Συμβουλές οι οποίες θα τελειοποιήσουν την τεχνική «κλεψίματος» αέρα! (+video)

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bicycle draft (1)

Το γνωστό drafting -ή αλλιώς κλέψιμο αέρα στην καθομιλουμένη- είναι μια τεχνική η οποία εφαρμόζεται συνεχώς στην ποδηλασία δρόμου. Ο αναβάτης ο οποίος βρίσκεται «κολλημένος» πίσω από κάποιον άλλον χρειάζεται 30-40% λιγότερη ενέργεια ώστε να διατηρήσει την πορεία του. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μειωμένης αεροδυναμικής αντίστασης και είναι και ο κύριος λόγος που στην ποδηλασία δρόμου κάνουμε τις «αλλαγές». Όσο περισσότεροι αναβάτες βρίσκονται μπροστά σας, τόσο πιο εύκολο είναι να διατηρήσετε μια υψηλή ταχύτητα.

Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να τελειοποιήσετε αυτή την τεχνική.

1) Απόσταση.

Η απόσταση που θα έχετε από τον μπροστά αναβάτη είναι πολύ κρίσιμη ώστε έχετε τα μέγιστα οφέλη. Όσο πιο κοντά βρίσκεται η μπροστινή σας ρόδα στην πίσω ρόδα του προπορευόμενου τόσο μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση θα έχετε. Αυτό εξαρτάται καθαρά από εσάς και δεν θα πρέπει να βγαίνετε από το comfort zone σας ώστε να πλησιάσετε περισσότερο τον μπροστά αναβάτη. Είναι κάτι το οποίο συνηθίζετε με την πάροδο του χρόνου.

2) Κοιτάμε μπροστά.

Όχι την ρόδα του μπροστινού, αλλά πέρα από τον μπροστά αναβάτη, τον δρόμο όσο είναι δυνατό. Θα πρέπει βέβαια να ελέγχετε συχνά την απόσταση της ρόδας σας αλλά παράλληλα θα πρέπει να κοιτάζετε μπροστά και μακριά από τον προπορευόμενο αναβάτη ώστε να είστε έτοιμοι για κάποιο εμπόδιο που ίσως συναντήσετε στην πορεία. Μην αγχώνεστε αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε από την αρχή. Εξάσκηση και υπομονή χρειάζεται.

bicycle draft road bike

3) Δεν πατάμε φρένο.

Όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα γκρουπ όπου όλοι οι αναβάτες είναι κυριολεκτικά με μόνο μερικούς πόντους απόσταση αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε τα φρένα. Η ιδανική κίνηση είναι να ρυθμίζουμε την ταχύτητα μας με το σωστό πεταλάρισμα -ρυθμός και ένταση- και ίσως ένα ελαφρύ άγγιγμα των φρένων.

4) Μείνετε κοντά. Πολύ κοντά.

Εάν θέλετε τα μέγιστα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το drafting θα πρέπει να βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον προπορευόμενο αναβάτη. Μπορείτε να προπονήσετε την τεχνική αυτή με κάποιον συναθλητή σας πριν αρχίσετε να την χρησιμοποιείτε σε μεγαλύτερα γκρουπ αναβατών. Το σημείο κλειδί για την ασφάλεια όλων είναι η σωστή και έγκυρη επικοινωνία μεταξύ των αθλητών. Ο προπορευόμενος αναβάτης θα πρέπει να δείχνει κακοτεχνίες του δρόμου ή εμπόδια, να αξιολογεί την ένταση και την πορεία του ανέμου και γενικά να είναι τα μάτια και τα αυτιά για όλους τους αναβάτες που ακολουθούν.

Ας παρακολουθήσουμε όμως και το αντίστοιχο βίντεο από το CGN ώστε να κατανοήσετε πλήρως το drafting. 

Previous Article

Δοκιμή: Stevens Sledge Max! (video)

Next Article

6 σημάδια διάσεισης που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν μετά από μια πτώση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια