Αθλητικό μασάζ. Πότε και γιατί!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
sport massage (5)

Οι σκληρές, πολύωρες και τακτικές προπονήσεις αφήνουν τους μύες μουδιασμένους και το σώμα γεμάτο πόνο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που βλέπετε τους επαγγελματίες αναβάτες να κάνουν μασάζ μετά από τις προπονήσεις ή μετά από έναν αγώνα. Αυτό τους επιτρέπει να ανακτήσουν την ελαστικότητα των μυών και σε μεγάλο βαθμό να τους ξεκουράσουν κιόλας.

Το μασάζ βοηθάει τους μύες και κατ’ επέκταση το σώμα να ξεφορτωθεί τις τοξίνες, χαλαρώνει τα σφιγμένα μέρη, επιταχύνει την αποθεραπεία και βοηθάει στην πρόληψη των τραυματισμών. Οι περισσότεροι από εμάς όμως, δεν είμαστε ούτε επαγγελματίες ούτε έχουμε κάποιον φυσιοθεραπευτή εύκαιρο κάθε φορά μετά την προπόνηση να μας κάνει μασάζ. Λόγω του ότι δεν είναι και ιδιαίτερα φτηνό ένα μασάζ μετά από κάθε προπόνηση, ή επί εβδομαδιαίας βάσεως, ξέρετε κάθε πότε θα σας βοηθήσει;

To αθλητικό μασάζ είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να βοηθάει αθλητές και είναι συνδυασμός μερικών τεχνικών μασάζ και επικεντρώνεται σε περιοχές που σχετίζονται με το άθλημα. Επικεντρώνεται στους μύες οι οποίοι λειτουργούν σε μια επανειλημμένη κίνηση και έχουν κουραστεί από αυτές. Το μασάζ επίσης βοηθάει στην προετοιμασία του σώματος για την μέγιστη απόδοση όπως επίσης προλαμβάνει και θεραπεύει τραυματισμούς.

sport massage (1)

Στον χώρο της επαγγελματικής ποδηλασίας υπάρχουν δύο τύποι μασάζ. Το προ-αγωνιστικό μασάζ και το μετά-αγωνιστικό μασάζ.

Το προ-αγωνιστικό μασάζ είναι επιφανειακό, ενεργητικό, τονώνει και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει τους μύες να οξυγονώνονται καλύτερα και αυξάνει την ελαστικότητα στις μυϊκές ομάδες που συσχετίζονται με το άθλημα. Είναι μικρότερης διάρκειας (περίπου 10-15 λεπτά) και γίνεται σε συνδυασμό με το ζέσταμα ώστε να είναι αποτελεσματικό.

Το μετά-αγωνιστικό μασάζ ή μασάζ ανάρρωσης χρησιμοποιείται για την τόνωση της λεμφικής παροχέτευσης και της φλεβικής επιστροφής και εκ’ τούτου την αποβολή των τοξινών από το μυϊκό σύστημα. Διεγείρει τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές οι οποίοι τα οποία έχουν πρωταρχικό ρόλο στην ομοιόσταση, στην μείωση του πόνου , την ανακούφιση του άγχους και του στρες, βελτιώνουν τον ύπνο και αυξάνουν την ευεξία του αθλητή.

Πότε θα πρέπει να πηγαίνω για μασάζ;

stretching road female (2)

Αν θέλετε να έχετε τα μέγιστα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα αθλητικό μασάζ θα πρέπει να κάνετε μετά από κάθε έντονη προπόνηση -είτε είναι διαλειμματική, είτε ανηφόρες, είναι προπόνηση αντοχής. Ένα μασάζ αποθεραπείας λίγες ώρες μετά την προπόνηση θα κρατήσει τους μύες στην βέλτιστη κατάσταση. Όταν πραγματοποιείτε καθημερινές προπονήσεις ο χρόνος ξεκούρασης μεταξύ αυτών είναι αρκετά σύντομος, οπότε και θα πρέπει να δίνετε στο σώμα οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται ώστε να ανακάμψει.

Το να πηγαίνει κάποιος για μασάζ «μόνο όταν το χρειάζεται» έχει τα θετικά του -εφόσον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα- αλλά δεν πρόκειται να βοηθήσει σε κάποια έντονη κατάσταση πιασίματος ή πόνου μια ή δυο ημέρες πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός.

Όταν ένας οργανισμός δεν είναι μαθημένος στο μασάζ, η επόμενη προπόνηση μετά το μασάζ συνήθως είναι «βαριά» και «κουρασμένη». Σε αυτό οφείλεται καθαρά το μασάζ καθώς «ταλαιπωρεί» τους μύες ώστε να αποβάλλουν τις τοξικές ουσίες και να χαλαρώσουν. Όταν οι προπονήσεις είναι συνεχόμενες ή οι αγώνες πολυήμεροι, όσο περισσότερο μασάζ δέχονται οι μύες τόσο καλύτερα θα αποδίδουν.


Το ιδανικό είναι μια φορά την εβδομάδα -για όσους μπορούν να το διαθέσουν- αλλιώς η πιο ρεαλιστική επίσκεψη στον μασέρ είναι μια φορά κάθε 3 εβδομάδες.


Πόσο συχνά;

Οι περισσότεροι μη επαγγελματίες αθλητές κάνουν μασάζ μόνο όταν υπάρχει κάποιος σφιγμένος μυς, ο οποίος δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τις διατάσεις ή από από τα foam rollers. Υπό ιδανικές συνθήκες θα πρέπει το μασάζ να γίνει μέρος της προπόνησης σας. Όσοι προπονούνται περισσότερες από 15-18 ώρες την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μασάζ. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό για όσους δουλεύουν, προπονούνται και έχουν οικογένεια. Όχι μόνο από άποψη χρημάτων, αλλά και από άποψη χρόνου. Μια φορά τον μήνα είναι πολύ πιο ρεαλιστικό για τους περισσότερους.

sport massage (2)

Η συχνή επίσκεψη στον μασέρ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος στην πρόληψη και αποφυγή τραυματισμών. Το ιδανικό είναι μια φορά την εβδομάδα -για όσους μπορούν να το διαθέσουν- αλλιώς η πιο ρεαλιστική επίσκεψη στον μασέρ είναι μια φορά κάθε 3 εβδομάδες.

Μπορεί να μην είναι το ιδανικό, αλλά η δουλειά που γίνεται παραμένει αποτελεσματική όσον αφορά την πρόληψη τραυματισμών, ενώ παράλληλα κρατάει το σώμα του αθλητή υγιές. Τέλος είναι εύκολο στην διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας ενός οικογενειάρχη.

Αν η συχνότητα γίνει μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων τότε κάθε φορά είναι σαν να ξεκινάει ο μασέρ από την αρχή και δεν έχει ουσιαστικά οφέλη, παρά μόνο την στιγμιαία χαλάρωση. Τα αποτελέσματα του μασάζ είναι «συσσωρευτικά» οπότε κάθε επίσκεψη βασίζεται στην προηγούμενη. Το σώμα συνηθίζει στην πίεση και ο μασέρ μπορεί να δουλέψει αποτελεσματικότερα χωρίς να προκαλεί ζημιά, ενώ και η χαλάρωση έρχεται γρηγορότερα.

Προσοχή όμως. Το μασάζ δεν θα διορθώσει κάποιο χρόνιο μυϊκό πρόβλημα ή τραυματισμό. Χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να δημιουργηθεί ο τραυματισμός και χρειάζονται επίσης πάρα πολλές ώρες για να «διορθωθεί».

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας;

Να ενσωματώσετε στο προπονητικό σας πρόγραμμα τις διατάσεις και τα foam rollers. Επίσης θα πρέπει να δουλέψετε με τον κορμό και με βάρη καθώς η ποδηλασία είναι αρκετά στατικό άθλημα για το υπόλοιπο σώμα πέρα των κάτω άκρων.

stretching road female (1)

Έχετε δοκιμάσει αθλητικό μασάζ; Επισκέπτεστε συχνά τον φυσιοθεραπευτή σας;

Previous Article

Κρύο και προπόνηση με ποδήλατο. Τι θα πρέπει να προσέξετε!

Next Article

5ο Molyvos URBAN MTB 2-3 Ιουνίου 2018

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια