Ποδήλατο βουνού και παγούρι. Πως να «ξεφορτωθείτε» το backpack.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
water bottle mtb (2)

Για αρκετούς ίσως είναι αρκετά ριζοσπαστικό να βγούνε για ορεινή ποδηλασία με το ποδήλατο βουνού, χωρίς να πάρουν το backpack, χωρίς να γεμίσουν τον ασκό νερό, να βάλουν τα snak τους, τα έξτρα ρούχα, τα εργαλεία τα ανταλλακτικά. Και όμως γίνεται. Πως γίνεται και γιατί θα πρέπει να το σκεφτείτε; Συνεχίστε το διάβασμα!backpack

Για τους ποδηλάτες βουνού, το να μεταφέρουν αρκετό νερό είναι το κύριο μέλημά τους καθώς δεν υπάρχουν στα βουνά -της Ελλάδος- χαρτογραφημένες πηγές ώστε να μπορούν να γεμίζουν συχνά το παγούρι τους. Πολλές φορές αναγκάζονται να κουβαλάνε μέχρι και 3 λίτρα νερό -ειδικά τις πιο ζεστές ημέρες. Με αυτό το έξτρα βάρος στην πλάτη, θα πρέπει να ανέβουν το βουνό, αλλά και να κατέβουν από δύσκολα και τεχνικά μονοπάτια.

Εμείς θα σας πούμε, ότι για μια μέση βόλτα -σε λογικές θερμοκρασίες- ένα παγούρι των 750ml είναι αρκετό! Ίσως πολλές φορές το πλαίσιο του ποδηλάτου σας δίνει την δυνατότητα να βάλετε και 2ο παγούρι επάνω. Επίσης, το έξτρα βάρος δεν είναι πλέον πάνω στον κορμό σας, αλλά στο ποδήλατο, το οποίο δεν έχει προβλήματα με την μέση του.

Για τις μεγαλύτερες τώρα βόλτες, το να μην κουβαλήσετε backpack θέλει καλή προετοιμασία. Μπορείτε να σχεδιάσετε έτσι την διαδρομή σας ώστε να μπορέσετε να ανεφοδιαστείτε κάπου, ή απλά να κουβαλάτε ένα φορητό φίλτρο, ή ταμπλέτες αποστείρωσης ώστε να μπορέσετε να γεμίσετε από κάποια αμφίβολη πηγή κατά την διαδρομή σας.

Το νερό είναι απαραίτητο σε όλες τις διαδρομές, όσο σύντομες και αν είναι, όπως επίσης απαραίτητα είναι μερικά είδη ανάγκης όπως: μια τρόμπα, ανταλλακτική σαμπρέλα, πολυεργαλείο, νύχι κ.ά. Για όλα αυτά υπάρχουν μικρά τσαντάκια σέλας, ώστε να μπορέσετε να τα στριμώξετε όλα εκείκαι να αφήσετε το backpack στο σπίτι. Απλά βεβαιωθείτε πως έχετε τοποθετήσει σωστά και σφιχτά το τσαντάκι ώστε να μην φύγει στην πρώτη ανωμαλία που θα συναντήσετε.saddle bag mtb (2)

Από την στιγμή που δεν έχετε τίποτα στην πλάτη σας, μπορείτε να βάλετε στις τσέπες από το jersey τα κλειδιά, το κινητό ένα σνακ για γρήγορη πρόσβαση, ίσως και ένα αντιανεμικό λεπτό και είστε έτοιμοι για την βόλτα-προπόνηση σας.

Πλεονεκτήματα αν αφήσετε το backpack στο σπίτι.

Λιγότερο βάρος στην πλάτη και τους ώμους. Αυτομάτως σημαίνει περισσότερη άνεση, αλλά και καλύτερη ισορροπία λόγω ανομοιόμορφης κατανομής βάρους στο backpack.
Λιγότερος ιδρώτας. Αν βγείτε χωρίς το backpack η πλάτη σας αερίζεται καλύτερα, άρα ιδρώνετε και λιγότερο. Αυτομάτως, έχετε λιγότερες πιθανότητες να κρυώσετε σε κάποιον σύντομο κατήφορο που δεν θα φορέσετε το αντιανεμικό σας.
Ευκολότερη πρόσβαση στα εργαλεία και τα ανταλλακτικά γιατί δεν θα τα ψάχνετε κάπου μέσα στο backpack. OK, αν συγκρίνουμε την ευκολία του ασκού με το παγούρι, έχουν μεγάλη διαφορά, αλλά για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, θα πρέπει να σταματήσετε να βγάλετε το backpack και να αρχίσετε να το ψάχνετε.water bottle mtb (3)
Δεν θα κουβαλάτε «σαβούρα». Πολλές φορές βρίσκουμε τους εαυτούς μας να κουβαλάμε πράγματα τα οποία μας είναι πραγματικά άχρηστα και το μόνο που κάνουν είναι να καταλαμβάνουν χώρο και να μας βαραίνουν. Αφήνοντας το backpack σπίτι, έχουμε μαζί μας μόνο ότι θα χρειαστούμε.
Καλύτερες αναπνοές. Χωρίς ιμάντα να σφίγγει μπροστά από το στήθος, οι αναπνοές γίνονται πιο «αβίαστα».
Ευκολότερο καθάρισμα. Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει να πλύνετε τον ασκό σας και ξέρετε πόσο δύσκολο είναι. Το παγούρι, πολλές φορές μπαίνει και στο πλυντήριο πιάτων!(διαβάστε τις οδηγίες χρήσης πριν προβείτε σε μια τέτοια κίνηση).
Μεγαλύτερο εύρος κίνησης κατά το κατέβασμα. Ίσως έχετε δοκιμάσει κάποια φορά να κατεβείτε το αγαπημένο σας μονοπάτι χωρίς να φοράτε το backpack σας και σίγουρα θα παρατηρήσατε την διαφορά στην άνεση των κινήσεων.

Οπότε αν δεν σκοπεύετε να διανυκτερεύσετε κάπου, αφήστε το backpack σπίτι και βγείτε για ποδήλατο με το παγούρι και μια θήκη για τα απαραίτητα. Θα μας θυμηθείτε!

Previous Article

Ο Danny MacAskill στις Κανάριες νήσους. (video)

Next Article

Γιατί θα λείψει ο Steve Peat από το προσκήνιο. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια