To απόλυτο FS cross country! Merida Ninety Six TEAM.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
merida ninety six team mtb cross country (7)

Επιστροφή για το Ninety Six στην γκάμα των ποδηλάτων της Merida για το 2016, έχοντας τον ρόλο της ναυαρχίδας για τα ποδήλατα cross country διπλής ανάρτησης. Το αρχικό Ninety Six ήταν ένα ποδήλατο 26″ αλλά πλέον υπάρχει μόνο σε 27,5″ ή 29″. Οι τροχοί είναι ανάλογα το ύψος του αναβάτη!

merida ninety six team mtb cross country (12)

Το S (small) υπάρχει μόνο με τροχούς 27,5 ενώ στο M (Medium) υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του μεγέθους των τροχών. Στα υπόλοιπα μεγέθη L και XL οι τροχοί είναι 29″.

Η διαδρομή του πλαισίου αλλάζει ανάλογα το μεγέθους των τροχών όπου τα μοντέλα με τους τροχούς των 29″ έχουν 96mm διαδρομής, ενώ τα 27,5″ έχουν 110mm. Αυτό οφείλεται στην διαφορετικότητα του μεγέθους των τροχών, ώστε οι μικρότεροι τροχοί να μην υστερούν σε προσπέραση εμποδίων, να υπάρχει αυξημένη πρόσφυση και καλό ρολάρισμα.

Ανεξαρτήτως μεγέθους τροχών, η διαδρομή της μπροστά ανάρτησης είναι στα 100mm.

merida ninety six team mtb cross country (5) merida ninety six team mtb cross country (4)

Τώρα όσον αφορά την έκδοση TEAM, η οποία έρχεται στην τιμή των 9.619€ –με το εισαγωγικό μοντέλο της σειράς ξεκινάει στα 2.029€– έχει ότι θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από ένα κορυφαίο ποδήλατο cross country. Το ανθρακονημάτινο πλαίσιο είναι από τα ελαφρύτερα που υπάρχουν στον χώρο, με βάρος μόλις 1965 γραμμάρια -πλαίσιο παραγωγής μαζί με πίσω ανάρτηση- οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για το συνολικό βάρος του ποδηλάτου.

Το πλαίσιο είναι όλο κατασκευασμένο από ανθρακόνημα τύπου CF5. Μπροστά τρίγωνο, πίσω τρίγωνο, σύνδεσμοι, όλα είναι ανθρακονημάτινα, ενώ οι βίδες είναι είτε αλουμινίου, είτε τιτανίου -εκεί που χρειάζεται μεγαλύτερη αντοχή.

 merida ninety six team mtb cross country (9)

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις της μόδας, έχει εσωτερική καλωδίωση, με αρκετά μεγάλο χώρο κάτω από την μεσαία τριβή ώστε οι αλλαγές των ντιζών να γίνονται εύκολα και γρήγορα. Εσωτερικά περνάει επίσης και το καλώδιο για το πίσω φρένο. Στις άκρες από τα καλώδια υπάρχουν ειδικές σιλικονούχες βάσεις οι οποίες εξαφανίζουν τους τριγμούς.

Όπως θα περίμενε κάποιος από ένα ποδήλατο τέτοιας κατηγορίας και τιμής έρχεται με μετάδοση 1Χ -αν και υπάρχει αποσπώμενη βάση για μπροστά εκτροχιαστή. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης stealth (εσωτερικής καλωδίωσης) dropper post στο ποδήλατο καθώς ολοένα και περισσότεροι αθλητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν ξεκινήσει να τα χρησιμοποιούν καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες κατά την κατάβαση.

merida ninety six team mtb cross country (11)

Πίσω στην μετάδοση ξανά, συναντάμε την κορυφαία SRAM XX1 -εκτός της κασέτας όπου έχουμε την Χ01 με μόνη διαφορά από την ΧΧ1 το χρώμα. Στα φρένα έχουμε τα πολύ δυνατά τετραπίστονα SRAM Guide Ultimate με δίσκο 180mm μπροστά και 160mm πίσω. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές ελαφρύτερες επιλογές για XC αλλά καμία δεν μπορεί να συγκριθεί σε δύναμη και αντοχή με τα 4πίστονα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα περιφερειακά, προέρχονται από την PRC και εντυπωσιάζουν με το πολύ χαμηλό τους βάρος. Ο αλουμινένιος λαιμός PRC Team OS -17 έχει βάρος μόλις 93 γραμμάρια, ενώ το ανθρακονημάτινο παλουκόσελο έχει βάρος μόλις 167 γραμμάρια! Το τιμόνι είναι στα 190 γραμμάρια -πράγμα που δεν το καθιστά από τα πιο ελαφριά- της κατηγορίας του, αλλά το πλάτος των 720mm θα αποζημειώσει με την σταθερότητα που προσφέρει. Τέλος η σέλα Nago της Prologo με rails τιτανίου ζυγίζει 228 γραμμάρια αλλά έχει αρκετή επένδυση ώστε να υποστηρίζει το βάρος του αναβάτη για marathon διαδρομές.

merida ninety six team mtb cross country (3) merida ninety six team mtb cross country (2)

Για τελευταίους αφήσαμε τους τροχούς της DT Swiss. Οι XR1501 είναι από τους κορυφαίους στον χώρο -αν και όχι οι πιο ελαφριοί- αλλά σίγουρα από τους πιο ανθεκτικούς. Με εσωτερικό πλάτος 20mm υποστηρίζουν τα Maxxis IKON 2.2, δίνοντάς τους ένα αρκετά στρόγγυλο προφίλ.

Τέλος στις αναρτήσεις συναντάμε την επιβλητική RockShox RS1 η οποία είναι upside down με μονοκόμματη ανθρακονημάτινη κατασκευή του πάνω μέρους. Μπορεί να είναι 130 γραμμάρια βαρύτερη από την SID World Cup αλλά αποζημιώνει με την ακαμψία της. Πίσω βρίσκουμε την Monarch XX. Οι αναρτήσεις είναι συνδεδεμένες με υδραυλικό lockout στην αριστερή πλευρά του τιμονιού και το κλείδωμα τους γίνεται ταυτόχρονα.

merida ninety six team mtb cross country (6)

Το συνολικό βάρος του ποδηλάτου ανέρχεται στα 10,1 κιλά και στην Ελληνική αγορά είναι διαθέσιμο από την εταιρία:

ΖΕΥΣ Εισαγωγική Εξαγωγική Α.Ε.
Βούλγαρη 4 , 10437 Αθήνα
Τηλέφωνο : 210.52.38.555
Φαξ : 210.52.38.552
email: info@zeussa.gr

Previous Article

15-16 Ιουλίου πραγματοποιείται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Cross Country 2016.

Next Article

Το ποδήλατο μας συνδέει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια