Απαντάμε σε 5 ερωτήσεις σχετικά με τις διατατικές ασκήσεις!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
stand-pedaling-road-bike-tough

Οι διατάσεις όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο θέμα είναι πολύ σημαντικές για όσους αθλούνται καθώς έχουν πολλά πλεονεκτήματα αν γίνουν σωστά.

Παρακάτω θα απαντήσουμε 5 ερωτήσεις που πιθανό να έχει κάποιος σχετικά με τις διατατικές ασκήσεις.

Τι κάνουν πραγματικά;

Οι δυναμικές διατάσεις -δηλαδή διατάσεις κίνησης και όχι στατικές διατάσεις- προοδευτικά θερμαίνουν τους μαλακούς ιστούς γύρω από τους μύες οι οποίοι με την σειρά τους επιτρέπουν την κίνηση των μυών στο μέγιστο εύρος κίνησης τους. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη ελαστικότητα στους τένοντες οι οποίοι με την σειρά τους προετοιμάζουν τους μύες για την δραστηριότητα που πρόκειται να ακολουθηθεί. Αναλόγως το είδος της άσκησης θα πρέπει να αλλάζουν και οι δυναμικές διατάσεις πριν την προπόνηση. Για παράδειγμα, κάποιος που ασχολείται με το χρονόμετρο θα πρέπει με τον καιρό να κάνει προθέρμανση υψηλότερης έντασης.

Πότε θα πρέπει να κάνω τις διατάσεις; Πριν ή μετά το ποδήλατο;

Γενικά μετά την προπόνηση είναι η καλύτερη στιγμή για κάποιον να κάνει διατατικές ασκήσεις καθώς οι μύες είναι ακόμη ζεστοί. Αυτό το υποστηρίζουν πλέον και αρκετές έρευνες, αν και γενικότερα η «μόδα» τα τελευταία χρόνια φαίνεται να απομακρύνεται από τις διατατικές ασκήσεις. Οι διατατικές ασκήσεις πριν την ποδηλασία δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στις επιδόσεις ή στην πρόληψη τραυματισμών, ενώ μερικές μελέτες έδειξαν πως ίσως να υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις. Αν ρωτάτε εμάς, μερικές διατάσεις μετά από έντονες προπονήσεις ή πολύωρες ειδικά στους τετρακεφάλους, δικεφάλους και γάμπες, μπορεί να αποτρέψουν πιθανούς πόνους από τα πόδια και ειδικότερα από τα γόνατα, λόγω «υπερβολικού σφιξίματος» των μυών.

hamstring-stretching-road-bike-woman

Αξίζουν τον χρόνο τους;

Σε γενικές γραμμές ΝΑΙ. Τα μεγαλύτερα οφέλη που θα δει κάποιος από τις διατάσεις όμως, προέρχονται κυρίως από τις στατικές διατάσεις που θα κάνει ακριβώς μετά το τέλος της ποδηλατικής προπόνησης. Πριν ανεβείτε στο ποδήλατο, προτείνεται να κάνετε μερικές ήπιες δυναμικές διατατικές ασκήσεις και όχι στατικές διατατικές καθώς οι δυναμικές ασκήσεις «προετοιμάζουν» τους μύες καλύτερα για την άσκηση που πρόκειται να ακολουθήσει.

Σε ποιες μυϊκές ομάδες θα πρέπει να εστιάσω;

Οι τετρακέφαλοι και οι γλουτιαίοι είναι οι δύο κύριες μυϊκές ομάδες που θα πρέπει να εστιάσετε τις διατατικές ασκήσεις. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όμως, είναι η ένταση με την οποία θα πραγματοποιήσετε τις διατάσεις. Ξεκινήστε ήπια και καθώς περνάει η ώρα να αυξάνετε σταδιακά το τέντωμα χωρίς όμως να νιώθετε άβολα. Ναι, σίγουρα θα «πονάει» μετά από κάποιο σημείο, αλλά θα πρέπει να παραμείνετε εκεί για τουλάχιστον 15-20’’.

Μήπως να παραλείψω μερικές;

Ποιος ο λόγος να θέλετε να κάνετε διατάσεις αν είναι να μην κάνετε; Σίγουρα όλοι μας έχουμε «ευχάριστες» αλλά και «δυσάρεστες» διατάσεις. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εκτελέσετε κάθε διάταση, οπότε βρείτε κάποιον που σας ταιριάζει/βολεύει. Αποφύγετε τις πολύ έντονες διατάσεις –ειδικά όταν είστε κρύοι- καθώς πιθανότατα θα οδηγήσουν σε κάποιον μυϊκό τραυματισμό. Ξεκινήστε με ήπιο τέντωμα και καθώς περνάει η ώρα και νιώθετε τον μυ να αποκτά ελαστικότητα μόνο τότε να αυξάνετε σταδιακά την ένταση της διάτασης. Απότομες και πολύ έντονες διατάσεις πιθανό να οδηγήσουν σε αποκόλληση του τένοντα από το κόκαλο οδηγώντας σε σοβαρό τραυματισμό.

Previous Article

H παρουσίαση του νέου Santa Cruz Syndicate μόλις πήρε όλα τα όσκαρ! (video)

Next Article

Νεύρα; Ποιος είπες πως έχει νεύρα ρρρ@#)$*#)($#)@#;;;; (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια