Γιατί να επιλέξετε ποδήλατο ισορροπίας για το παιδί σας.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
balance bike kids (2)

Πρόκειται για έναν καταπληκτικό τρόπο ώστε να εισάγετε το παιδί σας στον χώρο του ποδηλάτου, να μάθει ισορροπία αλλά και γιατί είναι καλύτερη-διαφορετική επιλογή από ένα ποδήλατο με βοηθητικές ως το πρώτο του ποδήλατο.

Τι είναι ένα ποδήλατο ισορροπίας;

Φανταστείτε ένα ποδήλατο για μικρά παιδιά χωρίς όμως δισκοβραχίονα και πετάλια. Πριν αναρωτηθείτε αν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ή απλά αν μπορείτε να μετατρέψετε ένα κανονικό ποδήλατο, να σας πούμε πως τα ποδήλατα ισορροπίας επειδή προορίζονται για παιδιά 2-4 ετών είναι συνήθως πάρα πολύ ελαφριά, αλλά και προσεκτικά προσαρμοσμένα στην φυσιολογία αυτών των ηλικιών.
Για να κινηθεί το ποδήλατο, τα παιδιά το σπρώχνουν με τα πόδια τους -φανταστείτε ένα πατίνι που το παιδί κάθεται. Μετά από λίγο όταν αυξηθεί η αυτοπεποίθηση τους μπορούν να δίνουν μερικές σπρωξιές με τα πόδια και να κρατάνε ισορροπία.

balance bike kids (3)

Θα τα συναντήσετε επίσης με τα ονόματα:

Strider bikes (πρόκειται για εταιρία η οποία ειδικεύεται στα ποδήλατα ισορροπίας)
Run bikes
Runner bikes
Pedal less bikes
Push bikes

Υπάρχουν ποδήλατα ισορροπίας για διαφορετικές ηλικίες.

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν ένα ποδήλατο ισορροπίας από 18 μηνών και πάνω και μέχρι να γίνουν 5 ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις γύρω στα 4 τα παιδιά θα θέλουν ένα ποδήλατο με πετάλια. Φυσικά δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός για την ηλικία, ενώ υπάρχουν ποδήλατα ισορροπίας ακόμη και για ενηλίκους!

Πολύ σημαντικό είναι να θυμάστε πως το ποδήλατο ισορροπίας θα πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος για το παιδί -όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ποδήλατα ενηλίκων. Από την άλλη όμως, τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα και καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποιο ποδήλατο ισορροπίας το οποίο είναι ρυθμιζόμενο.

Πλεονεκτήματα που έχει το ποδήλατο ισορροπίας.

Το ποδήλατο ισορροπίας όπως δηλώνει και το όνομα του, μαθαίνει στο παιδί την πιο βασική ικανότητα που χρειάζεται κάποιος στο ποδήλατο, που δεν είναι άλλη από την ισορροπία. Αν μάθουν από μικρά μπορεί να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση τους όταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουν ένα κανονικό ποδήλατο χωρίς βοηθητικούς τροχούς. Επίσης, το ποδήλατο ισορροπίας θα διδάξει στο παιδί να ελέγχει το ποδήλατο με το βάρος του σώματος και το τιμόνι.

Ένα παιδί το οποίο έχει μάθει να χρησιμοποιεί τα πεντάλ του ποδηλάτου με την χρήση βοηθητικών τροχών σίγουρα θα βρει αρκετά δύσκολη την ισορροπία και τον έλεγχο του ποδηλάτου με το σώμα και το τιμόνι, σε σύγκριση με ένα παιδί το οποίο έχει μάθει σε ποδήλατο ισορροπίας και θα πρέπει να μάθει μόνο να γυρνάει τα πεντάλ!

balance bike kids (1)

Γιατί όχι στους βοηθητικούς τροχούς;

Οι βοηθητικοί τροχοί είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκάδες χρόνια -και οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε να κάνουμε ποδήλατο με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο έχουν αρκετά μειονεκτήματα. Οι βοηθητικοί τροχοί δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί να κάνει ποδήλατο. Το ποδήλατο στρίβει με το πλάγιασμα -γέρνουμε προς τα δεξιά και το τιμόνι στρίβει δεξιά, γέρνουμε προς τα αριστερά και το τιμόνι ακολουθεί. Οι βοηθητικοί τροχοί κρατούν το ποδήλατο σε όρθια θέση, οπότε όταν ένα παιδί μαθαίνει να στρίβει ένα ποδήλατο με βοηθητικούς τροχούς στην ουσία μαθαίνει να στρίβει ένα τρίκυκλο.

Αντί να μάθουν τα παιδιά να στρίβουν χρησιμοποιώντας το σώμα τους, μαθαίνουν να στρίβουν χρησιμοποιώντας το τιμόνι και τοποθετώντας το βάρος τους στην αντίθετη κατεύθυνση ώστε να μην ανατραπούν. Όταν έρχεται η ώρα να βγάλουν τους βοηθητικούς τροχούς πρέπει να «ξε-μάθουν» ότι γνωρίζουν και να μάθουν κάτι τελείως διαφορετικό.

Τι έχετε επιλέξει ως πρώτο ποδήλατο για το παιδί σας;

*σε επόμενο θέμα θα αναλύσουμε μερικά σημεία κλειδιά σχετικά με την επιλογή ενός ποδηλάτου ισορροπίας.

Previous Article

Στιγμιότυπα από το 16o και 17ο ετάπ του Giro d’ Italia! (video)

Next Article

Ο παράδεισος του ΜΤΒ βρίσκεται στο Réunion Island! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια