6 σημάδια που δείχνουν πως το παρακάνετε με την προπόνηση.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
overtrained  road bike ouf (1)

Ως ποδηλάτες, είμαστε καλοί σε πολλά πράγματα, αλλά πολύ κακοί στο να κρατάμε το μέτρο. Κάνουμε ποδήλατο δίχως σταματημό (οι πιο φανατικοί από μας τουλάχιστον), δίχως να σκεφτόμαστε τις καταπονήσεις του σώματός μας. Μερικές φορές, η προπόνηση μας γίνεται εμμονή και δεν σταματάμε να προπονούμαστε ούτε όταν το σώμα αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει.

Αυτό όμως δεν θα πρέπει να σας οδηγήσει στο άλλο άκρο, να σταματήσετε δηλαδή τις σκληρές προπονήσεις. Πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας, γιατί έτσι έρχονται οι μεγαλύτερες βελτιώσεις. Βέβαια όπως είπαμε και πριν δεν χρειάζονται υπερβολές. Έρχεται μια στιγμή που είστε συνεχώς κουρασμένοι και «βαρείς» και τότε είναι που θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να δώσετε χρόνο στο σώμα να ανακάμψει. Παρακάτω, ακολουθούν 6 σημάδια που δείχνουν ότι το παρακάνετε με τις προπονήσεις και θα πρέπει να απέχετε για να ξεκουραστείτε. Δεν ισχύει πάντοτε το όσο περισσότερο τόσο καλύτερα!

  1. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε. Μπορεί σε πρώτη ματιά να είναι αρκετά παράδοξο, αλλά όταν το σώμα είναι τόσο καταπονημένο από τις προπονήσεις ο ύπνος είναι το πρώτο πράγμα που διαταράσσεται. Αΰπνία, ανήσυχος ύπνος, ξυπνάτε κουρασμένοι, είναι όλα σημάδια πως το παρακάνετε με την προπόνηση. Αν και οι έρευνες δεν είναι ξεκάθαρες ακόμη με το αν μια σκληρή προπόνηση επηρεάζει τον ύπνο σας, οι συνεχόμενες σκληρές προπονήσεις είναι 100% σίγουρο ότι τον επηρεάζουν.

overtrained road bike heart rate check2) Μεγάλες διακυμάνσεις του καρδιακού παλμού. Πολλές έρευνες υπάρχουν σχετικά με τον υψηλό ή πολύ χαμηλό καρδιακό παλμό κατά την διάρκεια της ημέρας και όλα είναι σχετικά με τις σκληρές προπονήσεις. Αν το παρακάνετε μπορεί ο καρδιακός σας παλμός κατά την ηρεμία να έχει διακυμάνσεις, είτε να βρίσκεται σταθερά πιο ψηλά από το συνηθισμένο, ή αρκετά πιο χαμηλά. Ξεκινήστε να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας παλμό όταν νιώθετε καλά ώστε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης για εκείνες τις ημέρες που όλα σας φαίνονται «βουνό»!

3) Δεν έχετε δύναμη και μένετε πίσω στις εύκολες βόλτες. Σε αυτό βοηθάει σημαντικά η βοήθεια ενός βατόμετρου, καθώς ήδη θα ξέρετε τις επιδόσεις σας και θα μπορέσετε πολύ πιο εύκολα να παρατηρήσετε μεγάλες διαφορές στην απόδοση σας που θα οφείλονται στην υπερπροπόνηση. Αν όμως, δεν έχετε βατόμετρο, τότε μπορείτε πολύ απλά να καταλάβετε την κούραση, αν νιώθετε πως «πατάτε» αλλά δεν πηγαίνει το ποδήλατο. Όπως και να έχει όμως τέτοιες ημέρες καλό θα είναι είτε να το πάτε πολύ χαλαρά ίσα ίσα για να πείτε ότι βγήκατε, είτε ακόμη καλύτερα να καθίσετε και να ξεκουραστείτε.

4) Σας έχει κοπεί η όρεξη! Σίγουρα ένα σύμπτωμα που δεν θα περάσει απαρατήρητο καθώς οι περισσότεροι αθλητές όταν γυρνάνε από την προπόνηση θέλουν να φάνε μέχρι και τα μαχαιροπήρουνα. Αν λοιπόν δείτε ότι γυρνάτε από την προπόνηση αλλά δεν έχετε όρεξη για φαγητό, ειδικά αφού περάσουν 60-90 λεπτά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε το ποδήλατο για λίγες ημέρες στην αποθήκη.

5) Υποφέρετε συχνά από τραυματισμούς. Οι μυϊκοί τραυματισμοί οφείλονται όταν υπάρχει καταπόνηση στους ήδη σκληρούς και κουρασμένους μύες. Αν λοιπόν τους τελευταίους μήνες έχετε συνεχόμενους τραυματισμούς, τότε καλό θα ήταν να πάρετε τουλάχιστον λίγες ημέρες ξεκούρασης για να δώσετε στους μύες σας την δυνατότητα να «ξαναχτιστούν» και να ξεκουραστούν.

6) Αρρωσταίνετε πολύ συχνά. Η υπερπροπόνηση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και σας κάνει πιο ευάλωτους στις ιώσεις και στα κρυολογήματα. Αυτό οφείλεται επειδή μετά από μια σκληρή προπόνηση προσωρινά αναστέλλονται όλες οι λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να υπάρξει πιο εύκολη και γρήγορη αποκατάσταση του σώματος. Μόλις περάσει όμως αυτό το διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα επανεργοποιείται πιο ενισχυμένο. Όταν όμως ο οργανισμός είναι καταπονημένος από συνεχόμενες προπονήσεις, τότε το ανοσοποιητικό αρχίζει να υποχωρεί. Από παρατεταμένα κρυολογήματα μέχρι πληγές που δεν επουλώνονται όλα είναι σημάδια πως το παρακάνετε.

Τέλος, αν έχετε αμφιβολίες για το αν προπονήστε όπως πρέπει ή αν το παρακάνετε, μπορείτε να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις και με την βοήθεια του γιατρού σας να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός σας. Μια κακή ημέρα στο ποδήλατο επάνω, δεν σημαίνει όμως ότι πάσχετε από υπερπροπόνηση και πως θα πρέπει να ξεκουραστείτε για μεγάλο διάστημα. Πολλές φορές όμως, αθλητές επαγγελματίες ή μη που έχουν διαγνωστεί με συμπτώματα υπεπροπόνησης χρειάζονται 2-3 εβδομάδες μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός στα φυσιολογικά, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις όπου χρειάστηκε και διάστημα 10-12 μηνών ώστε το σώμα να επανέλθει από τις συνεχόμενες σκληρές προπονήσεις.

Previous Article

BMX στο Παρίσι. O Matthias σαν στο…σπίτι του (video)

Next Article

Downmall στην Βουδαπέστη. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια