Η ποδηλατική μετακίνηση (commute) λειτουργεί ως προληπτική ιατρική!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bike-commute-sunset

Ήρθε η στιγμή της δικαίωσης για όσους επιμένουμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο μας για τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, βρέθηκε πως όσοι ποδηλατούν από και προς την εργασία τους έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η μελέτη εξέτασε πως 264,000 άτομα -κατά μέσο όρο 53 ετών και τα δεδομένα λήφθηκαν από μια Βρετανική βάση δεδομέων η οποία επικεντρώνεται σε βιολογικές πληροφορίες- πως μετακινούνταν από και προς την εργασία τους. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν σε ένα ερωτηματολόγιο τους τρόπους μετακίνησης τους -αυτοκίνητο, ποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες, πεζοί- ενώ παράλληλα ερωτήθηκαν και για το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητας.


5 συμβουλές για ασφαλές commuting


Σε μια συνέχεια περίπου 5 ετών μετά την έναρξη της μελέτης οι ερευνητές καθόρισαν ποιοι από τους συμμετέχοντες είτε απεβίωσαν, είτε εισήχθησαν σε κάποιο νοσοκομείο κατά την διάρκεια της μελέτης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι συμμετέχοντες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ποδήλατο για να μετακινούνται από και προς την εργασία τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία όπως επίσης και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

commute on bicycle (1)

Όσοι περπατούσαν από και προς την εργασία τους, εμφάνισαν μόνο χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με τους μη ενεργούς μετακινούμενους (αυτοκίνητο, μέσα μαζικής μεταφοράς). Ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων αποδείχθηκε μόνο για όσους περπατούσαν τουλάχιστον 8 χιλιόμετρα την εβδομάδα.


10 λεπτά ποδήλατο κάθε ημέρα είναι αρκετά!


Οι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους, αλλά χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο για ένα μέρος της μετακίνησης ή για τις μικροδουλειές τους επίσης είχαν αρκετά οφέλη. Όσοι όμως χρησιμοποιούσαν κάποιο μηχανοκίνητο και περπατούσαν εν μέρη δεν εμφάνισαν κάποιο όφελος.

Φυσικά οι ερευνητές προειδοποιούν πως τα αποτελέσματα είναι αυστηρά παρατηρητικά και πως η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να βγουν τελικά συμπεράσματα αιτίας-αποτελέσματος από αυτή. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν πως η υγεία του πληθυσμού μπορεί να βελτιωθεί με την αύξηση των ενεργών μετακινήσεων, ειδικά της ποδηλασίας, με την βελτίωση των υποδομών, υπηρεσίας ενοικιαζόμενων ποδηλάτων, βοηθήματα αγοράς, ή καλύτερη παροχή υπηρεσιών στις δημόσιες συγκοινωνίες σχετικά με τα ποδήλατα», σημειώνει η μελέτη στο τέλος της.

Πηγή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο dh (πρώην British Medical Journal).

Previous Article

Out of the box, κάτι πολύ διαφορετικό από ότι έχετε δει μέχρι σήμερα! (video)

Next Article

Ελαστικό ποδηλάτου χωρίς αέρα από την Bridgestone!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια