Σπάσατε την κλείδα σας; Μην σας πιάνει πανικός.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
broken collarbone (1)

Αν βρίσκεστε πάνω σε ένα ποδήλατο -είτε είναι δρόμου, είτε βουνού- για αρκετό καιρό σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές περιπτώσεις για σπασμένες κλείδες από φίλους και γνωστούς σας.

Το σπάσιμο της κλείδας είναι πιθανότατα το πιο συνηθισμένο κόκαλο που σπάει στον χώρο της ποδηλασίας και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που πέφτουμε πάνω από το ποδήλατο. Όταν «φεύγουμε» πάνω από το τιμόνι -το γνωστό ΟΤΒ (over the bars)- και πέφτουμε με τον ώμο μας η κλείδα -ένα κόκκαλο σε σχήμα S- συμπιέζεται και σπάει ώστε να προλάβει το σπάσιμο κάποιου μεγαλύτερου κόκαλου.

Το σπάσιμο της κλείδας μπορείτε να το καταλάβετε άμεσα, καθώς η κίνηση του χεριού θα συνοδεύεται από πολύ έντονο πόνο, ενώ τις περισσότερες φορές ακούγεται και το χαρακτηριστικό «κρακ» όταν γίνεται η πρώτη επαφή με το έδαφος.

Το «θετικό» με το σπάσιμο της κλείδας είναι πως όταν θεραπευτεί σωστά τις περισσότερες φορές δεν επηρεάζει τις λειτουργίες του σώματος. Μερικές φορές βέβαια αυτό δεν συμβαίνει και οι «παρενέργειες» εκτείνονται και πέρα από το μέρος της κλείδας.

Η κλείδα είναι ένα κόκαλο το οποίο λειτουργεί ως συνδετική δοκός για το χέρι με το στήθος και ακόμη και η παραμικρή ενόχληση στο σύστημα αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερα προβλήματα.

Αν μετά το σπάσιμο η επούλωση γίνει σε σημείο κοντύτερα από την άρθρωση του ώμου είναι πιθανό να παρουσιαστεί αδυναμία. Παρακάτω θα δούμε τα βασικά γύρω από το σπάσιμο της κλείδας και με ποιον τρόπο θα επανέλθετε γρήγορα και πιο δυνατοί στο ποδήλατο.

Τι θα πρέπει να κάνετε ακριβώς μετά το σπάσιμο.

broken collarbone injured road bike

Αν μετά από μια πτώση πιστεύετε πως έχετε σπάσει την κλείδα -ή οποιοδήποτε άλλο κόκαλο- το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να επισκεφτείτε ένα εφημερεύον νοσοκομείο. Δεν είναι ότι πρέπει να κολληθεί άμεσα το κόκαλο, αλλά γύρω από αυτή την περιοχή υπάρχουν σημαντικά αιμοφόρα αγγεία που θα μπορούσαν να καταστραφούν.

Τρόποι θεραπείας.

Μετά τις απαραίτητες ακτινογραφίες και την σημαντικότητα του κατάγματος, αποφασίζεται και ο τρόπος αποθεραπείας.

Κρεμάστρα βραχίονα. Ένα απλό και μικρό κάταγμα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Συνήθως ο γιατρός προτείνει να κρεμάσετε το χέρι για 6 εβδομάδες.

Χειρουργείο. Αν υπάρχει οποιοδήποτε είδος μετατόπισης του οστού τότε η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η επιλογή του χειρουργείου έχει ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα -γρηγορότερη αποθεραπεία, καλύτερη λειτουργία του χεριού. Μάλιστα, αρκετές φορές οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χέρι τους την επόμενη ημέρα.

Η χειρουργική επέμβαση της κλείδας συνεπάγεται και την τοποθέτηση μια μικρής πλάκας πάνω από το κάταγμα. Περίπου στο 10% των περιπτώσεων η πλάκα πρέπει να αφαιρεθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα -συνήθως στις γυναίκες- επειδή προκαλείται ερεθισμός από την τσάντα ή τον στηθόδεσμο στην περιοχή της πλάκας. Σε περίπτωση μάλιστα που το ατύχημα είναι αρκετά σοβαρό και υπάρχει και τραυματισμός ποδιού, η εγχείρηση είναι μονόδρομος καθώς από την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί το σώμα να υποστηρίξει πατερίτσες.

Όπως όμως και με όλες τις εγχειρήσεις, έτσι και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης. Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο να χρειαστεί δεύτερη εγχείρηση ώστε να αφαιρεθεί η πλάκα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Αν προτιμήσετε να αποφύγετε το «νυστέρι», αλλά το σπάσιμο, ράγισμα δεν επουλωθεί σωστά μέσα στις 6-8 εβδομάδες, τότε θα πρέπει να κάνετε και εγχείρηση.

broken collarbone (3)

Πρόγνωση αποθεραπείας

Κατά την διάρκεια της ανάκαμψης από τον τραυματισμοί αρκετοί παρατηρούν έναν «κάλο» στο σημείο όπου δένουν τα κόκαλα. Αυτό είναι καθαρά τυχαίο καθώς δεν εμφανίζεται σε όλους. Το χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα, κάνει αρκετά πιο αισθητή την ύπαρξη του.

Από την στιγμή που το τραύμα επουλωθεί σωστά, δεν υπάρχει κίνδυνος υποτροπής, καθώς όταν θεραπεύεται είναι να να μην έχει σπάσει. Αν όμως δεν επουλωθεί σωστά, πάντοτε υπάρχει κίνδυνος υποτροπής σε κάποιο νέο χτύπημα.

Όσο «απλός» και συνηθισμένος τραυματισμός και αν είναι το σπάσιμο της κλείδας, δεν θα πρέπει να το παίρνετε αψήφιστα. Αν πέσετε και χτυπήσετε τον ώμο σας, πηγαίνετε στο νοσοκομείο για να εξακριβώσετε το μέγεθος της ζημιάς. Μην σας πιάσει πανικός, πως από την στιγμή που σπάσατε την κλείδα, θα πρέπει να πουλήσετε το ποδήλατο σας και να βρείτε ένα καινούριο χόμπι. Θα είστε πάνω στο ποδήλατο πριν καλά καλά το καταλάβετε.

Previous Article

Μεγαλώνει το χρέος της Eddy Merckx Cycles.

Next Article

Στιγμιότυπα από το Milan-San Remo. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια