Κριτήρια επιλογής backpack! Τι πρέπει να έχει!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
232812_11536_XL

Η άνοιξη έχει έρθει για τα καλά, οι ημέρες έχουν μεγαλώσει και οι πολύωρες βόλτες στα βουνά έχουν ξεκινήσει. Από την στιγμή που διαβάσατε τι χρειάζεται να κουβαλάτε μαζί σας στο backpack ήρθε η στιγμή να δείτε και πως θα διαλέξετε ένα backpack κατάλληλο για τις ανάγκες σας, γιατί η παλιά σχολική σας τσάντα δεν είναι κατάλληλη για χρήση στο ποδήλατο βουνού! Εκτός από τον ασκό για το νερό σας, θα πρέπει ακόμη να έχει κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για να μπορείτε να τοποθετείτε τα πράγματά σας, ίσως κάποιο αδιάβροχο κάλυμμα όπως επίσης και ανακλαστικές λεπτομέρειες.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι χρειάζεστε!

Ασκός

232812_11536_XL

Μπορεί τα backpack να κυκλοφορούν στην αγορά με ονομασίες όπως camelback ή hydration pack, αλλά μερικές φορές δεν έχουν ενσωματωμένο στον ασκό για το νερό. Το κόστος τους δεν είναι αμελητέο (30-50€), οπότε βεβαιωθείτε ότι το backpack που θα αγοράσετε έχει ασκό μέσα. Προτείνουμε ασκό τουλάχιστον 2 λίτρων.

Πρόσβαση στον ασκό

IMG_6288

Ένας από τους βασικούς παράγοντες επιλογής backpack είναι η ευκολία πρόσβασης στον ασκό. Υπάρχουν σχέδια με εξωτερική θήκη που υπάρχει μόνο ο ασκός και δεν χρειάζεται να αδειάσετε το περιεχόμενο της τσάντας για να γεμίσετε τον ασκό.

Σύστημα ενυδάτωσης

s1600_DVide_web s1600_Source_Widepac_Hydration_System

Υπάρχουν συστήματα ενυδάτωσης, τα οποία δουλεύουν με πίεση. Δεν χρειάζεται να ρουφήξετε το νερό για να πιείτε, αλλά απλά με το δάγκωμα της άκρης, το νερό έρχεται με μικρή πίεση στο στόμα σας. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει έναν δεύτερο σωλήνα ώστε να δημιουργήσετε πίεση στον ασκό. Θα προτείναμε να αποφύγετε τέτοιου τύπου σύστημα ενυδάτωσης, λόγω του αυξημένου βάρους αλλά και της πολυπλοκότητάς του.

Πόσο εύκολα καθαρίζεται ο ασκός

Αργά ή γρήγορα, θα χρειαστεί κάποια στιγμή να καθαρίσετε τον ασκό σας. Αν ειδικά χρησιμοποιείτε ηλεκτρολύτες, αντί για νερό τότε θα πρέπει να καθαρίζεται ακόμη πιο συχνά λόγω των καταλοίπων που αφήνουν οι σκόνες ηλεκτρολυτών. Εκτός και αν χρησιμοποιείτε σπιτικούς ηλεκτρολύτες! Υπάρχουν ασκοί που κλείνουν με βιδωτή τάπα -η οποία έχει μικρό στόμιο και δεν χωράει εύκολα το χέρι για να σαπουνίσετε τον ασκό- αλλά και ασκοί που έχουν κλείσιμο σαν φερμουάρ, οι οποίοι καθαρίζονται πιο εύκολα.

Χωρητικότητα

Review-Bliss-ARG-Backpack-9-von-16

Αν και οι περισσότεροι θέλουμε να κουβαλάμε όσα λιγότερα πράγματα γίνεται στην πλάτη μας, η χωρητικότητα ενός backpack είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην επιλογή μας. Ένα καλοσχεδιασμένο, συμπαγές backpack εκτός από το νερό μπορεί να χωρέσει και 2-3 βασικά ανταλλακτικά. Ένα λίγο μεγαλύτερο, με καλή διάταξη μπορεί να μας συνοδεύσει σε ολοήμερες εξορμήσεις. Διαλέξετε αναλόγως των συνθηκών που θα το χρησιμοποιείτε.

Σταθερότητα / Άνεση

IMG_3551

Το καινούριο σας backpack θα πρέπει να είναι άνετο και ξεκούραστο όταν θα το χρησιμοποιείτε για πολλές ώρες και να μην κουνιέται στην πλάτη. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια και τύποι συγκράτησης επάνω στο σώμα. Σημαντικά στοιχεία είναι, οι ιμάντες σύσφιξης της μέσης και του στήθους, λουριά με μαξιλαράκια και «πλάτη» ειδικά διαμορφωμένη να ταιριάζει στο σώμα. Φυσικά δεν θα πρέπει να είναι και βαρύ!

Προστασίες

IMG_0854

Δεν θα ήταν κακή ιδέα να διαλέξετε κάποιο backpack το οποίο θα έχει και κάποια προστασία σπονδυλικής στήλης ενσωματωμένη για να σας προστατεύσει σε κάποια πτώση. Σίγουρα θα μειωθεί πολύ ο πόνος σε κάποια άτυχη στιγμή!

Αερισμός

AeroFlex

Είναι αδύνατο να κρατήσετε την πλάτη σας τελείως στεγνή όταν έχετε κάποιο backpack, αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται και «παραγωγή» ιδρώτα στην πλάτη σας από το κακώς αεριζόμενο σακίδιο. Κοιτάξτε για κάποιο με βελτιωμένη ροή αέρα, με ειδική διαμόρφωση.

Αντοχή / Υλικό

P5052130

Όπως και σε όλα τα προϊόντα, θέλετε να είναι φτιαγμένο με υλικά ελαφριά, αλλά ανθεκτικά στην χρήση και στην κατάχρηση (πτώσεις, κλαδιά κτλ). Επίσης, αν κυκλοφορείτε το χειμώνα να δείτε για κάποιο που είναι αδιάβροχο ή έχει ενσωματωμένη προστασία για την βροχή.

Ιμάντες για κράνη / προστασίες

Helmet

Ακόμη ένα πολύ βολικό χαρακτηριστικό, είναι οι ιμάντες που μπορείτε να δέσετε το κράνος σας είτε είναι «τσόφλι» είτε full face, αλλά παράλληλα να έχετε την δυνατότητα να βάλετε και τις προστασίες για τα γόνατα ή τους αγκώνες σε παρόμοιους ιμάντες.

Previous Article

Τροχός ποδηλάτου. Ξέρετε πόσες χρήσεις έχει;

Next Article

Εσύ πόσο…’γυρνάς’ το 2ο πόδι της Χαλκιδικής;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια