Ξέρετε τι παθαίνει το ποδήλατο όταν το αφήνετε στο μπαλκόνι ή στην αυλή;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
rust bicycle (1)

Πριν σας πιάσει ανησυχία θα πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι για κάποιον να αφήνει το ποδήλατο στο μπαλκόνι αλλά το ιδανικό θα είναι πάντα να το έχετε μέσα στο σπίτι -εφόσον υπάρχει χώρος- όχι μόνο για να μην επηρεάζεται από τα καιρικά στοιχεία, αλλά να είναι και προστατευμένο από τους κλέφτες.

Τι γίνεται όμως όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση του ποδηλάτου σε κάποιον εσωτερικό χώρο; Η βροχή, η υγρασία και ο ήλιος σιγά σιγά αρχίζουν να φθείρουν πολλά μέρη του ποδηλάτου σας αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε ένα βράδυ. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την φθορά του ποδηλάτου και των περιφερειακών του. Από την ηλικία και την χρήση που έχουν μέχρι το μέρος που ζείτε.

rust bicycle chain Όσο πιο καινούριο είναι ένα ποδήλατο τόσο καλύτερη προστασία έχει στα περιφερειακά του. Τσιμούχες στα κέντρα, ποιοτικότερο γράσο, πιο ενισχυμένα χρώματα και πιθανότερο να μην είναι κατασκευασμένο από κάποιον χάλυβα που οξειδώνεται -σε αντίθεση με το αλουμίνιο.

Μην στεναχωριέστε αν χρειάστηκε να αφήσετε το ποδήλατο σας έξω για 2-3 βράδια -ακόμη και αν έβρεχε- καθώς δεν είναι αρκετός καιρός ώστε να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Αν όμως αποθηκεύετε μόνιμα το ποδήλατο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες τότε αρχίζουν τα «προβλήματα».

Μετά από μια βδομάδα θα δείτε πως η αλυσίδα έχει αρχίζει να σκουριάζει. Η σκουριά πιάνει σιγά χωρίς να είναι εμφανής από την μια μέρα στην άλλη και το πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι η αλυσίδα να σταματήσει να κινείται εξαρτάται από την ποιότητα της αλυσίδας αλλά και το λιπαντικό που χρησιμοποιήσατε τελευταία -αν χρησιμοποιήσατε.

Στην συνέχεια η ζέστη και η ακτινοβολία του ήλιου θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν τα πλαστικά μέρη του ποδηλάτου, σε σημείο όπου θα σκληρύνουν αρκετά και θα αρχίσουν να σπάνε κομμάτια. Τα χρώματα θα ξεθωριάσουν και ο σκελετός του ποδηλάτου θα γίνει πιο ευαίσθητος στην σκουριά, ενώ θα αρχίσουν και διάφορα τριξίματα από όλα τα μέρη όπου υπάρχουν συνδέσεις με βίδες.

broken outer gear cable

Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά μέταλλα τα οποία οξειδώνονται με διαβρώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς και στο τέλος «κολλάνε» μεταξύ τους. Στην συνέχεια τα ρουλεμάν του ποδηλάτου θα σφίξουν αρκετά, θα αρχίσουν να κάνουν θορύβους και τέλος θα σπάσουν οι μπίλιες εσωτερικά προκαλώντας ακινησία στο ποδήλατο.

Οι ντίζες διαβρώνονται εσωτερικά στου καλύμματος, κάνοντας τις αλλαγές των ταχυτήτων και το φρενάρισμα πολύ δύσκολα. Ειδικότερα η υψηλή ηλιακή ακτινοβολία θα ξεράνει τα εξωτερικά σωληνάκια από τις ντίζες προκαλώντας το υλικό να ξεφτίσει και να εμφανιστεί το εσωτερικό.

Το χρονοδιάγραμμα των ζημιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το ποδήλατο σας έρχεται σε άμεση έκθεση στις ηλιακές ακτίνες και την βροχή ή όχι. Στην χειρότερη περίπτωση αν το ποδήλατο δεν έρχεται σε άμεση έκθεση στις καιρικές συνθήκες να χρειαστεί 2-3 μήνες μέχρι να συμβούν όλα τα παραπάνω -αν βέβαια το έχετε όλο αυτό το διάστημα και δεν κάνει «φτερά» χάρη σε κάποιον ελαφροχέρη….

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες καταστροφής του ποδηλάτου σας;

Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να εμποδίσετε την άμεση έκθεση του ποδηλάτου σας στις καιρικές συνθήκες είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο προστατευτικό ποδηλάτου για εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα εμποδίσει την άμεση έκθεση στην βροχή και τον ήλιο αυξάνοντας κατά πολύ την διάρκεια ζωής του ποδηλάτου σας.

Εναλλακτικά μπορείτε να συντηρείτε συχνότερα το ποδήλατο και να κάνετε χρήση κάποιου αδιάβροχου γράσου στα σημεία τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα διάβρωσης. Μια έξτρα στρώση γράσου λειτουργεί και ως προστασία από το νερό.

bicycle cover

Επίσης, μπορείτε να λιπάνετε τις ντίζες και τα καλώδια, όπως επίσης και τις βίδες του ποδηλάτου ώστε να μην πιάσουν σκουριά. Ακόμη όμως και αν δείτε την σκουριά να εμφανίζεται τις περισσότερες φορές είναι απλά επιφανειακή και δεν έχει καταστραφεί το ποδήλατο ή το μέρος αυτού το οποίο έχει πιάσει σκουριά.

Για να εξαφανίσετε την επιφανειακή σκουριά μην τρίψετε το μέρος, αλλά απλά τοποθετήστε λίγο λάδι επάνω στην σκουριά. Αν το τρίψετε θα εξαφανιστεί τοπικά η σκουριά, αλλά μόλις το ποδήλατο εκτεθεί ξανά στις καιρικές συνθήκες θα εμφανιστεί πολύ περισσότερη σκουριά και σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση.

Που αποθηκεύετε το ποδήλατο σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε; Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα σκουριάς;

Previous Article

Οδηγούμε τις νέες αναρτήσεις της Öhlins για MTB!

Next Article

5 λάθη που έχουμε κάνει όλοι σε κάποιο σπριντ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια