Ποδηλασία και κρυολόγημα… Πάνε μαζί;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
κρυολόγημα

Όλοι μισούμε το κρυολόγημα. Υπάρχουν, όμως, αποτελεσματικοί τρόποι να το αποφύγουμε και να το θεραπεύσουμε;

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο για τους αθλητές να κολλήσουν ένα κοινό κρυολόγημα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει παρά μόνο όταν συμμετέχετε σε παρατεταμένες κουραστικές προπονήσεις ή σε κάποιο αθλητικό event, που οι άμυνες του ανοσοποιητικού σας συστήματος πέφτουν!

Κατά τη διάρκεια μίας σκληρής εβδομάδας κατά την οποία προπονείστε έντονα, οι πιθανότητες να κρυώσετε είναι μεγαλύτερες. Αν είναι δυνατόν, μετά από μία σκληρή προπόνηση, αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν κρυολόγημα.

Τι συμβαίνει όμως αν κρυώσετε; Οι ειδικοί λένε πως μπορείτε να συνεχίσετε τις προπονήσεις σας αν τα συμπτώματα περιορίζονται σε μία απλή καταρροή και πονοκέφαλο. Αν όμως τα συμπτώματα επηρεάζουν όλο σας το σώμα (το κρυολόγημα πολλές φορές προκαλεί κόπωση), τότε θα ήταν καλό να κάνετε ένα διάλειμμα από τις προπονήσεις.

Όσοι από εσάς δεν είστε επαγγελματίες αθλητές, καλό θα ήταν να διακόψετε για λίγο τις έντονες προπονήσεις μέχρι να νιώσετε καλύτερα και να κάνετε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα.

Τα βασικά της θεραπείας του κρυολογήματος:

  • Προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεση σας σε εξωτερικούς χώρους μετά την προπόνηση
  • Φάτε πολλά φρούτα και προβιοτικά
  • Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D3, βιταμίνη C και ψευδάργυρο βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος
  • Κοιμηθείτε καθημερινά τουλάχιστον 7 ώρες

κρυολόγημα

Do’s and Don’ts

Μείνετε ενυδατωμένοι! Το λεμφικό σύστημα που μεταφέρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλο το σώμα και η βλέννα που προστατεύει το ρινικό σύστημα, χρειάζονται αρκετό νερό για να κάνουν τη δουλειά τους.

Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός στην ανάρρωση σας καθώς βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμείνει σταθερό και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τη μόλυνση.

Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ειδικά πριν φάτε. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε να αγγίζετε το στόμα τα μάτια και τη μύτη σας για να αποφύγετε τον κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης.

Προσπαθήστε να εξαφανίσετε όλους τους παράγοντες που σας προκαλούν στρες. Το στρες επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολέμά τις διάφορες λοιμώξεις.

Προτιμήστε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και “καλά” λιπαρά για να εξασφαλίσετε ότι θα λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Μην αφήσετε το σώμα σας να κρυώσει! Αν η θερμοκρασία του σώματος σας πέσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τότε είναι πιο πιθανό να αρρωστήσετε. Χρησιμοποιείστε ένα κασκόλ και ρούχα που είναι εύκολο να τα βγάλετε όταν η θερμοκρασία σας επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μη το «λιώσετε» στην προπόνηση αν είστε κρυωμένοι. Δώστε στο σώμα σας λίγο χρόνο να επανέλθει. Κανείς δεν απόλαυσε την προπόνηση του όντας κρυωμένος!

Αυτά από εμάς. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε!

 

 

 

Previous Article

Συμβουλές προπόνησης με βατόμετρο-power meter.

Next Article

1500 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια