Το ποδήλατο σε κάνει να νιώθεις συνεχώς πεινασμένος; Δες το γιατί.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
always-hungry

Με το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά, πολύ πιθανό θα έχετε προσέξει πως έχει «ανοίξει» η όρεξη σας και πως νιώθετε συνεχώς πεινασμένοι όταν κατεβείτε από το ποδήλατο. Ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε και μερικά κιλά, τότε σίγουρα θα έχετε δυσκολίες στην καθημερινότητα από το συνεχόμενο «γουργούρισμα» του στομαχιού αλλά και από την μόνιμη αίσθηση πείνας. Ας δούμε όμως 5 λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, αλλά και πως μπορείτε να το καταπολεμήσετε.

Αναβολή φαγητού.

Η πείνα, είναι το σημάδι που δίνει το σώμα σας πως χρειάζεται περισσότερο φαγητό. Η πιο απλή -και αγαθή- προσέγγιση είναι πως δεν καταναλώνετε όσες θερμίδες χρειάζεται για τα επίπεδα άσκησης που κάνετε. Οι απαιτητικές και σκληρές βόλτες/προπονήσεις μπορεί να καταστείλουν το αίσθημα της πείνας/όρεξης, οπότε είναι φυσιολογικό να μην πεινάτε ακριβώς μόλις τελειώσετε το ποδήλατο. Μερικές φορές αυτή η αίσθηση «πληρότητας» διαρκεί μέχρι και 24 ώρες οπότε μην παραξενευτείτε αν την επόμενη ημέρα της σκληρής προπόνησης δεν «χορταίνετε» με τίποτα. Αν έχετε πρόβλημα να ανεφοδιάσετε τον οργανισμό σας με θερμίδες ακριβώς μετά από μια απαιτητική προπόνηση, τότε καλό θα είναι να καταναλώσετε κάποιο ρόφημα αποθεραπείας, ώστε να είστε σίγουροι πως λαμβάνετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ώστε να ανακάμψει. Αυτό πιθανότατα να μειώσει την «συνεχόμενη πείνα» που πιθανό νιώθετε την επόμενη ημέρα.

Δεν τρώτε αρκετά συχνά.pasta

Μπορεί να έχετε ενστερνιστεί την ιδέα των τριών γευμάτων την ημέρα, χωρίς ενδιάμεσα γεύματα, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει απόλυτη εφαρμογή σε όσους αθλούνται συχνά. Θα πρέπει να καταναλώνετε 5-7 μικρά γεύματα την ημέρα, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας πιο ισορροπημένα, αλλά και να υπάρχει κορεσμός στο αίσθημα της πείνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους προπονούνται για περισσότερες από μια φορά την ημέρα ή για όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Ένα μικρό σνακ πριν και μετά την αστική σας μετακίνηση είναι ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Αν προπονηθείτε το πρωί και δεν καταναλώσετε κάποιο φαγητό μέχρι το μεσημέρι, τότε δυσκολεύετε και περιορίζετε την δυνατότητα ανάρρωσης του οργανισμού σας, όπως επίσης αυξάνει πάρα πολύ και η αίσθηση της πείνας. Το σημαντικό εδώ, είναι να μοιράσετε την ίδια ποσότητα φαγητού σε μικρότερα γεύματα. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε το βάρος σας και δεν θα μειωθεί και το συνεχόμενο αίσθημα της πείνας.

Μικρή κατανάλωση πρωτεΐνης.

Αρκετοί παραβλέπουν την περιεκτικότητα πρωτεΐνης στα σνακ τους και επικεντρώνονται μόνο στους υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, διατηρώντας την αίσθηση πληρότητας για περισσότερο χρόνο, ενώ παρέχει και όλα αυτά τα «δομικά στοιχεία» που χρειάζεται ο οργανισμός για την μυική αποκατάσταση. Οι αθλητές αντοχής -όπως οι ποδηλάτες- στοχεύουν κυρίως στην λήψη των σωστών ποσοτήτων υδατανθράκων πριν και μετά την άσκηση, παραβλέποντας την σημαντικότητα της πρωτεΐνης. Για να διατηρήσετε σε χαμηλό επίπεδο την αίσθηση της πείνας, θα πρέπει να προσθέσετε κάποια ποσότητα πρωτεΐνης στα γεύματα σας. Για παράδειγμα λίγοι ξηροί καρποί σε συνδυασμό με το φρούτο σας είναι ένα πολύ υγιεινό και ισορροπημένο σνακ.

Δεν κοιμάστε αρκετά.

sleeproblesm (2)

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως η έλλειψη/στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα πείνας. Υπάρχει επίσης μια σαφής σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου και της αύξησης του σωματικού βάρους. Έχει διατυπωθεί πως αυτό ίσως οφείλεται σε ορμόνες. Η ορμόνη λεπτίνη μειώνει το αίσθημα της πείνας. Οι άνθρωποι ως αποτέλεσμα δεν αισθάνονται πεινασμένη όταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είναι υψηλά. Η γκρελίνη από την άλλη, σε υψηλές συγκεντρώσεις αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Μια άλλη μελέτη έδειξε πως μετά από περιορισμένο ύπνο μειώθηκαν τα επίπεδα της λεπτίνης ενώ αυξήθηκε η γκρελίνη. Τα άτομα ανέφεραν αυξημένη την αίσθηση της πείνας, ειδικότερα σε τροφές με αυξημένη περιεκτικότητα υδατανθράκων. Αν νιώθετε κουρασμένοι ένα σνακ υδατανθράκων είναι αυτό που θα αναζητήσετε για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας. Αντιθέτως, μπορείτε να κοιμάστε λίγο παραπάνω, ώστε να απαλλαγείτε από το συνεχόμενο αίσθημα της πείνας.

Δεν προσέχετε το γλυκαιμικό φορτίο των φαγητών.

Πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για το γλυκαιμικό δείκτη (glycaemic index -GI). Φαγητά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη χωνεύονται πολύ γρήγορα και απελευθερώνουν την γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Αντιθέτως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χωνεύονται με βραδύτερο ρυθμό και δίνουν μια πιο ομοιόμορφη ροή ενέργειας, ενώ παράλληλα βοηθούν στην αίσθηση πληρότητας.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δεν βασίζεται στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Ένα πλούσιο τρόφιμο GI που θα καταναλωθεί σε μικρότερη ποσότητα, θα δώσει τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά την απελευθέρωση σακχάρων στο αίμα, με ένα φτωχότερο τρόφιμο GI που θα καταναλωθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα. Το γλυκαιμικό φορτίο ενός γεύματος είναι πιο χρήσιμο ως μέτρο, καθώς δείχνει το αποτέλεσμα που έχει το γεύμα, στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
Για να υπολογίσετε το γλυκαιμικό φορτίο ενός γεύματος, θα πρέπει να διαιρεθεί το GI του φαγητού με το 100 και να πολλαπλασιαστεί το αποτέλεσμα με την περιεκτικότητα των υδατανθράκων (σε γραμμάρια). Μην ξεχνάτε πως το γλυκαιμικό φορτίο ενός τροφίμου είναι ο γλυκαιμικός δείκτης του, ανά μερίδα. Επίσης ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ο οριστικός οδηγός στην επίδραση του μεταβολισμού της γλυκόζης και στα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα.

Previous Article

3o Ωραιόκαστρο Downhill 2017 – GDC 2017 Final Round

Next Article

Ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε το νέο Rocky Mountain Altitude. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια