Ποδηλατικές κάλτσες. Ψηλές ή χαμηλές;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
podhlatikeskaltses (1)

Γενικότερα υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το κατάλληλο ύψος της κάλτσας στην ποδηλασία. Οι ψηλές ή οι χαμηλές ποδηλατικές κάλτσες αυξάνουν τις επιδόσεις; Ποιες είναι πιο στυλάτες; Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες ως προς το «σωστό» οπότε παρακάτω σας δίνουμε την άποψη μας.

Για να γενικεύσουμε, οι αντρικές κάλτσες είναι οι κοντές (6 εκατοστά), οι μεσαίες (9 εκατοστά) και οι ψηλές (13 εκατοστά). Κατά τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μια αύξηση του ύψους στις ποδηλατικές κάλτσες, από εταιρίες όπως οι Sako7Socks και Ten Speed Hero, ανεβάζοντας το ύψος στα 15 εκατοστά. Όλα έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό. Οι πιο χαμηλές κάλτσες, δεν αφήνουν χώρο για «έκφραση», ενώ οι ψηλότερες έχουν αρκετό.

Αυτή η μόδα επηρεάζει τον σχεδιασμό των γυναικείων ποδηλατικών καλτσών; Το μέσο ύψος για τις ποδηλατικές κάλτσες των γυναικών έχει παραμείνει σταθερό, με τα 3 εκατοστά να είναι το πιο δημοφιλές ύψος, ενώ ακολουθούν τα 6 εκατοστά.

Όπως και όλες οι ποδηλατικές μόδες, έτσι και αυτή ξεκίνησε από τα πελοτόν. Με πρωτάρη τον Lance Armstrong το 1990, αλλά η τελευταία έκρηξη της συγκεκριμένης μόδας έγινε με τον Bradley Wiggings.

podhlatikeskaltses (4)

Η συζήτηση για την νέα αυτή μόδα ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, όπου και είχε εμφανιστεί ο παραδοσιακός κατά τα άλλα Wiggings στο Giro d’ Italia φορώντας ένα ψηλό ζευγάρι μαύρες κάλτσες. Πλέον ούτε το μήκος, ούτε το χρώμα δείχνουν περίεργα και αλλόκοτα.

Μοντέρνο εναντίων κλασικού

Κλασικοί αναβάτες, όπως ο Eddy Merckx, Jacques Anquetil και ο Fausto Coppi φορούσαν πάντοτε λευκές κάλτσες 7,5 εκατοστών. Ήταν πάντοτε λευκές και χαμηλές, με το λάστιχο να βρίσκεται ακριβώς επάνω από τον αστράγαλο.

Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο παραδοσιακός Wiggings στην πρόσφατη προσπάθειά του για το Hour Record φορούσε αρκετά ψηλές κάλτσες, όπου μόνο το μισό του πόδι ήταν εμφανές. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ένας φόρος τιμής στην ποδηλασία πίστας από όπου και ξεκίνησε, ή απλά μια νέα τεχνολογική ανακάλυψη που του επέτρεψε να εξοικονομήσει μερικά watt. Όπως και να έχει όμως, πολλά άλλαξαν από τότε στον χώρο της ποδηλασίας.

Οι κανόνες της UCI έχουν ως σκοπό να περιορίσουν τον αντίκτυπο που έχει ο εξοπλισμός στην απόδοση ενός αθλητή και δεν θα επιτρέπονται ούτε τα ρούχα συμπίεσης (compression), ούτε οι αεροδυναμικές ιδιότητες στα ρούχα.

Η επαγγελματική ομάδα Continental United Healthcare, πήγε το θέμα με το μήκος για τις ποδηλατικές κάλτσες των αθλητών της ένα βήμα παραπέρα, βάζοντάς τους να ψηφίσουν το επιθυμητό ύψος για τις κάλτσες που θα χρησιμοποιήσουν αυτή την σεζόν, έχοντας να διαλέξουν μεταξύ των 2,5, των 7,5, των 12,5 ή των 17,75 εκατοστών. Οι κάλτσες οι οποίες επιλέχθηκαν ήταν οι ψηλές των 12,5 εκατοστών.

podhlatikeskaltses (3) Οι ποδηλατικές κάλτσες της Sean Sako, είναι αντίστοιχες σε ποιότητα, τεχνογνωσία και αξιοπιστία όπως και τα κέντρα της Chris King. Ο σχεδιαστής πίσω από τις Sako7Socks -μια σειρά καλά μελετημένη όχι μόνο ως προς τις ιδιότητες της αλλά και ως προς την εφαρμογή- λέει: «Κατ’ αρχάς υπάρχουν δύο τρόποι. Ή θα φοράτε κάλτσες, ή όχι. Πολλοί τριαθλητές και αθλητές της ποδηλασίας πίστας δεν φοράνε κάλτσες, αλλά αυτό στα μάτια μου είναι μεγάλο λάθος. Μου αρέσει όταν το ψηλότερο μέρος της κάλτσας σταματάει στην αρχή των μυών της γάμπας. Έστω και λίγο μεγαλύτερο ύψος και σταματάνε να είναι κλασικές«. Αν και ακόμη δεν υπάρχουν αποδείξεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουν οι ψηλότερες κάλτσες, το στυλ που δίνουν οι κάλτσες είναι πολύ περισσότερα για αρκετούς από ότι 1-2 watt. Αν δεν απασχολούσε το στυλ, πιστεύω οι περισσότεροι θα είχανε διαλέξει κάποιο άλλο άθλημα, όταν ακούνε για αποτρίχωση ποδιών. Για φέτος τουλάχιστον, οι ψηλές κάλτσες είναι ένα must.

Τι ύψος είναι οι ποδηλατικές κάλτσες; Τις έχετε επιλέξει λόγου στυλ, ή απλά επειδή βρέθηκαν μπροστά σας
;

Previous Article

Ο παράλυτος Martyn Ashton, ξανανεβαίνει σε ποδήλατο! (video)

Next Article

Preview από τον Claudio Caluori για το Lenzerheide και το Παγκόσμιο Κύπελλο Downhill. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια