Ποδήλατο και χαλάρωμα ή recovery ride. Ξέρεις τι είναι;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
recovery ride women green (1)

Το χαλάρωμα ή recovery ride όπως το λένε στην Αγγλική δεν είναι κάτι άλλο από μια πάρα πολύ χαλαρή προπόνηση. Ούτε ζόρια, ούτε ιδρώτας, ούτε κάψιμο. Αντιθέτως, κουβεντούλα -αν είσαι με παρέα- παρατήρηση της φύσης, απόλαυση της διαδρομής. Πολλοί από εμάς βέβαια στην προσπάθεια μας να βελτιωθούμε ποδηλατικά δεν κάνουμε καμιά χαλαρή βόλτα. Πάντα τα δίνουμε όλα και γυρνάμε σπίτι κομμάτια. Κάθε επόμενη ημέρα, τα πόδια χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να «συνέλθουν» και να μας επιτρέψουν να «πατήσουμε» ξανά. Εδώ είναι που έρχεται το χαλάρωμα επιτρέποντας μας να «φρεσκαριστούμε» κάνοντας ποδήλατο!

Τι είναι το χαλάρωμα; Μια πολύ χαλαρή προπόνηση, σχεδόν με μηδενική αντίσταση στα πόδια, καθώς το μόνο που θέλετε κατά το χαλάρωμα είναι να «γυρνάνε» τα πόδια ώστε να κυκλοφορήσει το αίμα. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος -χωρίς την καταπόνηση- συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση. Όταν ανεβείτε στο ποδήλατο μετά από 2-3 σκληρές προπονήσεις σίγουρα δεν θα νιώθετε πολύ άνετα. Καθώς όμως περνάει η ώρα και γυρνάνε τα πόδια θα αρχίσετε να νιώθετε ολοένα και καλύτερα. Σκεφτείτε το χαλάρωμα ως μια τόνωση των μυών αλλά και του μυαλού.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Σίγουρα θα αναρωτηθείτε γιατί να ανέβει κάποιος στο ποδήλατο όταν θέλει να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί και να μην την βγάλει απλά όλη την ημέρα πηγαίνοντας από καναπέ σε καναπέ, η οποία είναι μια πολύ καλή λύση, αλλά από την άλλη δεν κάνει το αίμα να «κυκλοφορεί». Αντιθέτως αν βγείτε για χαλάρωμα η αυξημένη ροή του αίματος θα επιτρέψει στους μύες σας να χαλαρώσουν πολύ πιο εύκολα. Επίσης θα κρατήσει τα πόδια σας φρέσκα για την επόμενη ημέρα. Μια πολύ χαλαρή προπόνηση σας κρατάει σε εγρήγορση αλλά χωρίς να υπάρχει καταπόνηση στους μύες.

recovery ride road by the beachΠότε; Αναλόγως το προπονητικό πλάνο και το πόσο συχνά προπονήστε, 1-2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Έπειτα θα πρέπει να ακολουθήσουν 2-3 σκληρές προπονήσεις και μετά ξανά χαλάρωμα. Σε περίπτωση που η προπόνηση σας είναι πολύ σκληρή ή μεγάλη τότε το χαλάρωμα θα πρέπει να γίνει την αμέσως επόμενη ημέρα. Οι συνεχόμενες σκληρές προπονήσεις μόνο καλό δεν κάνουν, καθώς οι μύες μας «χτίζονται» κατά την διάρκεια της ξεκούρασης. Αρκετές φορές ίσως χρειαστεί να ενσωματώσετε και στην προπόνηση σας ένα χαλάρωμα μικρής διάρκειας προς το τέλος ώστε να «φρεσκάρετε» τα πόδια σας για την επόμενη ημέρα.

Πως; Πέρα από την μειωμένη δυσκολία και τον χαμηλό ρυθμό θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην προσπάθεια να γυρνάτε τα πόδια σας πιο γρήγορα από ότι συνήθως. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και σε πιθανές αναβάσεις που θα παρουσιαστούν στον δρόμο σας. Γρήγορες περιστροφές με όσο το δυνατό μικρότερη αντίσταση στα πόδια. Επίσης θα πρέπει ο καρδιακός παλμός να είναι πολύ χαμηλά, αν γίνεται χαμηλότερα του 60% του μέγιστου. Ως διάρκεια θα πρέπει να βρίσκεται μεταξύ 30 και 90 λεπτών, αναλόγως πάντοτε τις εβδομαδιαίες σας ώρες προπόνησης. Προτιμήστε επίπεδες διαδρομές χωρίς κίνηση. Πολλές φορές η παρέα στο χαλάρωμα είναι πολύ σημαντική καθώς δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να «πατήσετε». Κάντε μια στάση για καφέ, ξεκινήστε ποδηλατικές -και μη- συζητήσεις και απλά περάστε χρόνο πάνω στο ποδήλατο γυρνώντας τα πόδια. Επίσης θα μπορούσατε να βγείτε με κάποιον που δεν ποδηλατεί ιδιαίτερα και απλά να ακολουθήσετε τον ρυθμό του.

Βγαίνετε για χαλάρωμα η προτιμάτε την άνεση του καναπέ;

Previous Article

Bespoke, ένα 3D-printed ποδήλατο με ανθρακόνημα και τιτάνιο.

Next Article

Mondraker e-Prime Carbon RR+! Και τα όνειρα δεν σταματούν…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια