Ξέρεις που οφείλονται οι πρωινοί πόνοι στο σώμα;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
wake up pain

Σίγουρα θα το έχετε νιώσει περισσότερες από μια φορές. Πέφτετε για ύπνο χωρίς κάποια ενόχληση και το πρωί που θα ξυπνήσετε νιώθετε λες και έπεσε κάποιος αθλητής σούμο επάνω σας και δεν μπορείτε να κουνηθείτε. Το σώμα σας πονάει από την κορυφή μέχρι τα νύχια και δεν είναι επειδή κοιμηθήκατε στραβά ή χωρίς το αγαπημένο σας μαξιλάρι.

Το ανθρώπινο σώμα καταπολεμά τις φλεγμονές κατά την διάρκεια του ύπνου αλλά αυτό φαίνεται να οδηγεί σε αυξημένο πόνο όταν ξυπνάμε σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Federation of American Societies for Experimental Biology.

Οι ερευνητές εξέτασαν κύτταρα ανθρώπων και ποντικιών με την φλεγμονώδη νόσο της ρευματοειδής αρθρίτιδας. Όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα γνωρίζουν πως τα συμπτώματα μπορούν να διαφέρουν κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν δυσκαμψία των αρθρώσεων όταν ξυπνούν. Λίγα είναι όμως γνωστά σχετικά με τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος -τα εσωτερικά μας ρολόγια- σχετικά με το πότε μας «λένε» να πάμε για ύπνο και πότε να ξυπνήσουμε, ελέγχοντας τον πόνο. Οι ερευνητές από την Αγγλία ήθελαν να κατανοήσουν αυτές τις λειτουργίες.

sleeproblesm (2)
Βέβαια, αν ποδηλατείς ακόμη και στον ύπνο σου δεν έχεις γιατρειά!

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν πως όταν τα ποντίκια εκτέθηκαν σε σταθερό φως τα πόδια τους ήταν περισσότερο από το κανονικό πρησμένα ενώ υπήρχαν και υψηλότερα επίπεδα ορισμένων δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους. Στο σκοτάδι, οι δείκτες αυτοί μειώθηκαν. «Κατά την διάρκεια της νύχτας, οι συγκεκριμένοι δείκτες φλεγμονών μειώνονται σταδιακά, ενώ όσο πλησιάζει το πρωί αυξάνονται σταδιακά», σημειώνει η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης Julie Gibbs. Η ερευνήτρια διευκρινίζει πως στην συγκεκριμένη μελέτη δεν εξετάστηκε ο πόνος, αλλά αν υποθέσουμε πως με μεγαλύτερη φλεγμονή αυξάνονται και τα επίπεδα του πόνου, τότε «θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη φλεγμονή στις αρθρώσεις και αύξηση του πόνου το πρωί».

Μερικές πολύ συγκεκριμένες πρωτεΐνες στα κύτταρα φαίνεται να ελέγχουν το κιρκάδιο ρολόι και μια από αυτές τις πρωτεΐνες η οποία εμπλέκεται στο εσωτερικό ρολόι μας -η οποία ονομάζεται cryptochrome- επηρέαζει την φλεγμονή. Με περισσότερη έρευνα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα η Gibbs πιστεύει πως οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να προβλέψουν ποια ώρα της ημέρας θα είναι αποδοτικότερα τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ακόμη και να αναπτυχθούν θεραπείες οι οποίες θα μπορούσαν να στοχεύουν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη ώστε να μειωθεί η φλεγμονή. Βέβαια για όλα αυτά έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Από την στιγμή που γνωρίζουμε πως ο κιρκαδικός ρυθμός επηρεάζει τον πόνο το πιο εύκολο που μπορείτε να κάνετε είναι να «συνεργαστείτε» με το εσωτερικό σας ρολόι, ειδικά αν αντιμετωπίζετε πόνους στις αρθρώσεις. «Γνωρίζουμε πως σε γενικές γραμμές ένας υγιής κιρκαδικός ρυθμός είναι θετικός για την υγεία» συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Προσπαθήστε να κοιμάστε σωστά και τις ώρες που πρέπει και προσπαθήστε να κρατήσετε όσο γίνεται πιο σταθερές τις ώρες που κοιμάστε και ξυπνάτε. Αν βγαίνετε για πρωινή γυμναστική δώστε στο σώμα σας λίγο παραπάνω χρόνο μέχρι να ζεσταθεί.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη.

Previous Article

Cycflix: Δείτε σειρές στο Netflix ενώ κάνετε ποδήλατο!

Next Article

“π” όπως ποδήλατο! (VIDEO)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια