5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με το ποδήλατο στο βουνό!

Author: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ξημέρωσε μια ακόμη ηλιόλουστη ανοιξιάτικη Κυριακή, έχετε διώξει την οικογένεια στους παππούδες και έχετε σχεδιάσει να περάσετε ολόκληρη την ημέρα στο βουνό με το παρεάκι. Τα πράγματα δεν πήγαν όμως όπως τα σχεδιάζατε και πριν καλά καλά περάσει μια ώρα έχετε γυρίσει ήδη στο σπίτι, με τα πόδια και κάτι μούτρα μέχρι το πάτωμα. Όχι δεν πέσατε, ούτε τραυματιστήκατε, το ποδήλατο χάλασε και δεν είχε κανείς μαζί του τα απαραίτητα ώστε να το διορθώσετε και να κάνετε την βόλτα σας.

Επειδή λοιπόν την έχουμε πατήσει αρκετές φορές, παρακάτω συγκεντρώσαμε τα 5 βασικότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μια βόλτα στο βουνό αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Ας δούμε από τι την “πατάμε” συνήθως!

  1. Τελειωμένα τακάκια. Την προηγούμενη βδομάδα με την βροχή που είχαμε βγει, καταφέραμε και φάγαμε τα -σχεδόν καινούρια- τακάκια που είχαμε και πλέον ξεμείναμε από φρένο. Το να συνεχίσουμε την βόλτα χωρίς φρένο είναι πολύ επικίνδυνο, άρα παρατάμε την βόλτα και γυρίζουμε πίσω… Αυτό θα ίσχυε αν δεν είχαμε ένα δεύτερο σετ τακάκια στο backpack ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις.

    Δείτε επίσης: Τι θα πρέπει να προσέχετε στα υδραυλικά δισκόφρενα.


  2. “Σούρωμα”. Ένα πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο δεν ξεχωρίζει εποχές. Όταν ποδηλατείς για πολλές ώρες χωρίς να αναπληρώνεις ενέργεια (φαγητό) και υγρά (νερό/ηλεκτρολύτες) τότε ο οργανισμός χτυπάει κόκκινα και κλείνει διακόπτες. Αν είσαι τυχερός θα καταφέρεις να γυρίσεις σπίτι, αν όχι, θα πρέπει να έρθουν να σε μαζέψουν. Ειδικά στις μεγαλύτερες βόλτες να τρώτε συχνά και να ενυδατώνεστε πολύ. Κανείς δεν θέλει να “σουρώσει” γιατί όχι μόνο είναι επικίνδυνο, αλλά συχνά χάνει και την διασκέδαση της κατηφόρας!

    Δείτε περισσότερα: Τι είναι το “σούρωμα” και πως να το αποφύγετε.


  3. Λάστιχο, φούιτ, σκασμένη σαμπρέλα. Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος στο βουνό. Οι λύσεις; Έχετε μαζί σας σαμπρέλα, λεβιεδάκια και τρόμπα για να την αντικαταστήσετε. Αν πάλι το μέρος που κυκλοφορείτε έχει πολλά τριβόλια και παθαίνετε 2-3 λάστιχα στην βόλτα, τότε σκεφτείτε πολύ σοβαρά να μετατρέψετε τους τροχούς σας σε tubeless.

    Δείτε επίσης: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τα tubeless.


  4. Σπασμένη ακτίνα. Πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συχνά. Οφείλεται συνήθως σε παραμέληση της ακτινολόγησης ή σε κάποιο πολύ chain missing linkδυνατό χτύπημα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε όμως, καθώς αν ο τροχός γυρνάει ακόμη, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να πιάσετε την ακτίνα μαζί με κάποια άλλη ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μπλεχτεί κάπου (φρένο, πλαίσιο, ανάρτηση). Γυρνάτε σπίτι σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
  5. Κομμένη αλυσίδα. Η υψηλή αδρεναλίνη σας έκανε απερίσκεπτους και πήγατε να ανεβάσετε 4 ταχύτητες ενώ κάνατε σπριντ στο ανηφοράκι του μονοπατιού για να γράψετε ένα καινούριο ΚΟΜ. Σπάει η αλυσίδα, ευτυχώς δεν χτυπάτε αλλά τώρα τι κάνετε; Απλό! Έχετε στην τσάντα σας ένα missing link, κόβετε το σπασμένο μέρος της αλυσίδας, το τοποθετείτε και συνεχίζετε την βόλτα σας. Θα πρέπει να προσέχετε όμως να μην χρησιμοποιείτε την 1η σχέση διότι το μήκος της αλυσίδας έχει κοντύνει και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο πίσω σασμάν ή στο νύχι του σκελετού.

Θυμάστε την πρώτη φορά που πάθατε κάποια ζημιά στο βουνό και δεν είχατε μαζί σας τα κατάλληλα εργαλεία για να την διορθώσετε; Μήπως συνεχίζετε ακόμη, να μην κουβαλάτε μαζί σας τα απαραίτητα;

Previous Article

Τα πλήρως αυτόνομα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι εδώ. Ηλιακά πάνελ φορτίζουν την μπαταρία όσο εσείς ποδηλατείτε!

Next Article

Ξέρετε πόσες ταχύτητες χρειάζεστε στο ποδήλατο σας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια