Πόνοι στον κορμό; Ξεκινήστε το μπουσούλημα!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
chandlercrawlcropped

Ενώ η ποδηλασία βουνού έχει πολλά θετικά οφέλη, ένα πράγμα το οποίο δεν ωφελεί είναι ο κορμός σας. Ναι, ναι σωστά διαβάσατε, αυτό το όμορφο άθλημα που όλοι αγαπάμε σιγά-σιγά διαβρώνει τη λειτουργία και τη δύναμη του κορμού σας, προκαλώντας πόνο στην πλάτη και μειωμένη απόδοση.


Επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε τους λόγους που γίνεται αυτό. Αρχικά, το άθλημα της ορεινής ποδηλασίας βρίσκει πολλούς αναβάτες, επί το πλείστον, να τοποθετούν το σώμα τους με μια κλίση προς τα μπροστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κορμός σας να μην είναι σταθερός (πιασμένος) και να είναι δύσκολο να μην γυρίσετε στο κάτω μέρος της πλάτης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα σε ένα αδύναμο, με κακή στάση κορμό.

bad_back

Επιπλέον, πεταλάροντας προκαλείτε μια ομόπλευρη (ipsilateral) κίνηση. Δηλαδή χρησιμοποιείτε την ίδια πλευρά του σώματος για τη δημιουργία κίνησης. Για παράδειγμα χρησιμοποιείτε το πάνω δεξιά μέρος του σώματος για να πατήσετε το δεξί πόδι στο πετάλι. Ο οργανισμός αντίθετα είναι ρυθμισμένος να χρησιμοποιεί την πλευρική (contralateral ) κίνηση, δηλαδή τη δημιουργία κίνησης με αντίθετες πλευρές του σώματος, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο και το περπάτημα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα άμα δεν ζούσαμε σε μια καθιστική κοινωνία και δεν ‘’αφοσιωνόμασταν’’ τόσο πολύ στο ‘’παιχνίδι’’ μας. Στην πραγματικότητα όμως η έντονα καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την τάση των περισσότερων από εμάς να μην κάνουμε τίποτα άλλο εκτός από το να ‘’καβαλάμε’’ το ποδήλατο μας προκαλεί την αποδυνάμωση του κορμού και των βασικών λειτουργιών του.

Και θα μου πείτε, σιγά το νέο, όλοι έχουμε διαβάσει κείμενα και έχουμε δει αρκετά βίντεο σχετικά με το πως να δυναμώσουμε και να βελτιώσουμε τη στάση του κορμού μας.

Παρόλα αυτά, χρειάζεται κάτι περισσότερο από μερικές σανίδες και άλλες ασκήσεις «ενδυνάμωσης του κορμού» για να ‘’χτυπήσουμε’’ το πρόβλημα στον πυρήνα του. Αν πραγματικά θέλετε να βελτιώσετε την λειτουργία και να αυξήσετε τη δύναμη του κορμού σας δεν έχετε παρά να…

Μπουσουλήστε (CRAWLING)

Σωστά διαβάσατε, το να πέσεις στο έδαφος και να αρχίσεις να κινείσαι γύρω γύρω είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκατασταθούν η σωστή λειτουργία και η δύναμη του κορμού. Ο λόγος που το μπουσούλημα είναι τόσο καλό για εσάς είναι:

1) εκ νέου συνδέει τα μοτίβο X στον κορμό
2) και αποκαθιστά τη βασική λειτουργία αυτού

Όπως προαναφέραμε, το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με πλευρικές κινήσεις. Όταν συνδέσετε τις αντίθετες πλευρές του σώματος καταλήγετε σε ένα μοτίβο Χ. Στον κόσμο του fitness και της βελτίωσης της υγείας το μοτίβο Χ είναι ο κύριος στόχος της προπόνησης του κορμού.

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι τρόποι που στοχεύουν στο μοτίβο Χ, αλλά το μπουσούλημα αποτελεί τον ευκολότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Το μοτίβο Χ αντιπροσωπεύει τη θεμελιώδη δύναμη του κορμού που όλες οι υπόλοιπες κινήσεις σας είναι χτισμένες πάνω του. Ένα μωρό, το μπουσούλημα δεν το χρησιμοποιεί απλά για να μετακινείται, αλλά και σαν προπόνηση του κορμού για να μπορεί να παραμένει όρθιο, να περπατάει και να τρέχει.

chandlercrawlcropped

Καθώς γερνάει ο άνθρωπος και η ζωή γίνεται πιο καθιστική, η βασική λειτουργία του κορμού τείνει να διαβρωθεί. Τώρα έχουμε έναν ενήλικα ο οποίος ακόμα μπορεί να κάνει ανεπτυγμένου επιπέδου κινήσεις όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο, αλλά δεν μπορεί να πέσει στο έδαφος και να μπουσουλήσει; Μεγαλώνοντας αυτή η διάβρωση της θεμελιακής αντοχής του κορμού θα αρχίσει να σας προσεγγίζει προκαλώντας μείωση της απόδοσης και πόνους σε διάφορα σημεία.

Ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε με το ‘’μπουσούλημα’’ είναι να κάνετε μια σειρά από ασκήσεις, όπου θα παραμείνετε στη θέση σας επικεντρωμένοι μόνο στις κινήσεις των άκρων και του κορμού. Ενώ μπορεί να σας φαίνεται αρκετά εύκολο, θα εκπλαγείτε από το πόσο δύσκολο είναι να συρθείτε, χωρίς στην πραγματικότητα να κινηθείτε.

Από τη στιγμή που κατέχετε τις βασικές αρχές του συρσίματος μπορείτε να αρχίσετε να κινείστε προς τα εμπρός, προς τα πίσω και πλευρικά. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε εμπόδια για να κινείστε ανάμεσα, ετσί ώστε να προκαλέσετε τις ικανότητες σας στο μπουσούλημα.

Παρόλο που το μπουσούλημα δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο , ορίστε μερικά προπονητικά tips που θα ήταν καλό να κρατήσετε στο μυαλό σας …

– Όταν σέρνεστε, είναι σημαντικό:

1) να διατηρήσετε τις ωμοπλάτες σε ευθεία με τις πίσω τσέπες του παντελονιού,
2) να διατηρήσετε τη σπονδυλική στήλη ίσια, ψάχνοντας για το μήκος μεταξύ της κορυφής του κεφαλιού και του κόκκυγα. Οποιαδήποτε απώλεια αυτής της θέσης σημαίνει ότι δεν παίρνουμε αυτό που επιθυμούμε από τις κινήσεις αυτές.

– Προσπαθήστε να κρατήσετε τους αγκώνες σας κλειδωμένους, όταν είναι δυνατόν, για να υποστηρίξετε το βάρος σας. Μαθαίνοντας πώς να επιτρέπετε τα οστά σας να κρατάνε το βάρος σας αποτελεί κλειδί για ένα αποτελεσματικό μπουσούλημα.

– Πηγαίνετε αργά με στόχο μια ισορροπημένη και χαριτωμένη κίνηση. Σίγουρα το να πέσετε στο έδαφος και να μπουσουλήσετε είναι καλύτερο από το τίποτα αλλά αν επιθυμείτε όλα τα οφέλη από το σύρσιμο επιβραδύνετε.

– Αναπνέετε!!! Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά θα εκπλαγείτε πόσο δύσκολο είναι να θυμάστε να αναπνέετε όταν είστε σε μια άγνωστη, άβολη θέση.

Διασκεδάστε!!!

Τι λέτε το έχετε;

Previous Article

Πρωινή ποδηλασία. Πως;

Next Article

Tour de France: Ο Peter Sagan κερδίζει (και) στην Βέρνη!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια