Αργκό του Tour de France!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
tour de france 2016 peloton (6)

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του μεγαλύτερου ποδηλατικού αγώνα. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις έννοιες που θα διαβάσουν ή θα ακούσουν.

Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη επεξήγηση από όρους και έννοιες που θα ακούσει ή θα διαβάσει κάποιος παρακολουθώντας το Tour de France.

Peloton (πελοτόν) προέρχεται από την λέξη pellet η οποία σημαίνει σβώλος και περιγράφει την συμπιεσμένη μάζα αναβατών οι οποίοι έρχονται πολύ κοντά ώστε να αποκτούν αεροδυναμικό πλεονέκτημα.

Break-away μια μικρή μερίδα αναβατών οι οποίοι ξεχωρίζουν -φεύγουν μπροστά από το πελοτόν- συνήθως σχετικά νωρίς στον αγώνα. Αναζητούν συνήθως την δόξα αλλά οι πιθανότητες τις περισσότερες φορές είναι εναντίων τους. Τις περισσότερες φορές το πελοτόν τους προλαβαίνει, αλλά όταν δεν τους προλάβει έχουμε πανηγυρικές νίκες.

tour de france 2016 peloton (5)General Classification ή GC ή γενική κατάταξη αναφέρεται στον αγώνα σχετικά με τον συνολικό χρόνο κάθε αναβάτη και πρώτος της λίστας -αυτός με τον μικρότερο χρόνο δηλαδή- φοράει το yellow jersey.

Points Competition (βαθμολογία πόντων) αναφέρεται στον «αγώνα» για το green jersey -το οποίο το φοράει ο αναβάτης που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους. Συνήθως είναι ο αναβάτης με τις περισσότερες νίκες στα επιμέρους ΕΤΑΠ αλλά δεν έχει να κάνει με την κατάταξη του στην γενική βαθμολογία καθώς μπορεί να κερδίσει όλες τις διαδρομές και σε μια βουνίσια διαδρομή να μην τα πάει καθόλου καλά και να μην βρεθεί ούτε στην 50άδα της γενικής κατάταξης.

King of the Mountains or KOM αναφέρεται στον αναβάτη ο οποίος θα φορέσει το red polka dots jersey (πουά) και το φοράει όποιος αναβάτης είναι πιο γρήγορος στις ανηφόρες.

tour de france 2016 sprint (1)Αttack-επίθεση αναφέρεται στην προσπάθεια ενός ποδηλάτη ενός μικρού γκρουπ ποδηλατών να φύγουν μπροστά από τους υπόλοιπους. Μια καλοσχεδιασμένη επίθεση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά για αυτούς που θα μείνουν πίσω. Μερικές φορές το συναντάμε και με τον όρο «drop the hammer».

Cadence είναι ο ρυθμός που περιστρέφονται τα πεντάλ. Spinning λέγεται όταν ο αναβάτης χρησιμοποιεί ελαφρύτερη ταχύτητα ενώ grinding όταν τα πόδια περιστρέφονται πιο αργά λόγω πιο βαριάς ταχύτητας. Τις περισσότερες φορές η κλίση του δρόμου είναι και αυτή η οποία καθορίζει τον ρυθμό περιστροφής των πεταλιών.

tour de france 2016 peloton (4)Dancing on the pedals η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται όταν κάποιος αναβάτης είναι στο ορθοπέταλο. Όταν η τεχνική εφαρμόζεται σωστά ο αναβάτης φαίνεται σαν να «χορεύει» στα πεντάλ και από εκεί προήλθε και το όνομα της.

Bonking ή σούρωμα αναφέρεται όταν κάποιος αναβάτης ξεμείνει από δυνάμεις. Επειδή το ποδήλατο δεν καταπονεί τις αρθρώσεις όπως το τρέξιμο είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος πότε έχει αρχίσει να εξαντλείται. Ακόμη και οι πιο έμπειροι αναβάτες πολλές φορές δεν μπορούν να καταλάβουν το σούρωμα.

Classics είναι μονοήμεροι αγώνες που προηγούνται του Tour de France. Το πιο διάσημο παράδειγμα κλασικού αγώνα είναι το Paris-Roubaix.

Έχετε κάποια άλλη φράση ή έννοια που δεν γνωρίζετε την σημασία της;

Previous Article

Merida Big Nine XT. Προσιτό, αγωνιστικό hardtail!

Next Article

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα UCI MTB XCO.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια