Πώς το Strava αποκάλυψε τη θέση μυστικών στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Strava

Τι γίνεται όταν ένας φαντάρος “ανεβάζει” τις διαδρομές του στη δημοφιλή fitness tracking εφαρμογή;

Οι ακριβείς πληροφορίες που αφορούν στην τοποθεσία αλλά και τη στελέχωση των στρατιωτικών βάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν ανέκαθεν απόρρητες. Ως τώρα (sic).

Τον περασμένο Νοέμβριο το Strava δημοσιοποίησε έναν mega-χάρτη στον οποίο απεικονίζεται κάθε δραστηριότητα που έχει ανεβεί ποτέ στην εφαρμογή – περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ξεχωριστά σημεία δεδομένων GPS δηλαδή, σύμφωνα με την εταιρία.

Ωστόσο, πριν λίγες μόλις ημέρες στρατιωτικοί αναλυτές παρατήρησαν ότι ο χάρτης είναι ίσως λίγο παραπάνω λεπτομερής απ’ όσο θα έπρεπε.

Για την ακρίβεια, είναι τόσο λεπτομερής ώστε αποκαλύπτει εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν σε ένα υποσύνολο χρηστών του Strava: Στρατιώτες εν ώρα υπηρεσίας!

Ο Nathan Ruser, αναλυτής στο Ινστιτούτο Αμερικανών Αναλυτών Στρατιωτικών Υπηρεσιών, ήταν ο πρώτος που έκανε την… ανακάλυψη. “Ο συγκεκριμένος θερμικός χάρτης φαίνεται καταπληκτικός, αλλά δυστυχώς τα νέα δεν είναι καθόλου καταπληκτικά όσον αφορά την επιχειρησιακή ασφάλεια: Οι βάσεις των ΗΠΑ είναι σαφώς αναγνωρίσιμες και χαρτογραφημένες!», δήλωσε.

“Αν οι στρατιώτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή όπως οι απλοί πολίτες, κάνοντας δηλαδή upload την διαδρομή τους ενόσω προπονούνται μέσα στην στρατιωτική βάση, τότε η εφαρμογή αυτή μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη για την ασφάλεια των ΗΠΑ”, συνέχισε ο Ruser.

Σε τοποθεσίες όπως το Αφγανιστάν, το Τζιμπουτί ή η Συρία, χρήστες του Strava είναι κατ’ αποκλειστικότητα οι Αμερικανοί στρατιώτες και οι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις των βάσεων τους διακρίνονται ολοκάθαρα στον χάρτη που δημοσίευσε η εφαρμογή.

Μάλιστα, σε μία περίπτωση, μέχρι και η εσωτερική διάταξη μίας εκ των μεγαλύτερων βάσεων του Αφγανιστάν αποκαλύφθηκε με κάθε σαφήνεια λόγω των πολλαπλών διαδρομών που οι στρατιώτες πραγματοποιούσαν εντός της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η βάση δεν είναι καν ορατή από τους δορυφόρους και δεν εμφανίζεται στα Google Maps ή στους χάρτες της Apple. Κι όμως διαφαίνεται ολοκάθαρα μέσα από το Strava!

Όταν η δημοφιλής εφαρμογή κυκλοφόρησε το εν λόγω heatmap, μια ενημερωμένη έκδοση ενός χάρτη που δημοσίευσε πίσω στο 2015, ανακοίνωσε ότι:

“Αυτή η ενημέρωση περιλαμβάνει έξι φορές περισσότερα δεδομένα από ό, τι πριν – συνολικά 1 δισεκατομμύριο δραστηριότητες από όλα τα δεδομένα του Strava μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017. Tο μεγαλύτερο, πλουσιότερο και πιο όμορφο σύνολο δεδομένων αυτού του είδους. Πρόκειται για μια άμεση απεικόνιση του παγκόσμιου δικτύου αθλητών του Strava.»

Previous Article

4 χειμωνιάτικες ασκήσεις για ποδηλάτες!

Next Article

3 xρόνια sela.gr!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια