Καθαρισμός ποδηλάτου με πίεση νερού. Ναι ή όχι;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
mud cleaning (3)

Ο καιρός τις τελευταίες ημέρες δεν θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι ιδανικός για ποδηλασία βουνού. Χιόνι, λάσπη, πάγοι πολύ νωρίς το πρωί, ενώ προς το μεσημέρι η κατάσταση αντιστρέφεται σε λιγότερο χιόνι, περισσότερο λιωμένο χιόνι, νερά, λάσπες και πάει λέγοντας.

Επειδή όμως εμείς δεν μασάμε από αυτές τις καιρικές συνθήκες συνεχίζουμε βγαίνουμε με το ποδήλατο μας -το ίδιο ελπίζουμε να κάνετε και εσείς! Αφού ολοκληρώσαμε την βόλτα μας και γυρίσαμε πίσω με ένα ποδήλατο αγνώριστο από την λάσπη που κουβαλάει ήρθε η στιγμή να του ρίξουμε ένα νεράκι.

Πολλοί δεν έχουμε αυλή ή κάποιον χώρο ώστε να μπορέσουμε να καθαρίσουμε το ποδήλατο με την άνεση μας και με την προσοχή που του αξίζει και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο πιεστικό μηχάνημα σε βενζινάδικο ώστε να μην μας σκοτώσει η γυναίκα μας όταν πάμε να βάλουμε το ποδήλατο στο σαλόνι.

mud cleaning (1)

Άρα καθαρίζουμε ή όχι το ποδήλατο με υψηλή πίεση νερού;

Καθαρίζουμε αρκεί να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν η πίεση του νερού είναι πάρα πολύ υψηλή θα καθαρίσει τις λάσπες με ένα μόνο πέρασμα, αλλά παράλληλα θα καταφέρει να διεισδύσει από τις τσιμούχες των ρουλεμάν και να ανακατευθεί με το γράσο. Αυτό μακροπρόθεσμα θα ξεπλύνει το γράσο από τα ρουλεμάν και θα τα οδηγήσει στην οξείδωση.

Τα ρουλεμάν θα αρχίσουν να κάνουν θόρυβο να μην γυρνάνε και να μειώνουν την απόδοση του ποδηλάτου, άρα να πέφτουν οι χρόνοι στο Strava και φυσικά να μένουμε πίσω από τους φίλους μας. Επειδή όλα αυτά γίνονται πολύ σταδιακά δεν μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος της «ζημιάς» μέχρι να έρθει η στιγμή της συντήρησης.

Πέρα από τα ρουλεμάν -κέντρα τροχών, μεσαία τριβή, ποτήρια, πλαίσιο- η υψηλή πίεση νερού περνάει και από τις τσιμούχες των αναρτήσεων και προκαλεί τα ίδια -και πολύ ακριβότερα- προβλήματα.

mud cleaning (2)

Για να τα αποφύγετε όλα αυτά ενώ θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα πιεστικό μηχάνημα υπάρχουν μερικά «τρικ» τα οποία θα σας βοηθήσουν. Αν το πιεστικό μηχάνημα είναι υψηλής ποιότητας τότε πιθανότατα να έχει διαφορετικά επίπεδα πίεσης. Ξεκινήστε από την μικρότερη πίεση και αυξήστε σταδιακά μέχρι το σημείο όπου θα φεύγει η λάσπη σχετικά εύκολα, αλλά χωρίς η πίεση να είναι τόσο υψηλή ώστε να περάσει τις τσιμούχες και να ανακατευθεί με τα λάδια/γράσα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το πιεστικό αλλά με προσοχή στα επίφοβα σημεία. Μπορείτε να καθαρίσετε και να επιμένετε όση ώρα θέλετε στα λάστιχα, στην σέλα, στο πλαίσιο -εκτός από τους συνδέσμους όπου υπάρχουν ρουλεμάν-, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε περιοχές που υπάρχουν τσιμούχες, όπως τα ρουλεμάν -κέντρα τροχών, μεσαία τριβή, ποτήρια, συνδέσμους πλαισίου- και φυσικά οι αναρτήσεις.

mud cleaning (4)

Προσωπικά (Κιού) πλένω το ποδήλατο μόνο όταν είναι άκρως απαραίτητο για να μπει στο σπίτι, χωρίς υψηλή πίεση (λάστιχο στην αυλή και μια μαλακή βούρτσα). Επειδή είναι ποδήλατο βουνού, δεν θα πάθει κάτι αν μείνει με την λάσπη. Ούτε το χρώμα του θα χαλάσει, ούτε θα ακούσω ειρωνικά σχόλια από την παρέα για το «βρώμικο» ποδήλατο μου… Ναι φίλος, είναι βρώμικο επειδή το χρησιμοποιώ! Για τον καθαρισμό χρησιμοποιώ και κάποιο από τα υγρά του εμπορίου που καθαρίζουν εύκολα τις λάσπες, αλλά όχι πολύ συχνά γιατί έχω παρατηρήσει πως και αυτά είναι βλαβερά όσον αφορά το γράσο των ρουλεμάν. Γενικά από ότι καταλάβατε αποφεύγω να το πλένω συχνά. Τον χειμώνα κατά μέσο όρο είναι 1 φορά στις 15 ημέρες, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να πάει και μήνες μέχρι να το πλύνω.

Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες σχετικά με το πλύσιμο του ποδηλάτου;

Previous Article

Έρευνα του «60 Minutes*» σχετικά με το μηχανικό doping στα ποδήλατα δρόμου. (+video)

Next Article

Tα ταξίδια του Gullyver, επεισόδιο πρώτο! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια