Απαραίτητος εξοπλισμός που θα πρέπει να υπάρχει στο backpack κάθε ΜΤΒer.

Author: 4 Σχόλια Share:
Tool-Roll

Αυτό που μας εξιτάρει περισσότερο στην ποδηλασία βουνού είναι η ελευθερία και η δυνατότητα που μας δίνει ώστε να ταξιδέψουμε μακριά μέσα στην φύση και τα βουνά, να δούμε περιοχές που ούτε φανταζόμασταν ότι υπάρχουν αλλά και να γεμίσουμε ανδρεναλίνη σε κάποιο απαιτητικό κατηφορικό μονοπάτι! Πόσες φορές όμως έχει τύχει, να πάει κάτι στραβά, όπως μια μηχανική βλάβη, ένα λάστιχο ή στην χειρότερη ένας τραυματισμός και να χαλάσει αυτή η κατά τα άλλα τόσο όμορφη εξόρμηση;

Επειδή εμείς έπρεπε να πάθουμε για να μάθουμε, παρακάτω ακολουθούν οι συμβουλές μας για το ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που θα πρέπει να έχετε στο bakcpack σας ώστε τίποτα να μην σας ξαναχαλάσει την βόλτα!

Σαμπρέλες

sparetube2

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που θα πρέπει να κουβαλάτε πάντοτε μαζί σας, είτε πρόκειται για βόλτα μίας ώρας είτε πρόκειται να πάτε διήμερο ταξίδι με το ποδήλατο. Δύο τροχούς έχει το ποδήλατο, δύο σαμπρέλες θα πρέπει να κουβαλάτε. Ειδικά, αν χρησιμοποιείτε κατηφορικά μονοπάτια με πέτρες, οι πιθανότητες να πάθετε κάποιο λάστιχο είναι αυξημένες.

Μπαλώματα

tire_patch_kit

Πιάνουν πάρα πολύ λίγο χώρο και -προσωπικά- μου έχει συμβεί να χρειαστώ 8 από αυτά σε μία βόλτα 20 χιλιομέτρων… Υπάρχουν διάφοροι τύποι, από αυτοκόλλητα μέχρι τα χαρακτηριστικά παλιά μπαλώματα. Tα πρώτα είναι πολύ εύκολα και γρήγορα στην εφαρμογή τους, αλλά τα δεύτερα έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Διαλέγετε και παίρνετε!

Λεβιεδάκια για λάστιχα

TyreLeverss

Μπορεί το πολυεργαλείο σας να έχει ενσωματομένα λεβιεδάκια για λάστιχα, αλλά καλό θα είναι να έχετε λεβιεδάκια ειδικά για αυτή την δουλειά. Πλαστικά ή μεταλλικά είναι στην κρίση σας αναλόγως πόσο σας δυσκολεύουν τα λάστιχα στην τοποθέτηση/αφαίρεση.

Τρόμπα για λάστιχα

portable-font-b-mini-b-font-bike-cycling-mountainBicycle-Accessories-small-highpressure-font-b-pump-b

Βάλατε την νέα σαμπρέλα, ή μπαλώσατε αυτή που έχετε, αλλά πως θα φουσκώσετε το λάστιχο; Σίγουρα όχι όπως τα μπαλόνια… Μια μικρή φορητή τρόμπα για λάστιχα με την δυνατότητα σύνδεσης και σε βαλβίδε αυτοκινήτου αλλά και γαλλικές είναι ένα ακόμη must have για το backpack. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και αμπούλες CO2 αλλά λόγο του μεγάλου όγκου των ελαστικών βουνού δεν συνίστωνται.

Πολυεργαλείο

multitool multi-tool

Ποτέ δεν θα φεύγετε από το σπίτι σας αν δεν έχετε στην τσάντα ένα καλό-ποιοτικό πολυεργαλείο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχει εργαλείο για να συνδέσετε και να κόψετε την αλυσίδα. Επίσης, μύτες όπως Τ25 (torx), άλλεν 2.5, 3, 4, 5, 6, 8mm ίσια και σταυρός μύτες κατσαβιδιού είναι απαραίτητα. Αν έχει πένσα και ενσωματωμένα λεβιεδάκια για το λάστιχο ακόμη καλύτερα.

Αντιηλιακό

d_1802

Τώρα ειδικότερα που ξεκινάει το καλοκαίρι και όλοι ξέρουμε πόσο πολύ καίει ο Ελληνικός ήλιος, ένα μικρό μπουκαλάκι με αντιηλιακό είναι πολύ χρήσιμο. Όσο και να πασαλειφθούμε πριν φύγουμε από το σπίτι μετά από μια-δυο ώρες πάνω στην sela θα έχει ξεπλυθεί όλο, οπότε τι καλύτερο από το να μπορέσουμε να γυρίσουμε σπίτι μας χωρίς να καούμε;

Κινητό τηλέφωνο

smartphones

Νομίζω δεν χρειάζεται να το υπεραναλύσουμε το συγκεκριμένο θέμα και όλοι καταλαβαίνετε την χρησιμότητά του στο βουνό, πέρα από το να χρησιμοποιείτε την αγαπημένη σας εφαρμογή για καταγραφή διαδρομών!

Κουτί πρώτων βοηθειών

ortlieb-first-aid-kit-medium-interior

 

Ένα μικρό κουτί πρώτων βοηθειών σε μια αδιάβροχη θήκη είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσετε να περιποιηθείτε κάποια πληγή πριν μολυνθεί. Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα πρέπει να έχει το κουτί πρώτων βοηθειών διαβάστε εδώ: Κιτ πρώτων βοηθειών στο ποδήλατο!

Νύχι (του σασμάν και όχι του μανικιούρ)

hanger

Μια πέτρα ή ένας κορμός είναι αρκετά για να στραβώσουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι του ποδηλάτου και να μην είναι λειτουργικές οι πίσω ταχύτητες. Να κουβαλάτε μαζί σας πάντα ένα νύχι για τον σκελετό του ποδηλάτου σας, μαζί με τις απαραίτητες βίδες για να στερεωθεί στο ποδήλατο, μιας και το βάρος του είναι αμελητέο και δεν θα σας ενοχλήσει, ενώ η χρησιμότητά του θα σώσει την βόλτα σας!

Κομμάτι αλυσίδας και quick link

2012-pc_971_chain-no_desc-en

2-Pairs-font-b-KMC-b-font-8-9-font-b-10-b-font-font-b

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αντιμετωπίσει κάποια σπασμένη αλυσίδα στο βουνό. Είτε από κακή συντήρηση, είτε από δυνατό πάτημα κάποιου αναβάτη. 4-5 λινκς αλυσίδας και ένα quick link είναι αρκετά για να επισκευαστεί μια σπασμένη αλυσίδα και να μπορείτε να χρησιμοποιείτε όλες τις ταχύτητες.

Λιπαντικό αλυσίδας

dumonde-tech-chain-lube

Τις περισσότερες φορές που θα βγούμε για βόλτα με το ποδήλατο βουνού, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Είτε είναι λάσπες, είτε υπερβολική σκόνη είτε ψιλόβροχο καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα μικρό μπουκαλάκι με λιπαντικό για την αλυσίδα. Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε ένα λάστιχο για να δέσετε γύρω από το μπουκαλάκι ένα κομμάτι ύφασμα ώστε να μπορέστε να καθαρίσετε την αλυσίδα πριν την εφαρμογή του λιπαντικού.

Tire-Wraps – Δεματικά

X-ZipTie-2

Αν ο MacGyver θα έπρεπε να κουβαλάει μόνο ένα «όπλο» μαζί του τότε αυτό θα ήταν τα tire-wraps. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, από το να σφίξουν το παπούτσι που χάλασε, να αντικαταστήσουν μια ή και δύο χαμένες βίδες του δισκοβραχίονα μέχρι και να αντικαταστήσουν μια σπασμένη βίδα από την πίσω ανάρτηση. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και καλό θα είναι να έχετε μερικά από 3-4 διαφορετικά μεγέθη.

Λεφτά

20_euro

Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί τι μπορεί να τα χρειαστεί τα λεφτά μέσα στο βουνό, αλλά ποτέ δεν ξέρετε πότε θα βγείτε σε κάποιο μαγευτικό χωριό με τεράστιο πλάτανο στην πλατεία… άδικο δεν θα είναι να μην μπορείτε να πιείτε μια μπύρα;

Previous Article

Έχετε τις «μπάλες» να βγείτε για ποδήλατο;

Next Article

Συνέντευξη Γιάννης Κοτρώνης: Ξεκινάς ποδηλασία; Ιδού τα tips του προπονητή!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια