Έρευνα αποδεικνύει πως οι «mtb-άδες» έχουν διπλάσιους τραυματισμούς σε σχέση με τους «κουρσάδες»!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
road bike crash  (1)

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Wilderness and Environmental Medicine αποκάλυψε πως οι ποδηλάτες βουνού έχουν τουλάχιστον τους διπλάσιους τραυματισμούς από όσους ποδηλατούν στον δρόμο!

Η μελέτη διεξήχθη στο Νοτιοδυτικό Colorado μεταξύ 304 ασθενών που είχαν κάποιο ατύχημα με ποδήλατο και αποδείχθηκε πως το 67% τραυματίστηκαν σε κάποιο μονοπάτι, ενώ μόλις το 33% στον δρόμο.mtb crash 22

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός είναι τα κοψίματα και οι εκδορές (64%) ενώ ακολουθούν τα κατάγματα στο άνω μέρος του σώματος -όπως για παράδειγμα η κλείδα- με ποσοστό 26%. Τραυματισμοί στο κεφάλι είναι μόλις στο 9% ενώ στους πνεύμονες 6%.

road bike crash (2)Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως οι τραυματισμοί του κεφαλιού ήταν πιο συχνοί στην ποδηλασία δρόμου αντιπροσωπεύοντας το 16% των συνολικών τραυματισμών σε σύγκριση με το 6% που είναι οι αντίστοιχοι τραυματισμοί του κεφαλιού στην ποδηλασία βουνού. Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη πως όσοι δεν φορούσαν κράνος, είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία σε νευροχειρουργική μονάδα.

Το συμπέρασμα; Πρώτα από όλα θα πρέπει να φοράμε όλοι κράνος, ανεξαρτήτως το είδος ποδηλασίας που κάνουμε, ακόμη και αν πρόκειται για αστικές μετακινήσεις. Δεύτερον, θα πρέπει να είμαστε όλοι γνώστες πρώτων βοηθειών ώστε να μπορούμε να περιποιηθούμε εκδορές και κοψίματα ή και να προετοιμάσουμε κάποιον που έχει χτυπήσει στο κεφάλι ή έχει σπάσει κάποιο κόκκαλο μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Πηγή: Wilderness and Environmental Medicine Journal

Previous Article

Άμεση αναστολή στην χρήση των υδραυλικών δισκοφρένων στο pro peloton από την UCI.

Next Article

Spring Classics: 80o La Flèche Wallonne!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια