Διατατικές ασκήσεις και ποδηλασία. Ναι ή όχι;

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Η έντονη ποδηλασία όπως και πάρα πολλά ακόμη αθλήματα οδηγούν τις περισσότερες φορές σε σφιχτούς και μουδιασμένους μύες. Για τους περισσότερους βέβαια, αυτό είναι ένα σημάδι πως το σώμα έχει αναγκαστεί να δουλέψει πιο σκληρά ώστε να δυναμώσει. Ο πιο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης, είναι η ξεκούραση για μια ή δύο ημέρες μέχρι να χαλαρώσουν οι μύες.

Εδώ έρχεται όμως η ερώτηση, θα μπορούσαν μερικές διατατικές ασκήσεις να αποτρέψουν ή έστω και να μειώσουν το σφίξιμο των μυών;

Οι ποδηλάτες κάνουν διατατικές ασκήσεις για αρκετούς λόγους. Μερικοί απλά για να μειώσουν το πιάσιμο μετά από μια σκληρή προπόνηση, άλλοι για να προετοιμάσουν τους μύες και τους τένοντες για την προπόνηση, ενώ άλλοι έχουν βάλει τις διατατικές ασκήσεις στην καθημερινή τους προπόνηση.

Το δεύτερο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι, έχουν κάποιο πραγματικό όφελος οι διατατικές ασκήσεις ή απλά όσοι τις πραγματοποιούν ξοδεύουν τον χρόνο τους;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε κάποιο από αυτά τα δύο ερωτήματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες σχετικά με τις διατάσεις υπάρχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους, αθλητές και μη.

stretching-2

Μερικές από τις έρευνες έγιναν αποκλειστικά σε ποδηλάτες, ενώ άλλες σε διάφορες ομάδες αθλητών και μη. Ένα πολύ συχνό πόρισμα στις περισσότερες μελέτες είναι πως η στατικές διατατικές ασκήσεις πριν από την προπόνηση έχουν ελαφρώς αρνητικές επιδράσεις στην απόδοση.

Οι στατικές διατάσεις μπορεί να μειώσουν την δύναμη των μυών, ειδικότερα όταν πραγματοποιούνται για αρκετό χρόνο. Βέβαια η επίδραση που έχουν είναι αρκετά μικρή και μπορεί να μειωθεί περισσότερο εφόσον συμπεριληφθούν και άλλες ασκήσεις κατά την διάρκεια του ζεστάματος.

Αρκετοί ίσως να μην δώσουν σημασία στην ελάχιστη μείωση της δύναμης των μυών, καθώς κάνουν τις διατατικές ασκήσεις ώστε κυρίως να προλάβουν κάποιον τραυματισμό και όχι για να αυξήσουν την απόδοση τους. Σύμφωνα με τις έρευνες όμως δεν υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη στην πρόληψη τραυματισμών λόγω των διατατικών ασκήσεων. Επίσης όμως δεν υπάρχουν ξεκάθαρα συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη που μπορεί να έχουν οι διατάσεις στην πρόληψη των μουδιασμένων και κουρασμένων μυών μετά την άσκηση.

Σε όσους οι διατάσεις έχουν γίνει μέρος τους προπονητικού τους προγράμματος, συχνά νιώθουν πως οι διατάσεις αυξάνουν την ευελιξία/ευκαμψία, καθώς οι μύες φαίνεται να «χαλαρώνουν» μετά από τις διατατικές ασκήσεις. Υπάρχουν μερικές ενδείξεις σχετικά με το πως οι διατάσεις μπορούν να μειώσουν την «ακαμψία» και να μεγαλώσουν το εύρος κίνησης, αλλά προς το παρόν δεν είναι αρκετά πειστικές. Μερικές άλλες έρευνες έδειξαν πως τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι βραχύβια.

stretching-3

Εδώ χρειάζεται να αναφέρουμε πως η ποδηλασία δρόμου ως άθλημα δεν «απαιτεί» υψηλό βαθμό ευκαμψίας -πέρα του να μπορεί κάποιος να κάθεται με άνεση σε αεροδυναμική θέση πάνω στο ποδήλατο. Για τους περισσότερους από εμάς που απλά, χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ως ένα μέσο εκγύμνασης, σημαντικότερο ρόλο παίζει ένα σωστό bike fit, παρά το να καθόμαστε με τις ώρες να «λιώνουμε» στις διατατικές ασκήσεις -που τις περισσότερες φορές είναι και αρκετά επίπονες.

Η δυναμική προθέρμανση, πιστεύεται από τους φυσιοθεραπευτές, πως είναι αποτελεσματικότερη σε σύγκριση με τις στατικές διατατικές ασκήσεις, στην αύξηση της ελαστικότητας και ίσως προσδίδουν και μια μικρή αύξηση στις επιδόσεις. Στις δυναμικές διατάσεις όπως υποδηλώνει και το όνομα οι μύες «κάμπτονται» μέσω μιας σειράς κινήσεων και δεν κρατούνται σε μια σταθερή θέση για κάποιο χρονικό διάστημα όπως συμβαίνει στις στατικές διατάσεις.

Σε επόμενο θέμα θα μιλήσουμε σχετικά με τις δυναμικές vs στατικές διατατικές ασκήσεις.

Κάνετε διατάσεις; Έχετε δει κάποια οφέλη;

Previous Article

Λιπαντικά αλυσίδας. Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε!

Next Article

Ένα ήσυχο ποδήλατο είναι ένα γρήγορο ποδήλατο!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια