Καφεΐνη στο ποδήλατο. Χρειάζεται ή όχι κατά την προπόνηση;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
draw of coffee cup road bike

Ο περισσότερος κόσμος δεν ξεκινά την ημέρα του αν δεν πιει λίγες γουλιές καφέ. Παρομοίως και μια μεγάλη προπόνηση με το ποδήλατο δεν σημαίνει τίποτα, αν κάπου στα μισά δεν υπάρξει διάλειμμα για έναν εσπρέσο.


Είναι γνωστή η αγάπη που έχουν οι ποδηλάτες για τον καφέ.


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως, πως ένα φλιτζάνι καφέ επηρεάζει τις επιδόσεις σας και τι κάνει στο σώμα κατά την διάρκεια της προπόνησης;

greek elhnikos coffee (2)Καφεΐνη. Πρόκειται για ένα διεγερτικό που βρίσκεται σε πάρα πολλά προϊόντα μέσα στα οποία είναι και ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα, αρκετά αθλητικά ποτά και τζελάκια. Η κατανάλωση καφεΐνης επηρεάζει κυρίως το νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, διεγείροντας την αναπνοή ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Επειδή πρόκειται για διεγερτική ουσία, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την αθλητική απόδοση με διάφορους τρόπους. Πέρα του ότι μειώνει την κόπωση, ενισχύει την μυϊκή λειτουργία και μειώνει την αντίληψη της καταβαλλόμενης προσπάθειας του αναβάτη. Επίσης αυξάνει την συγκέντρωση των ενδορφινών καθυστερώντας την κόπωση, επιτρέποντας στον αναβάτη να πιέσει περισσότερο και πιο δυνατά. Επιπροσθέτως, η καφεΐνη αυξάνει την καύση του λίπους κατά την διάρκεια της άσκησης, ενώ διατηρεί τους υδατάνθρακες.

Υπάρχουν και αρνητικές παρενέργειες που συνοδεύουν την καφεΐνη. Μπορεί να επηρεάσει τον ήσυχο ύπνο του ατόμου, ενώ συσχετίζεται με την παλινδρόμηση οξέων αλλά και με την οστεοπόρωση. Επιπροσθέτως, είναι διουρητική, πράγμα που σημαίνει πως μια μικρή απροσεξία στην πρόσληψη νερού κατά την άσκηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

coffee (1)Πόση καφεΐνη χρειάζεται όμως ένας οργανισμός για να αισθανθεί μια ώθηση; Η ποσότητα της καφεΐνης που χρειάζεται κάθε οργανισμός εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού μεγέθους του αθλητή και την καθημερινή μέση πρόσληψη καφεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός συνηθίζει την καφεΐνη και δημιουργείται ανοχή. Για να έχει κάποιος τα μέγιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει την καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης, ώστε να αυξηθεί η ευαισθησία του σώματος.

Επιδράσεις οι οποίες μπορούν να παρατηρηθούν, ξεκινάνε μόλις από τα 2mg καφεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους, ενώ μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τα 5mg. Με απλά λόγια, αν κάποιος ζυγίζει 70 κιλά θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 255mg καφεΐνης για να δει τις επιδράσεις. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 330mg καφεΐνης.

Αν λοιπόν έχετε ως στόχο να χρησιμοποιείτε την καφεΐνη για να τονώνετε τις επιδόσεις σας, προσπαθήστε να την χρησιμοποιείτε εκεί που πραγματικά την χρειάζεστε. Όπως είπαμε και παραπάνω, το σώμα αποκτάει ανοχή στην καφεΐνη αν η λήψη της είναι καθημερινή. Οπότε αν πίνετε καφέ κάθε μέρα, το πιο πιθανό είναι να μην παρατηρήσετε κάποια διαφορά στις επιδόσεις σας και καλό θα ήταν να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με έξτρα ποσότητα καφεΐνης για να δείτε διαφορές.

Previous Article

7 ποδηλατικά ορόσημα στη ζωή κάθε αναβάτη!

Next Article

Ο Sam Hill μιλά για τα πάντα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια