Το μέλλον των κοινόχρηστων ποδηλάτων

Author: Χωρίς σχόλια Share:
vanmoof-spinlister-3

Η Spinlister αποκάλυψε τις ελπίδες τους για το πως θα είναι στο μέλλον η  κοινή χρήση των ποδηλάτων στην έκθεση SXSW στο Όστιν. Αντί, λοιπόν, να βασίζεται σε στόλους ποδηλάτων, σταθμευμένα σε κεντρικά σημεία, τα οποία θα είναι ιδιοκτησία κάποιας εταιρίας, τα ποδήλατα της Spinlister, τα οποία είναι σχεδιασμένα και φτιαγμένα από την VanMoof, θα είναι ιδιόκτητα από φυσικά πρόσωπα και ο χρόνος ενοικίασης, η τοποθεσία και το ποδήλατο θα ξεκλειδώνονται από μια εφαρμογή για smartphones, ανεξαρτήτως που είναι σταθμευμένο το ποδήλατο.

-Η Spinlister υπάρχει από το 2012 ως εφαρμογή κοινής χρήσης μέσω peer-to-peer δικτύου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα πάντα από ποδήλατα, μέχρι πέδιλα σκι και surfboards.

-Το πρόγραμμα απαιτεί μεμονωμένους ιδιοκτήτες για τα ειδικά σχεδιασμένα ποδήλατα της VanMoof. Αυτά τα «έξυπνα» ποδήλατα μοιάζουν πολύ σε ένα συνηθισμένο ποδήλατο για αστικές μετακινήσεις, παρά στα ήδη υπάρχοντα κοινόχρηστα ποδήλατα. Θα είναι εξοπλισμένα με ένα σύστημα Βluetooth για το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα, θα έχουν ενσωματωμένο υπολογιστή στο πλαίσιο ώστε να ανανεώνει την θέση του ποδηλάτου στην εφαρμογή του κινητού.

vanmoof-spinlister-bikeshare-1

Επιπροσθέτως, η VanMoof μας εξηγεί ότι το ποδήλατο έρχεται εξοπλισμένο με σύστημα ασύρματης αντικλεπτικής προστασίας, παξιμάδια που δεν παραβιάζονται, εύκολα ρυθμιζόμενο ύψος σέλας και ενσωματωμένο δυναμό με σύστημα φώτων. Το ελαφρύ αλουμινένιο πλαίσιο, με τους δίπατους αλουμινένιους τροχούς και τα φαρδιά ενισχυμένα λάστιχα κατά των τρυπημάτων, βεβαιώνουν ότι το ποδήλατο θα διατηρήσει την φιλικότητά του προς τον αναβάτη και δεν θα χρειάζεται συχνή συντήρηση.

Τα πρώτα ποδήλατα, θα είναι διαθέσιμα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον όπου και θα δημιουργηθεί το πρώτο κοινόχρηστο πρόγραμμα ποδηλάτων. Προς το παρόν οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αγοράσουν το ποδήλατο και στην συνέχεια να αποσβέσουν το κόστος, μέσω των εσόδων από τις ενοικιάσεις του συστήματος της Spinlister. Η εταιρία ισχυρίζεται μέχρι και 17,5% ανταπόδοση. Ακόμη βέβαια δεν υπάρχουν αναφορές ποιο θα είναι το αρχικό κόστος απόκτησης του ποδηλάτου.

vanmoof-spinlister-5

Η Spinlister ελπίζει να αλλάξει στο μέλλον το σύστημα αγοράς των ποδηλάτων και να παρέχουν επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις στους υποψήφιους αγοραστές, ώστε να εξαλείψουν το ρίσκο, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα πιο κερδοφόρο σύστημα εσόδων. Όσοι θα νοικιάζουν το ποδήλατο θα υπογράφουν ένα συμφωνητικό που θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για την σωστή λειτουργική κατάσταση του ποδηλάτου. Επίσης τα ποδήλατα θα ασφαλίζονται μέχρι $10.000 ώστε να προστατεύονται οι ιδιοκτήτες από ξαφνικά έξοδα.

spinlister-728

Ο γενικός διευθυντής της Spinlister εξηγεί: «Από την μεριά του ιδιοκτήτη, θα υπάρχει η δυνατότητα για εύκολα κέρδη, να βοηθάνε τους ανθρώπους και να συμμετέχουν στο πρώτο βιώσιμο μοντέλου κοινόχρηστων ποδηλάτων. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν απαιτεί χρηματοδοτήσεις από μεγάλες εταιρίες ή κατανομή χρημάτων από την κυβέρνηση. Είναι μια φρέσκια ιδέα, αλλά μένει να δούμε, αν θα μπορέσει να αντικαταστήσει επιτυχώς τα υπάρχοντα συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων

Previous Article

Ελληνικό, χειροποίητο, enduro. Το Cubicon One ήρθε!

Next Article

Enduro MTB Days – Πήλιο 2015

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια