Πως να εξαφανίσετε το «σωσίβιο» κάνοντας ποδήλατο!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
no jersey road cycling

Το περίσσιο λίπος στην κοιλιά είναι κάτι από το οποίο πάσχουν αρκετοί άνθρωποι. Μπορεί οι επιστήμονες ακόμη να συζητούν γύρω από τους πραγματικούς κινδύνους που κρύβουν τα παραπανίσια κιλά, αλλά όλοι συμφωνούν πως το «σωσίβιο» στην περιοχή της κοιλιάς είναι ζημιογόνο για την υγεία μας!

Σύμφωνα με έρευνες, περιφέρεια μεγαλύτερη των 101 εκατοστών για τους άντρες και των 89 για τις γυναίκες, εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις ακόμη και αν το άτομο δεν είναι υπέρβαρο και έχει καλή υγεία. Το λίπος στην κοιλιά έχει συνδεθεί επίσης με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χολιστερόλης, το υψηλό σάκχαρο του αίματος και τον διαβήτη.

Το καλό όμως είναι πως αν ασχολείστε με το ποδήλατο, έχετε το πιο κατάλληλο εργαλείο για να χάσετε μερικά από αυτά τα έξτρα κιλάκια που δεν λένε να υποχωρήσουν με τίποτα από την περιφέρεια σας! Το μυστικό για να χάσετε αυτά τα κιλά είναι στο να ενεργοποιήσετε τους μηχανισμούς καύσης λίπους του σώματος, να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, να μειώσετε την όρεξη και να αυξήσετε την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Πως θα τα καταφέρετε όλα αυτά; Μα φυσικά κάνοντας ποδήλατο!

Δώστε τα όλα. Η διαλειμματική προπόνηση μια με δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να μειώσει το κοιλιακό πάχος -συμπεριλαμβανομένου του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους (σωσίβιο) πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι προπονήσεις ή ασκήσεις χαμηλότερης έντασης. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να πραγματοποιήσετε διαλειμματική προπόνηση. Αν όμως δεν ξέρετε κανέναν παρακάτω ακολουθεί ένα παράδειγμα.

Ζέσταμα για 10-15 λεπτά σε πολύ ήπιο ρυθμό
Αυξήστε την ένταση της προσπάθειας σας στο 9 (σε μια κλίμακα από το 1-10) για 30″ με 60″
Χαλαρώστε για 60″
Επαναλάβετε μέχρι 5 φορές.
Χαλαρώστε/κάντε αποθεραπεία σε πολύ χαλαρό ρυθμό για 10-15 λεπτά.

belly fatΈρευνες έχουν δείξει πως το σώμα απελευθερώνει αυξητική ορμόνη η οποία βοηθάει στην καύση του λίπους, ενώ διατηρεί τους μύες μόλις μετά από 10-30″ άσκησης υψηλής έντασης. Επίσης, η άσκηση υψηλής έντασης βοηθάει στον περιορισμό της όρεξης, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί και τις ορμόνες που ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας πιο αποτελεσματικά από ότι οι ασκήσεις χαμηλής έντασης. Μετά από διαλειμματική προπόνηση είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό!

Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας έτσι ώστε να μπορείτε να το ακολουθήσετε εύκολα. Το ότι σας συμβουλεύουμε να τα δίνετε σχεδόν όλα ώστε να εξαφανίσετε το «σωσίβιο» δεν σημαίνει πως θα πρέπει κάθε φορά που ανεβαίνετε στο ποδήλατο σας να πηγαίνετε στα «κόκκινα». Έτσι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας προκαλώντας φλεγμονές, οι οποίες μπορούν πολύ εύκολα να αναστείλουν την καύση λίπους. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις «σκληρές» βόλτες σε μια με δυο φορές την εβδομάδα ενώ τις υπόλοιπες ημέρες να πηγαίνετε σε χαλαρούς ελεγχόμενους ρυθμούς.

Η μέγιστη καύση λίπους επιτυγχάνεται όταν ο οργανισμός δουλεύει στην 2η ζώνη -ρυθμός που μπορείτε να κρατήσετε μια συζήτηση με άνεση χωρίς να χρειάζεται να σταματάτε την ομιλία σας για να πάρετε ανάσες ή περίπου στο 5-6 της κλίμακας 1-10 δυσκολίας. Σε αυτούς τους ρυθμούς όχι μόνο επιτυγχάνετε μεγαλύτερη καύση λίπους αλλά χτίζετε και μυϊκή αντοχή καθώς βελτιώνεται η ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί το γαλακτικό για ενέργεια. Οι περισσότεροι από εμάς όμως όταν ανεβαίνουμε στο ποδήλατο μόνο «χαλαρά» δεν πηγαίνουμε. Αν ο σκοπός σας είναι να βγείτε «κορμάρα» στην παραλία, τότε ξεχάστε τις καθημερινές έντονες προπονήσεις.

commute 3Ακολουθήστε τον κανόνα 80/20. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προπόνησης το οποίο είναι γνωστό και ως «πολωμένο» ώστε να εξισορροπείται η ένταση των προπονήσεων. Αξίζει η δοκιμή όχι μόνο για να εξαφανίσετε το τοπικό πάχος, αλλά και για να αποκτήσετε καλύτερη φυσική κατάσταση. Ο σκοπός είναι να περνάτε 80% του χρόνου που βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο σε χαμηλή ένταση ενώ το 20% του χρόνου σε μέτρια προς υψηλή ένταση. Με αυτόν τον τρόπο όταν έρθει η ώρα να τα δώσετε όλα θα έχετε την ενέργεια, την δύναμη και την φρεσκάδα για να καταβάλετε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

Το να δουλεύετε σε διαφορετικές εντάσεις σε κάθε προπόνηση έχει πολλά οφέλη. Αυξάνει η αντοχή καθώς αναγκάζονται οι μύες να «ανακυκλώνουν» το γαλακτικό που παράγεται κατά την διάρκεια της υψηλής έντασης, οπότε με τον καιρό θα μπορείτε να δουλεύετε σε υψηλότερη ένταση για περισσότερο χρόνο. Αυτό έχει το θετικό -όπως είπαμε και παραπάνω- πως κατά την υψηλή ένταση ο οργανισμός καταναλώνει διεγείρει περισσότερο την κατανάλωση λίπους. Επίσης μελέτη στο Journal of Applied Physiology του 2013 έδειξε πως ο συγκεκριμένος συνδυασμός εντάσεων σας κάνει και πιο γρήγορους. Αυτό παρατηρήθηκε σε ποδηλάτες οι οποίοι ακολούθησαν το συγκεκριμένο προπονητικό πλάνο για 6 εβδομάδες και υπερδιπλασίασαν την ισχύ και τις επιδόσεις τους καθώς αυξήθηκε το γαλακτικό κατώφλι σε σχέση με άλλους ποδηλάτες οι οποίοι για τον ίδιο χρόνο ακολούθησαν προπονητικό πλάνο σε πιο μέτριες εντάσεις προπόνησης.

Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε το τοπικό πάχος, ανεβείτε στο ποδήλατο και ξεκινήστε να διασκεδάζετε κάνοντας βόλτες! Απλά προσέξτε να τα δίνετε όλα μερικές φορές την εβδομάδα!

Previous Article

Leopard SpeedX, το «έξυπνο aero» ποδήλατο δρόμου!

Next Article

Cairns Downhill World Cup, το καθιερωμένο track preview! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια