Ποδήλατο του μέλλοντος από την Specialized.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
specializedFUCI (2)

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Specialized, Robert Egger στο τελευταίο πρότζεκτ, παρέβλεψε τους αυστηρούς κανονισμούς που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση των ποδηλάτων, αλλά και τα πρότυπα που θέτει η αγορά για να μπορέσει να εκφράσει δημιουργικά το πως φαντάζεται το ποδήλατο ο ίδιος.

specializedFUCI (11) specializedFUCI (10)

Το πρότυπο ποδήλατο έχει ονομάσία «fUCI» -eff you see eye- και αντιτίθεται σε όλα όσα θέλει η UCI (Παγκόσμια Ένωση Ποδηλασίας) να κρατήσει σε κανόνες.

specializedFUCI (9) specializedFUCI (8)

Η UCI εξυπηρετεί έναν πολύ μικρό αριθμό χρηστών ποδηλάτου, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί που ασχολούνται με το ποδήλατο σαν χόμπι που δεν τους απασχολούν καθόλου τι περιορισμούς θέτει η UCI στους αγώνες της. Δεν συμμετάσχουν σε αγώνες και δεν τους ενδιαφέρουν οι κανόνες. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Egger σχεδίασε αυτό το πρότυπο ποδήλατο. Είναι ένα ποδήλατο για όσους ενδιαφέρονται να πηγαίνουν γρήγορα με ένα ποδήλατο δρόμου.

specializedFUCI (7) specializedFUCI (4)

Η παραβίαση των κανόνων από το Egger ξεκινάει από το μέγεθος των τροχών, όπου σύμφωνα με τους κανόνες της UCI, θα πρέπει και οι δύο τροχοί να έχουν το ίδιο μέγεθος. Στο fUCI ο πίσω τροχός είναι 33,3 ιντσών, ενώ ο μπροστά είναι 700cc. Με αυτή την κίνηση, οι αναβάτες μπορούν να φτάσουν πιο γρήγορα σε υψηλές ταχύτητες και με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται εσωτερικά του κέντρου, δεν χρειάζεται επίσης, να ζορίζονται στις εκκινήσεις. Η λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα συγκρίνεται από τον σχεδιαστή με την λειτουργία του turbo σε ένα σπορ αυτοκίνητο.

specializedFUCI (6) specializedFUCI (5)

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, λέει ο Robert. Έχει μοτέρ στον χώρο της μεσαίας τριβής. Κάθε φορά που βάζεις δύναμη στο πετάλι, αυτή πολλαπλασιάζεται με την βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα και εκτοξεύει το ποδήλατο. Ένα άλλο σημείο του ποδηλάτου που δεν συμβαδίζει με τους κανόνες της UCI είναι ο σχεδιασμός του. Οι καμπές του είναι τέτοιες που του προσδίδουν μια πολύ πιο ανατομική και άνετη θέση οδήγησης, ενώ έχει προβλεφθεί χώρος αποθήκευσης στην σέλα για σαμπρέλες και πορτοφόλι και ό,τι άλλο φανταστείτε.

specializedFUCI (1)

Στο ποδήλατο περιλαμβάνεται μια μπαταρία λιθίου, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί εάν είναι αναγκαίο. Το πατηράκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την σύνδεση σε docking station, ενώ η βάση του smartphone στο τιμόνι δέχεται απευθείας ενέργεια από την μπαταρία, μετατρέποντας το ποδήλατο σε «έξυπνο» ενώ το ψηφιακό σύστημα αναπαράγει άπειρα πράγματα για να κρατάει τους αναβάτες ενήμερους.

specializedFUCI (3)

Το πρότζεκτ χρειάστηκε 6 μήνες για να ολοκληρωθεί και συμβολίζει πως στην Specialized δεν είναι πρόθυμοι να πηγαίνουν πάντα by the book, αλλά πως την ποδηλασία θα πρέπει να την απασχολούν λιγότερο οι κανόνες και περισσότερο το «γιατί όχι»;

Previous Article

Freeride στην παγωμένη Ισλανδία! (video)

Next Article

Τα πολύχρωμα ποδήλατα της Google!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια