Ξέρεις τι είναι το Zwift; Είναι αυτό που κάνει το προπονητήριο να έχει ενδιαφέρον!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
zwift-indoor-training-4

Το πιο πιθανό από τότε που χάλασε ο καιρός να έχεις προσέξει μερικούς φίλους σου στο Strava να έχουν ανεβάσει διαδρομές που έκαναν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Με μια πρώτη ματιά σίγουρα θα αναρωτήθηκες αν όντως ταξίδεψαν μέχρι εκεί για να ποδηλατήσουν ή αν απλά έκαναν κάποιο «hack» στο Strava… Μην ανησυχείς, ούτε ταξίδεψαν, ούτε «hack» έκαναν, απλά χρησιμοποιούν το Zwift.

Τι είναι το Zwift;

zwift-indoor-training-3

Είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή στο οποίο συνδέετε το turbo προπονητήριο και μπορείτε να ποδηλατήσετε με άλλους αναβάτες σε ένα εικονικό περιβάλλον, καταπολεμώντας την βαρεμάρα του προπονητηρίου. Σύμφωνα με την εταιρία, η χρήση του Zwift μπορεί να είναι πιο ευχάριστη από το να βγείτε έξω καθώς αποφεύγετε την κίνηση των οχημάτων, τις κακοτεχνίες των δρόμων, τις πιθανότητες για κάποιο ατύχημα, τον κακό καιρό… βέβαια πολλές φορές τα στοιχεία της φύσης είναι που αυξάνουν την ευχαρίστηση και κάνουν μια βόλτα ή προπόνηση σπουδαία. Βέβαια αν έξω φυσάει ή βρέχει, τότε σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το να μην κάνουμε τίποτα!

Υπάρχουν δύο εικονικοί κόσμοι για να διαλέξετε. Ο Watopia και το Richmond.

Το Zwift δεν είναι δωρεάν, αλλά έχει κάποια μικρή συνδρομή η οποία είναι στα 10$/μήνα η οποία δεν απαιτείται αμέσως καθώς παρέχεται μια δωρεάν περίοδος των 14 ημερών ή των 50 χιλιομέτρων (όποιο ολοκληρωθεί πρώτο) για τα νέα μέλη. Επιπροσθέτως, τα premium μέλη του Strava μπορούν να χρησιμοποιήσουν για δύο μήνες δωρεάν το Zwift.

Τι εξοπλισμό χρειάζεστε;

Φυσικά ένα turbo προπονητήριο. Αν σκέφτεστε να το χρησιμοποιείτε συνεχώς και θέλετε να απολαμβάνετε τα χαρακτηριστικά του στο έπακρο, τότε ένα smart turbo προπονητήριο είναι η καλύτερη επιλογή. Τα προπονητήρια αυτά έχουν σχεδιασμό άμεσης κίνησης με ενσωματωμένο μετρητή ισχύος (βατόμετρο) και μεταβλητή αντίσταση. Καταγράφουν τις επιδόσεις σας και στέλνουν κατευθείαν τα δεδομένα στον εικονικό αναβάτη σας μέσα στο Zwift.
Η μεταβλητή αντίσταση αυτών των προνητηρίων θα σας κάνει να πιστεύετε ότι όντως κινείστε σε πραγματικό δρόμο καθώς όταν βρεθεί μια ανηφόρα αυξάνεται η αντίσταση ενώ στον κατήφορο μειώνεται.

zwift-indoor-training-5

Δεν χρειάζεται όμως να αγοράσετε το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο smart turbo προπονητήριο για να χρησιμοποιήσετε το Zwift. Οποιοδήποτε βασικό turbo προπονητήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον μπορεί να συνδεθεί με ANT+ ή Bluetooth αισθητήρα ταχύτητας. Το όλο σύστημα βέβαια δουλεύει πολύ αποτελεσματικότερα όταν υπάρχει μετρητής ισχύος -βατόμετρο. Τα δεδομένα από τον αισθητήρα κίνησης ή το βατόμετρο στέλνονται στον υπολογιστή και στιγμιαία αυτά εμφανίζονται ως επιδόσεις του εικονικού σας χαρακτήρα.

Επιπλέον θα χρειαστείτε ένα ANT+ dongle, ώστε να μπορεί ο υπολογιστής σας να επικοινωνήσει με τον αισθητήρα ταχύτητας ή με το βατόμετρο ή με το smart turbo προνητήριο. Μόνο οι χρήστες MAC δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο καθώς η επικοινωνία εκεί γίνεται μέσω bluetooth.

Ωπ, χρειάζομαι και υπολογιστή ε;

Ναι, χρειάζεστε υπολογιστή για να χρησιμοποιήσετε το Zwift. Οι ελάχιστες απαιτήσεις είναι:

Λειτουργικό: Windows 7 x64 bit, OSX 10.7
Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo
Μνήμη: 4GB
Κάρτα γραφικών: 1GB dedicated GPU, ή ενσωματωμένη Intel HD 4000/AMD R5
Σκληρός δίσκος: 4GB ελεύθερο χώρο,

βέβαια αυτά είναι τα ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή. Στα προτεινόμενα χαρακτηριστικά είναι 8gb μνήμης RAM και κάρτα γραφικών με 2GB μνήμη αν θέλετε να απολαμβάνετε τον εικονικό κόσμο.

zwift-indoor-training-1

Στην συνέχεια -εφόσον κατεβάσετε και εγκαταστήσετε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας- βάζετε τα χαρακτηριστικά σας όπως το βάρος, το ύψος, την ηλικία, το φύλλο τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ώστε να φτιαχτεί ο εικονικός σας εαυτός. Του φοράτε ποδηλατικά ρούχα -αν και στην αρχή είναι περιορισμένες οι επιλογές και ξεκλειδώνουν καθώς προχωράτε επίπεδα και μαζεύετε πόντους. Πέρα από τα ρούχα ξεκλειδώνουν ποδήλατα και τροχοί.

Υπάρχουν δύο εικονικοί κόσμοι όπου μπορείτε να ποδηλατήσετε. Το Richmond που είναι η διαδρομή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2016 και η Watopia, ένα τελείως φανταστικό μέρος το οποίο βρίσκεται κάπου στα νησιά Σόλομον. Υπάρχουν πολλά Strava Segments για να δείτε τις επιδόσεις σας εναντίων άλλων χρηστών.

Τέλος όλες οι διαδρομές που κάνετε στον εικονικό κόσμο του Zwift μπορείτε να τις ανεβάσετε στο Strava καθώς αποθηκεύεται αρχείο *.fit με την κάθε διαδρομή. Εναλλακτικά μπορείτε να εξουσιοδοτήσετε το Zwift να ανεβάζει μόνο του τις διαδρομές που πραγματοποιήσατε στο Strava.

zwift-indoor-training-2

Έχετε δοκιμάσει το Zwift; Μήπως έχετε καιρό να πιείτε καφέ με τους φίλους σας στα μισά της ποδηλατική σας βόλτας; Όχι ε;…. άλλα λέει το Strava όμως!

Previous Article

Θα βγαίνατε για ποδηλατό-περιπέτεια με την μητέρα σας;! Η Hannah Barnes το κάνει! (video)

Next Article

O Guy Martin εγκαταλείπει την προσπάθεια του γύρου Βρετανίας, λόγω τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια