες στις δικές τους δυνάμεις. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, ενθαρρύνει τα κορίτσια και τις γυναίκες, επιτρέποντάς τες να καταπολεμήσουν τα φυλετικά στερεότυπα και να καταρρίψουν τους περιοριστικούς κανόνες της “κατάλληλης συμπεριφοράς”.

Η δημοσίευση τονίζει τις σχέσεις μεταξύ της ποδηλασίας και καθενός από τους 11 Παγκόσμιους Στόχους, αποδεικνύοντας πως τα ποδήλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα πάντα, από τις αστικές μεταφορές αγαθών ως την μείωση των δαπανών υποδομής ώστε να ανακουφιστεί κάποια πληγείσα περιοχή.

can cycling save the world (3)Επίσης, στο “Cycling Delivers on the Global Goals”, παρουσιάζονται 70 πόλεις του κόσμου, από την Αδελαΐδα ως την Οξφόρδη και από την Μάλαγα ως το Λίμα, οι οποίες αυτή την στιγμή αναλαμβάνουν φιλόδοξα σχέδια για να αυξήσουν την χρήση του ποδηλάτου. Γίνεται επίσης αναφορά, στα ευρήματα μιας πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Μεταφορών και Πολιτική Ανάπτυξης (Institute for Transportation and Development Policy) όπου δείχνει πως αν το ποδήλατο χρησιμοποιείται για το 14% μόλις, των παγκόσμιων χιλιομέτρων θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι το 2050, 24$ τρις, ή 6$ τρις μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ενώ παράλληλα θα μειωθούν κατά 7% οι εκπομπές ρύπων στις αστικές περιοχές.

Η δημοσίευση από το ECF & WCA, έβαλε σε χαρτί κάτι το οποίο πολλοί γνωρίζουμε, εδώ και αρκετά χρόνια. Το ποδήλατο κάνει την ζωή μας καλύτερη. Όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας είτε σε τοπική είτε σε παγκόσμια κλίμακα.

Μπορεί η ποδηλασία να σώσει τον πλανήτη; Είτε μπορεί είτε όχι, δεν έχετε να χάσετε κάτι αν το δοκιμάσετε!

Previous Article

Drift Trike, η πιο fun μόδα που θα μπορούσες να φανταστείς!

Next Article

Ένα flow trail που δεν τελειώνει… θα μπαίνατε; (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια