Το ποδήλατο εξαφανίζει -παροδικά- τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. (video)

Author: Χωρίς σχόλια Share:
dan-mcguire

Πολλές φορές οι γιατροί νομίζουν ότι τα έχουν δει όλα, μέχρι την στιγμή που θα έρθει ένας ασθενής για να τους διαψεύσει. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στον καθηγητή νευρολογίας και Ιατρικό Διευθυντή του κέντρου Πάρκινσον του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας, Bastiaan Bloem PhD. Η επίσκεψη ενός 58-χρονου ασθενή με πάρκινσον τελευταίου σταδίου, όπου λόγω της ασθένειας ήταν ανίκανος να περπατήσει περισσότερο από λίγα βήματα πριν σωριαστεί στο έδαφος.

Μέχρι στιγμής όμως, δεν ήταν κάτι που δεν είχε ξαναδεί ο γιατρός. Εκεί που ο γιατρός έχασε την μιλιά του είναι όταν ο ασθενής του είπε ότι είναι ενεργός ποδηλάτης και ό,τι διανύει πολλά χιλιόμετρα καθημερινά επάνω στην σέλα. Διακρίνοντας το σάστισμα του γιατρού, ο 58-χρονος προθυμοποιήθηκε να του δείξει τι ακριβώς εννοούσε.

Έτσι λοιπόν, με λίγη βοήθεια από τον γιατρό και το νοσηλευτικό προσωπικό, ανέβηκε στο ποδήλατο και άρχισε τις ορθοπεταλιές. Ποδηλάτησε κανονικά, έκανε επιτόπου στροφή και γενικά ο χειρισμός του ποδηλάτου ήταν άψογος. Όλα τα συμπτώματα της νόσου εξαφανίστηκαν, μέχρις ότου την στιγμή που κατέβηκε από το ποδήλατο, όπου και επανήλθε στην πρωτύτερη κατάσταση των γνωστών συμπτωμάτων.

Η όλη διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε και φωτογραφήθηκε από τον Dr. Bloem και δημοσιεύτηκε στο Νew Εngland Journal of Μedicine. Μετά από αυτό το περιστατικό, ο καθηγητής, ζήτησε από 20 ασθενείς με την ίδια νόσο και στο ίδιο στάδιο να ποδηλατήσουν. Το εντυπωσιακό είναι πως όλοι κατόρθωσαν να κάνουν ποδήλατο, αφήνωντας άφωνους τόσο τον Dr. Bloem όσο και άλλους που ειδικεύονται στην νόσο Πάρκινσον, καθώς δεν είχε καταγραφεί στα ιατρικά δεδομένα κάτι παρόμοιο.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι αυτό το «κινητικό παράδοξο» δεν διαρκεί για πολύ και επίσης είναι πολύ διαφορετικό να ποδηλατείς για χιλιόμετρα από το να περπατάς για λίγα λεπτά. Όλα με μέτρο και υπευθυνότητα όμως. Αυτό σημαίνει, πως δεν είναι καθόλου ασφαλές για ασθενείς με την νόσο Πάρκινσον να ανέβουν έτσι απλά στο ποδήλατο και να αρχίσουν τις ορθοπεταλιές σε δρόμους και πλατείες. Αυτό διότι χρειάζονται οπωσδήποτε βοήθεια για να ανέβουν στο ποδήλατο και πολλές φορές ακόμη και για να σταματήσουν. Ο Dr. Bloem συστήνει την ποδηλασία με τρίκυκλο ή σε στατικό ποδήλατο.

Η ουσία όμως είναι ότι η ποδηλασία έχει ευεργετική δράση για αυτή την ομάδα ανθρώπων καθώς όχι μόνο βοηθάει στα συμπτώματα, αλλά και στην ψυχολογία τους, αφού τους δίνει την ευκαιρία να αισθάνονται ακριβώς όπως πριν εκδηλωθεί η νόσος.

Previous Article

Πως να μετατρέψετε την μετάδοση σας σε 1Χ!

Next Article

Στις τέσσερις γωνιές με την KONA – Honky Tonk (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια